Kæmpe fejlskud: Brændeovne i København forurener kun en brøkdel af, hvad forskerne troede
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpe fejlskud: Brændeovne i København forurener kun en brøkdel af, hvad forskerne troede

Brændeovnene i villaer, etageejendomme og kolonihaver i København og på Frederiksberg forurener væsentligt mindre med partikler og kvælstofoxider end hidtil estimeret.

Læs også: Gamle ovne udleder 80 procent af alle partikler fra brændeovne

Det fremgår af en ny beregning fra DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. Den er baseret på det faktiske antal brændeovne og deres geografiske placering. Beregningen er udført for Københavns Kommune.

Geografisk fordeling af emissioner med fine partikler (PM₂.₅) fra brændeovne i husholdninger i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune i 2013. Tidligere har man blot fordelt emissionerne jævnt ud over en kommune.

De nye beregninger er udført på grundlag af en opgørelse af antallet af brændeovne foretaget af skorstensfejermestrene i Københavns Kommune. Opgørelsen er suppleret med en interviewundersøgelse blandt brændeovnsejere om bl. a. ovnenes alder, og hvor tit de bliver brugt.

Læs også: Danske producenter i front: Nye brændeovne kan fyre næsten uden partikeludslip

Og resultaterne viser, at emissionerne fra individuel opvarmning i København - inklusive olie- og naturgasfyre - er 77 procent mindre for kvælstofoxider og 78 procent mindre for partikler end en tidligere beregning fra 2010.

Der findes ikke en selvstændig kategori i den nationale emissionsopgørelse for brændovne, hvorfor man har været nødt til at sammenligne med den samlede udledning fra individuel opvarmning. Emissioner fra individuel opvarmning i husholdninger er dog hovedsageligt brændeovne, men der kommer også mindre udslip fra f.eks. olie-, naturgas- og træpillefyr.

Beregningen resultater indebærer ifølge DCE's hjemmeside, at partikelforureningen fra brændeovne bidrager med en væsentlig mindre andel til den samlede luftforurening med partikler i de to kommuner end tidligere antaget.

Bidraget til de såkaldte middelkoncentrationer fra lokale kilder inden for de to kommuner er således nu beregnet til 20 procent og 24 procent for partikelstørrelserne PM10 og PM2.5 sammenlignet med henholdsvis 58 procent og 64 procent ifølge de tidligere beregninger. Det indebærer altså, at brændeovne ifølge den nye beregning alligevel ikke er hovedsynderne, når det gælder partikelforurening i hovedstaden.

Så er det måske derfor mennesket har overlevet de sidste 2 mill. år. :-)

Naahh - de tidligste beviser på at nogen har brugt bål til opvarmning er nu kun 400.000år gamle og findes ude i Dogger Banke, men det var før Homo Sapiens indfandt sig i Nordeuropa.
Masseovnen blev opfundet af neanderthalerne ;-)

Dejligt at se, at skorstensfejerne kommer på banen med nogle tal.
De er jo reelt de eneste som reel viden om de faktiske forhold - antal ovne - antal brugte sodposer og hvad de indeholder - kundernes brændestak m.v.

  • 39
  • 0