Kæmpe-bet for superjumbo: Vinge ramte bygning på pr-tur

Den forsinkede superjumbo Airbus A380 kom galt af sted, da den lørdag var på charmetur i Asien.

En fly-hangar i lufthavnen i Bangkok blev ramt at vingespidsen fra det store fly.

Flyet er verdens største passagerfly med plads til maksimalt 853 rejsende, og det var det særligt store vingespand på 80 meter, der drillede piloten og mandskabet på jorden.

Der var simpelthen ikke plads til flyet, da det skulle taxie ud på startbanen.

Flyet var ellers godt fyldt op med journalister, politikere og repræsentanter fra Airbus, der skulle nyde den første officielle flyvning med det nye fly.

Men flyveturen måtte udsættes fire timer efter uheldet, hvor der skete mindre skade på flyets venstre winglet.

En winglet er de opadgående aerodynamiske finner, der sidder for enden på vingerne på moderne fly. Wingletten hjælper flyet til en bedre brændstoføkonomi, da de giver mere opdrift til den yderste del af vingen.

Løsningen blev at fjerne den venstre winglet fra flyet og flyve videre uden den.

»En winglet er god at have, men vi kan sagtens flyve uden. Jeg tror ikke, det vil ændre brugen af flyet overhovedet,« sagde Terry Lutz, flyets kaptajn og testpilot for Airbus, til nyhedsbureauet AP.

Ingen personer kom noget til ved uheldet.

Det uheldige fly er i Asien for at markedsføre flytypen på det asiatiske marked.

Emner : Fly
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jamen, er beten ikke i virkeligheden de ansvarlige for byggeriet af den nye "superlufthavn" i Bangkok ? Det kan da ikke være Airbus' eller flydesignernes skyld at lufthavnen ikke har levnet plads nok til den store spændvidde !? Eller har Airbus på forhånd udtalt at der var rigelig plads/anvist det mål der var for lille ???

Blot en tanke

mvh Jesper

  • 0
  • 0

Som tidligere flymekaniker har jeg gået utallige km ved siden af vinge-tippen af fly, når de skulle transporteres rundt omkring forhindringer.

Laver man en ny super-lufthavn, eller for den sags skyld tilpasser en gammel, til verdens største nuværende vingefang, så ville jeg nok lige holde øje omkring flyet den første gang det skal bevæge sig på jorden. Piloterne, og menneskerne inde i flyet har ikke en chance for at bedømme afstanden.

Skaden kan dog heller ikke være stor da den omtalte Winglet, som i øvrigt på en Airbus er en wingtip fence (går både op og ned), ikke er ret stor i forhold til resten af vingen. Den må nærmest kun have snittet huset.

Jojo det skulle da ikke have været sket, men skaden er ikke større end en ridse i lakken set i forhold til hvad der kunne have været sket.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten