Kæmpe afsaltningsanlæg myldrer frem i Golfstaterne

30. juni 2006 kl. 10:00
Kæmpe afsaltningsanlæg myldrer frem i Golfstaterne
Illustration: xxx.
I Golfstaterne eksploderer behovet for energi og drikkevand. I det arabiske emirat Abu Dhabi har det ført til etableringen af verdens største kombinerede kraft- og afsaltningsværk. Siemens, der står bag udførelsen, har for nylig skrevet kontrakter om nye,
Artiklen er ældre end 30 dage

I de Arabiske Emirater er man forlængst begyndt at gøre sig tanker om en fremtid, hvor udviklingen er løbet fra de fossile brændstoffer. Det nye mål er at udbygge regionen til et internationalt handels- og turistcentrum. Allerede nu skyder utallige nye byggeprojekter op af jorden, og lader byerne langs den Persiske Golf vokse massivt.

Udviklingen kræver også enorme mængder drikkevand – og der etableres stadigt flere værker i regionen, som omdanner havvand til drikkevand.

Da Abu Dhabi startede sin olieproduktion i 1960erne, boede der kun ca. 50.000 mennesker i ørkenstaten. I dag har emiratet mere end én million indbyggere. Mere end halvdelen af dem bor i hovedstaden Abu Dhabi City – en moderne metropol med et hektisk byliv blandt futuristiske bygninger og grønne parker. Lige uden for byens grænse begynder den glohede, golde ørken, der rummer kilden til landets rigdom – otte pct. af Jordens olie- og fire pct. af dens gasforekomster.

Hvad emiratet har af olie og gas, mangler det af vand. Der findes hverken floder eller søer i Abu Dhabi. Regn er et yderst sjældent ­fænomen, og mængden af brugbart grund-vand er næsten opbrugt. Men landet oplever en enorm befolkningstilvækst, og behovet for drikkevand stiger uophørligt. Dertil kommer, at der snart heller ikke er strøm nok til at dække landets forbrug. På grund af den tiltagende industrialisering og det stadigt voksende behov for airconditioning i de mange nye byggerier, bruger emiratet nemlig uanede mængder af energi.

Qatar og Saudi-Arabien følger efter

For at komme problemerne til livs har man i Abu Dhabi i de seneste år investeret en stor del af landets indtægter på udviklingen af en effektiv vand- og energiforsyning. I den forbindelse har man hyret tyske Siemens og det italienske firma Italimpianti til at etablere verdens største og mest effektive kraft- og afsaltningsværk, Shuweihat. Det gigantiske anlæg, der med et areal på fire km2 er lige så stort som 560 fodboldbaner, troner i dag ude ved emiratets kyst, 250 km vest for Abu Dhabi City.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den slags anlæg er der langt flere på vej af. Siemens har for nylig forhandlet kontrakter omkring yderligere kraft- og afsaltningsværker på plads med bl.a. Qatar og Saudi-Arabien.

En del af arealet i Shuweihat rummer et moderne gas- og dampturbinekraftværk på godt 1.500 megawatt – hvilket svarer til effekten på to store, danske kraftværker. Ved siden af ligger afsaltningsværket, der bruger naboens spildvarme til at forvandle havvand til 450.000 m3 livgivende drikkevand dagligt – og som dermed er i stand til at dække ca. 900.000 indbyggeres behov. På længere sigt er det tanken, at anlægget skal udvides til en samlet effekt på 5.000 MW el og samtidig kunne levere 1,4 millioner m3 vand dagligt.

Kraftværket omdanner mere end halvdelen (54,4 pct.) af den frigjorte energi fra naturgasressourcerne til strøm. Den store ydelse er opnået ved hjælp af Siemens¿ ny turbineteknologi.

Særlige arbejdsmaterialer i turbinerne, kombineret med et effektivt afkølingssystem gør, at turbinebladene kan klare selv meget høje gastemperaturer. Dermed forøges ydelsen markant.

Samtidigt er anlægget konstrueret på en sådan måde, at strøm- og vandproduktionen kan kobles fra hinanden. På den måde kan anlægget stadig producere den maksimale mængde vand, selvom efterspørgslen på strøm skulle falde. u

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger