Kæmpe 3D-printer skal bygge et hus på et døgn
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kæmpe 3D-printer skal bygge et hus på et døgn

At bygge et hus på 230 m2 på blot et døgn skulle være muligt med en ny 3D-betonprinter, hævder en række forskere fra University of Southern California.

Lige som enhver anden printer handler det om at lægge byggematerialet til rette i lag efter en tegning på computeren, og så er det ellers bare derudad, skriver teknologisitet NDTV.com.

Forskerne kalder det ’Contour Crafting’, og det smarte er desuden, at det bare er at tegne ind i programmet, hvor der skal føres rør og ledninger, og så printer den plads ind i væggene til det.

Illustration: University of Southern California

Måske er printeren også noget for de kommende indbyggere på Mars i Mars One-programmet, for ifølge forskerne er den også velegnet til hurtigt at få beboelse op at stå på andre planeter.

Læs også: Ansøgerfelt snævret ind i opløbet om enkeltbillet til Mars

Illustration: University of Southern California

Flere dyser gør det muligt at bruge flere forskellige materialer, f.eks. til yder- og indervæggen.

Se mere om teknologien i videoen nedenfor:

Emner : Beton
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad skulle der være til hindre for at bruge en robotarm? At læse koordinaterne er en gammel nyhed.
Det vil kræve lidt mindre plads og give yderligere konstruktionsfrihed.

 • 1
 • 0

Det ser spændende ud, men de giver ikke megen information om forventet produktionshastighed. Det kan jo hurtigt blive et meget dyrt hus hvis den dyre robot skal stå der alt for længe. Elementbyggerier er jo da ret hurtige om at skyde op i dag så den får hård konkurrence fra start!

 • 0
 • 0

Armering er vel ikke nødvendigt, om man blot tilpasser designet? Dvs med buer og hvælvinger som gamle sten kirker eller romersk byggeri.

Element byggeri er noget mere ufleksibelt , og har nogle problemer med at skjule rør.

 • 1
 • 0

Hvor er det sjovt at se..

For ca. 9 år siden læste jeg ude på DTU med håb om at blive design&innovations-ingeniør. Og i den forbindelse sad jeg og fantaserede om netop sådan et koncept (istedet for at lave matematik).

Jeg har fundet en planche frem, som jeg lavede: www.davidchristensen.dk/12jpg

Ideen var, at man kunne montere en robot/kran-arm på en lastbil, som kunne køre hen og printe et hus - og eventuelt også ud af det jord, som der skulle udgraves til fundamentet.

Fordelen er, at man på den måde nemmere kan bygge runde huse, som har et mere optimalt forhold mellem rumfang og overflade - og at man kan bygge nogle topologisk optimerede strukturer, som jeg synes er meget fascinerende (topopt.dtu.dk).

@Thorvald - ja, også isoleringen bliver printet. Det havde jeg forestillet mig som en form for skum :)

Dengang var der bare ikke rigtigt nogen som helt troede på idéen - så det er faktisk ret fedt at læse artiklen her :)

Mvh David
 • 4
 • 0

På filmen ses et sted, hvor man bygger videre ovenpå et loft. Det fremgår ikke hvor længe betonen skal hærdne, før den er i stand til at bære det tunge maskineri.
Isoleringen ser ud til at blive løst ved porøst beton, fint nok.
Men jeg kan ikke rigtig se andet, end præfabrikerede elementer er en bedre metode?

 • 0
 • 1

Ok, jeg har tænkt. Hvad er perspektiverne i det?

Hvis du tænker på at bruger laser sintret sand til husbygning, kan du så give en reference til materiale data på sintret sand. Her tænker jeg på materialedata til statiske beregninger (f.eks. trykstyrke, trækstyrke, brudtøjninger mv.)

Hvis du fornemmer en vis skepsis, er det spot-on, selvom jeg må medgive at tanken, om on site producerede konstruktioner med materialer udvundet bogstavligt talt på stedet, virker besnærende.

Som jeg lige har kunnet se på google, så bliver teknikken i dag brugt til sandforme til støbeformål. Dette skal sættes i relation til det faktum at de fleste parcelhuse vejer et par hundrede tons i traditionelle materialer. Så hastigheden på teknikken kan måske være et problem.

 • 0
 • 0

Dét, der tilsyneladende er glemt i konceptet, der jo i parentes er ren animation, er det faktum, at beton skal hærde for at få styrke. Det er (tydeligvis) sandt, at man kan få betonen til at sætte sig hurtigt, så det kan bære sin egen vægt, men for at få styrke skal betonen have dagevis af hærdetid.

Desuden er titlen på artiklen (og materialet den bygger på) ikke helt retvisende, for selvom man ser bort fra styrkeproblemet ifm. lofter, tag og flere etager, så er det "blot" et råhus, der bliver klart på 1 døgn, ikke et afleverings- og indflytningsklart hus.

 • 0
 • 0

Fin tegning David. Du mangler lige et . i dit link: www.davidchristensen.dk/12.jpg

De flytter ikke printeren op på 1. sal. Z-aksen kan forlænges (De kalder den y-aksen).

Kan man ikke lave en form for mikroarmering? Blande glasfibre, kulfibre, græsstrå, silke eller hvad ved jeg i? Og så skal arkitekturen selvfølgelig tilpasses byggemetoden. På det punkt virker deres videoer utroligt visionsløse.

Mht isolering, så er der jo ikke noget der forhindrer at man hælder isoleringsmaterialen ned i hulrummene undervejs. Det er jo ikke et dogme om at mennesker ikke må blande sig undervejs. Man kan jo designe efter at ethvert tværsnit har mindst x cm luft med plads til isolering. Spørgsmålet er så om de mange skråtstillede kuldebroer bliver et problem. Man kan vel designe dem til at være så lange/skrå at det ikke er et problem.

Jeg ser ikke uovervindelige tekniske problemer. Men de slås nok med at lave en overbevisende forretningsmodel og få investorer til at tro på ideen. Muligvis har de skeptiske investorer ret i at det ikke kan blive konkurrencedygtigt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten