Kabeltyverier: Et stigende problem for Banedanmark

27. januar 2015 kl. 07:1532
Kabeltyverier: Et stigende problem for Banedanmark
Illustration: Peter Elmholt/Banedanmark.
Flere og flere tog bliver aflyst eller forsinkede på grund af de kabeltyverier, som i højere og højere grad rammer S-togsnettet i og omkring København.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mandag morgen var der igen problemer med kablerne, og hvis man spørger Banedanmark, så er det et stigende problem. Politiken har talt med Søren Boysen, som er direktør for den tekniske drift i Banedanmark, og han fortæller, at Banedanmark for første gang så kabeltyveri i 2010, og at det siden dengang er steget år for år.

»Ikke bare er antallet af påvirkede tog steget, det samme er antallet af tyverier. En af forklaringerne er højst sandsynligt, at gensalgsværdien på kobber er relativt høj,« siger Søren Boysen til Politiken.

Han estimerer, at det årligt koster Banedanmark mellem fem og otte millioner kroner, men siger samtidig, at genen er størst for passagererne.

I 2012 var 1.216 tog forsinkede eller aflyst på grund af kabeltyverierne, sidste år var 1.674 tog påvirket. Og hos Banedanmark vil de gerne sætte en stopper for problemet, men de erkender, at det ikke er helt let.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi skal selvfølgelig have sat en stopper for problemet, men desværre er der ikke én nem løsning. Der er nedsat en taskforce under Transportministeriet, der skal undersøge problemet og se nærmere på, hvordan vi kan styrke samarbejdet mellem politiet og Banedanmark. Samtidig kigger vi til udlandet og ser på, hvad der har virket der, og om det kan implementeres her«, siger Søren Boysen til Politiken.

Internationalt er der nemlig også problemer med kobbertyverier. Og hos Banedanmark forsøger de at overvåge med kameraer, sende vagter ud, når tyverier bliver opdaget, og skifte kablerne ud med aluminiumkabler, når de er blevet stjålet. Men de kan ikke præventivt skifte samtlige kabler ud, mener Søren Boysen.

»På S-banen, der er hårdest ramt af tyverierne, er der mange steder, hvor der ligger kobber. Det vil være et meget omfattende projekt at begynde at skifte det hele ud præventivt. Dermed ikke sagt, at man ikke kan gøre det nogle steder, men det er et drastisk skridt og ikke vores strategi for nuværende,« siger han til Politiken og fortsætter:

»Vi tager det meget alvorligt og gør, hvad vi kan. Der kan være ting, vi ikke har været opmærksomme på at gøre - og det kan være, vi bliver opmærksomme på det, når vi kigger på udenlandske erfaringer. Vi står i den samme situation som mange infrastrukturforvaltere, og der synes ikke at være nogen, der endegyldigt har løst problemet: Kobber har en høj gensalgsværdi, og derfor er det attraktivt for tyve,« lyder det fra Søren Boysen, som erkender, at det er Banedanmarks ansvar, at tingene virker.

Han mener dog ikke, at problemet er så lige til at løse, som det måske engang i mellem kan lyde. For selvom de mærker kabler, har tilknyttet vagtpersonale og har sat gang i et internationalt studie omkring problemet, så forsvinder der stadig kabler – til gene for alle, der bruger S-togene.

32 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
28. januar 2015 kl. 14:13

Hvis kobberet sælges til skrothandlere udenfor landet er måske muligt at opdage kobberet ved grænsen.

F.eks. kan kablerne sprøjtes i noget, der får narkohundene til at hyle. Evt. noget klistret, der ikke kan tørres af. Har politiet hundene med, kan de både lugte kablerne, og måske spore personer der har haft berøring med kablerne. Jeg tror det er mere effektivt end UV fluorescerende materiale, da det ikke automatisk aktiverer narkohunde.

Med et stof der kan lugtes af hunde, er måske også muligt at lade politiets hunde lugte til et stykke kabel, og sige til dem, at de skal finde kabeltyven.

32
28. januar 2015 kl. 12:06

Der er jo ikke køreledninger, men hvad er det så? (gerne illustreret) Der er kabler langs skinnerne - til signaler osv. Men hvad kvadrat er det? Jeg ville forvente at det er max 1mm kvadrat og det er der ikke mange penge i

Og kan en central ikke se at forbindelsen til et signal forsvandt og give en alarm?

Kan man stjæle køreledninger?

31
28. januar 2015 kl. 11:21

Der er sågar nogen der har brudt ind på en station, koblet alt ud og fjernet hvad de kunne af samleskinnen (kobber).

29
27. januar 2015 kl. 19:55

Sælg skinner og kabler.Gasbusser.Bedre miljø.Forær skinner og kabler til de fattige.Win-Win

28
27. januar 2015 kl. 19:48

@Jens Haugaard
Som sædvanligt skal du jorde og latterliggøre mine indlæg på ing.dk. Du kræver samtidig at blive manudukteret i fakta, men det vil jeg overlade til dig selv at finde frem til. Det bliver ikke så svært med dine gode kontakter i kobberbusiness.

Æh - du må da godt nok føle dig truffen med den svada - prøv lige at læse mit egentlig ret høflige spørgsmål én gang til!

Hvis ikke du kan dokumentere, er det jo blot en påstand?

Ellers tag en tudekiks - for blodtrykket.

27
27. januar 2015 kl. 19:05

Jeg får kuldegysninger når folk begynder at snakke om at simpelt tyveri skal straffes som om det var terror... Det næste bliver at lommetyve skal straffes som om de forsøger at vælte hele vores møntfod og bevidst forsøger at ødelægge befolkningens tillid til kontanter, det er jo næsten et angreb på statens sikkerhed...

Hvis du nu skifter lommetyve ud med falskmøntneri, så er strafferammen faktisk 12år. Det er fordi man derved forsøger at undergrave vores monetære system. Det er nok ikke det man vil - man vil bare gerne have lidt ekstra penge, men det er jo reelt det man kommer til.

Når man stjæler kabler fra banen, så er det også bare for at få lidt håndører, men konsekvensen er, at tusindvis af mennesker kommer for sent på arbejde, og det koster en masse penge i ekstra transport. Altså forstyrrer man den offentlige orden. Og selvom det måske ikke er derfor man gør det, så er det jo ret nemt at tænke sig til, at det vil ske, hvilket jeg mener er skærpende omstændigheder.

25
27. januar 2015 kl. 16:02

@Jens Haugaard Som sædvanligt skal du jorde og latterliggøre mine indlæg på ing.dk. Du kræver samtidig at blive manudukteret i fakta, men det vil jeg overlade til dig selv at finde frem til. Det bliver ikke så svært med dine gode kontakter i kobberbusiness.

24
27. januar 2015 kl. 15:26

2) at det er meget svært at få disse kabler omsmeltet i DK, Det bliver opdaget, som tidligere er sket.
3) ved stikprøver mv. ved grænsen og i færgehavne er transporter af stjålne kabler o. lign. tidligere blevet opdaget.

har du passende solid belæg for dette? Jeg har en enkelt kilde, som over for mig har fortalt, at kobber er kobber - og det køber de gerne hvis prisen er fornuftig...

Vedr 1) har jeg svært ved kausaliteten 'bølger=udlændinge'.

23
27. januar 2015 kl. 13:26

@Franz Det negative respons skyldes nok at man har ondt af de fattige østeuropæere. Det har jeg også; jeg har mange venner der, men ikke i blandt forbryderne! At læserne ikke kan skelne mellem skidt og kanel, må man finde sig i. Mit indlæg var baseret på,

  1. at tyverierne kommer i bølger, så det er nok ikke herboende,
  2. at det er meget svært at få disse kabler omsmeltet i DK, Det bliver opdaget, som tidligere er sket.
  3. ved stikprøver mv. ved grænsen og i færgehavne er transporter af stjålne kabler o. lign. tidligere blevet opdaget.

Det er klart, at en teknisk løsning vil være at foretrække, men hvornår sker det? I mellemtiden kunne man give politiet flere ressourcer til natlige patruljer og grænsekontrol især ved færgehavnene på Sjælland.

Når det første tyveri sker så bør DSB også overvåge bedre de følgende dage. Eet tyveri er ikke nok til at finansiere turen til DK.

21
27. januar 2015 kl. 12:34

Dødstraf vil altid virke. Hvis det ikke er præventivt (folk tænker sig om inden de gør det) så går de det kun én gang

20
27. januar 2015 kl. 11:48

Har tænkt noget lignende, men det kræver også, at ordensmagten kan komme frem hurtigt nok.

Ja det var også derfor jeg måske tænkte man kan udvikle ideen så man kan fange Tyven mens de gør klar til at fjerne kablerne. dvs. en form for spændingsfald hvis man fjerne eller flytter et kabel før man klipper det over.

mht. fængselsstraffens længde.. Så skal vores kære politikere bare modregne i EU bidraget. Kan ikke se problemet.

18
27. januar 2015 kl. 11:17

Har tænkt noget lignende, men det kræver også, at ordensmagten kan komme frem hurtigt nok.

Hvor lange kabelstræk forsvinder pr. gang? Er det kun nogle meter, så kan politiet ikke nå frem, men er det flere hundrede meter, så burde der være en chance. Så længe vi ikke ved noget om dette, så er det svært at foreslå en løsning, som kan føre til at tyvene bliver fanget.

I øvrigt har fængselsdomme i Danmark ikke nogen særlig præventiv virkning for "tyvebander". Det er kun et behageligt ophold, hvor der endda kan være tid til at studere eller andet. Dette er ikke mit udsagn - men udsagn fra tidligere østeuropæere, som jeg har haft ansat.

Iøvrigt noget af den bedste arbejdskraft - her tænker jeg fagligt og mentalt! Lønnen var dansk niveau.

13
27. januar 2015 kl. 10:42

Tyverierne kommer i bølger, og tyvene er formentlig organiserede østeuropæiske bander på korte visitter, som profiterer af de åbne grænser uden kontrol, der betyder, at de kan transportere kablerne hjem til omsmeltning, hvor ingen stiller spørgsmål. Politikerne har åbnet døren på vid gab til et land, der stråler af rigdomme, som østlandendes indbyggere kun kan drømme om. Deres forbrydere får større udbytte her end hjemme, så hvorfor ikke besøge os, når det er så let? Den eneste effektive forebyggelse af disse tyverier er effektiv grænsekontrol. Vi lader jo heller ikke døre og vinduer være åbne og ulåste, når vi ikke er hjemme. Forsikringsselskaberne vil sige at vi selv er ude om det og giver ikke erstatning.

22
27. januar 2015 kl. 13:04

Jeg kan kun undre mig over alle de minuser du får. Det er åbenlyst at åbne grænser til lande med færre ressourcer, tillokker flere ekstistenser der ikke er gavnlige for samfundet, omend vores samfund. I daglig tale sælges det som mangfoldighed til dem der ikke har sin egen holdning. Dem har en anden mening, betegnes som intolerante, af og til som racister selvom ingen af delene er sande.

Om kabeltyvene så er østeuropæriske bander eller bare usle danskere, det skal jeg ikke kunne udtale mig om. Hvis ingen af dem bliver fanget, så er der ikke meget statistisk grundlag at arbejde ud fra.

/Martin

11
27. januar 2015 kl. 10:15

Jeg spørger bare til, om man bare giver folk en straf for simpelt tyveri, eller noget der er værre. Det kunne jo være, at det holdt nogle alm. tyveknægte tilbage, hvis de blev anset som en slags terrorister. Men jeg kan se at §184 heller ikke lægger op til det helt vilde, så er det nok lige meget.

Jeg får kuldegysninger når folk begynder at snakke om at simpelt tyveri skal straffes som om det var terror... Det næste bliver at lommetyve skal straffes som om de forsøger at vælte hele vores møntfod og bevidst forsøger at ødelægge befolkningens tillid til kontanter, det er jo næsten et angreb på statens sikkerhed... At køre uden busbillet er vel den helt store bedragerisag hvor statens sikkerhed ligeledes er på spil... Smugling af 2 pk. smøger skal sidestilles med narkosmugling og videresalg er nok nærmest narkohandel...

12
27. januar 2015 kl. 10:16

Case.

Der stjæles kabler på x antal strækninger. Der er spænding på x og mens der køres vil den varierer mellem y-z.

udvikle et advarselssystem der registreret og advisere de ansvarlige inden for kort tid. Skal indeholde:

  • Der skal advares hvis der opleves forstyrrelser som kommer uden for normal området.
  • Skal sende advarsel når der opstår brud.
  • Advarselen skal sendes med SMS/TLF Opkald eller Lampe som lyser. dvs. implementer en webservice som sender en SMS når denne aktiveres.

Antagelser:

  • WIFI i området så der skal ikke benyttes SMS moduler eller andet HW som skal sende SMS. Der kan anvendes en webserver som sender beskeden videre.
  • Der findes et usb komponent til at måle spændingen i det mellemrum man behøver.

Hvad tror i der vil koste og hvor lang tid vil det tage at udvikle dette?

1 styk RPI med wireless modul samt strøm ca. 450 kr 1 styk. spændings modul?

Udviklingen 3 ugers projekt for 3-4 personer med IT/Elektronik baggrund?

7
27. januar 2015 kl. 09:38

At man havde lavet et sporbart system, med specielle legeringer som kunne spores langt ind i skrotsektoren og så ville man sagsøge langt ind i he******* når man knaldede en skrothandler.

På den anden side set, så må al dette kobbergenbrug da være til gavn for miljøet i en grad der gør den miljøbevidste togbruger varm om hjertet. I øvrigt er kobberprisen på vej ned svjv. Det kan måske dæmme lidt op for tyverierne. I byggebranchen gør man nogen gange det, at man sætter strøm på kablerne... det plejer at holde tyvene fra kablerne.

6
27. januar 2015 kl. 09:38

Almindeligt kabeltyveri kan muligvis komme ind under de særlige bestemmelser om forstyrrelse af jernbaners sikkerhed

"§ 184. Med bøde eller fængsel indtil 2 år eller under særligt skærpende omstændigheder med fængsel indtil 6 år straffes den, der uden at være strafskyldig efter § 183 eller § 183 a forstyrrer sikkerheden for jernbaners, fartøjers, motorkøretøjers eller lignende transportmidlers drift eller sikkerheden for færdsel på offentlige færdselsveje.

Stk. 2. Begås forbrydelsen uagtsomt, er straffen bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

[......]

§ 193. Den, der på retsstridig måde fremkalder omfattende forstyrrelse i driften af almindelige samfærdselsmidler, offentlig postbesørgelse, telegraf- eller telefonanlæg, radio- eller fjernsynsanlæg, informationssystemer eller anlæg, der tjener til almindelig forsyning med vand, gas, elektrisk strøm eller varme, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år.

Stk. 2. Begås forbrydelsen groft uagtsomt, er straffen bøde eller fængsel indtil 6 måneder. "

Den almindelige tyveriparagraf ser til gengæld sådan ud:

"§ 276. For tyveri straffes den, som uden besidderens samtykke borttager en fremmed rørlig ting for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved dens tilegnelse. Med rørlig ting sidestilles her og i det følgende en energimængde, der er fremstillet, opbevaret eller taget i brug til frembringelse af lys, varme, kraft eller bevægelse eller i andet økonomisk øjemed."

Som det kan ses, er der ingen straframme. Derfor finder den generelle strafbestemmelse anvendelse: "§ 31. De almindelige straffe er fængsel og bøde.

§ 32. (Ophævet)

§ 33. Fængsel idømmes på livstid eller på tid, ikke under 7 dage og ikke over 16 år.

Stk. 2. I tilfælde, hvor der er hjemmel til at forhøje den straf, der er foreskrevet for en lovovertrædelse, kan der dog idømmes fængsel indtil 20 år.

Stk. 3. En gerningsmand, der ikke var fyldt 18 år, da gerningen blev udført, kan ikke idømmes fængsel på livstid.

Stk. 4. Når fængsel idømmes for kortere tid end 3 måneder, fastsættes straffen i dage, ellers i måneder og år."

Det er et grundlæggende princip, at alle forhold i en strafbestemmelse skal være til stede - og bevist - før bestemmelsen kan finde anvendelse. Og derfor vil anklagemyndigheden formentlig hellere bruge tyveribestemmelsen end jernbanesikkerhedsbestemmelserne, fordi det er nemmere at bevise forsæt til tyveri end forsæt til at forstyrre den offentlige jernbanedrift.

Problemet er så bare at straffene for berigelsesforbrydelser i praksis er latterligt lave i Danmark.

5
27. januar 2015 kl. 09:37

Straffen?
Jeg hører stadigvæk ekkoet af Lene Espersen (hende som ikke kendte sin besøgstid som minister) - der altid råbte "strengere straffe"

Jeg ved godt, at strengere straffe for det meste ikke forhindrer folk i f.eks. at udøve vold o.l., men jeg har jo heller ikke tænkt mig at lave om på straffen. Jeg spørger bare til, om man bare giver folk en straf for simpelt tyveri, eller noget der er værre. Det kunne jo være, at det holdt nogle alm. tyveknægte tilbage, hvis de blev anset som en slags terrorister. Men jeg kan se at §184 heller ikke lægger op til det helt vilde, så er det nok lige meget.

Det er klart, at man skal finde ud af at forhindre dem i det, og evt. også fange dem. Men det sidste kan jo være ligegyldigt, hvis man bare giver dem en bøde, som de så betaler med andre stjålne kabler.

8
27. januar 2015 kl. 09:43

under særligt skærpende omstændigheder med fængsel indtil 6 år straffes den, der [...] forstyrrer sikkerheden for jernbaners [...] drift eller sikkerheden for færdsel [...]

Så burde straffen jo være høj nok.

Det understøtter jo bare teorien om at høje straffe sjældent har nogle særlig stor præventiv effekt.

Jeg hører stadigvæk ekkoet af Lene Espersen der altid råbte "strengere straffe

... Og Brian Mikkelsen som stod i bedste sende tid, live, og modsagde en Oxford professor, der havde studeret den præventive effekt af CCTV... Professoren sagde der ikke kunne påvises en præventiv effekt i Storbritannien mens Brian Mikkelsen efterfølgende proklamerede: "Det er de konservatives holdning at overvågning af offentlige gader og vej har en præventiv effekt på kriminalitet i Storbritannien"...

Det er vores holdning at det forholder sig sådan, så sådan er det - ligegyldigt hvad studierne siger... Doooh...

4
27. januar 2015 kl. 09:27

Straffeloven § 184:

"Med bøde eller fængsel indtil 2 år eller under særligt skærpende omstændigheder med fængsel indtil 6 år straffes den, der [...] forstyrrer sikkerheden for jernbaners, fartøjers, motorkøretøjers eller lignende transportmidlers drift eller sikkerheden for færdsel på offentlige færdselsveje."

Og så er der jo nok også noget erstatningsansvar.

3
27. januar 2015 kl. 08:54

Hvor bliver det af? Det er jo alligevel rimelig store mængder, så er der lokale skrothandlere, der aftager tyvekosterne uden spørgsmål?

Straffen? Jeg hører stadigvæk ekkoet af Lene Espersen (hende som ikke kendte sin besøgstid som minister) - der altid råbte "strengere straffe". Men der fulgte aldrig hverken den nødvendige forøgede håndhævelse endsige dokumentation for virkning med.

Tåbelig småtskåren borgerlig politik.

2
27. januar 2015 kl. 08:42

Nu kalder man dem jo kabeltyve, men er vi ikke ovre i noget med forstyrrelse af den offentlige orden her? Sker det at man fanger dem?

Hvor bliver det af? Det er jo alligevel rimelig store mængder, så er der lokale skrothandlere, der aftager tyvekosterne uden spørgsmål?

1
27. januar 2015 kl. 07:49

Udskift kobberkablerne med jernkabler. Det er et materiale så billigt, at end ikke de østeuropæiske kabeltyve gider bukker sig ned efter det. Lægger man aluminiumskabler ned, så riskerer man bare at tyvene løber med det i stedet.