Kabeltyve får stadigt mindre for deres kobberkabler

Alt imens kobbertyve stjæler kabler fra Banedanmark som aldrig før, så har prisen på kobber netop nået det laveste punkt i lidt over fem år. Tyverierne foregår altså ikke i en tid, hvor kobberpriserne er rekordhøje, som flere medier ellers har refereret.

Prisen ligger omkring 35 kroner pr. kilogram, men i midten af 2010 var den faktisk oppe på hele 55 kroner pr. kilogram, hvor udenlandske analytikere næsten lød som middelalderens alkymister med udtalelser om, at 'kobber er det nye guld'.

Læs også: Skyhøje metalpriser gør skrot til en guldgrube

Den faldende prise gør det alt andet lige mindre attraktivt for tyvene at stjæle kabler, men kobber er stadig et stærkt attraktivt metal, vurderer råvarehandler Casper Andersen fra Jyske Bank.

»Trods det voldsomme fald i kobberprisen, så vil det nok ikke få den store betydning for kabeltyverierne,« siger Casper Andersen.

De seneste dages tyverier bekræfter også det billede. Tyve stjal f.eks. natten til onsdag 400 kilo kobberkabler ved Åmarken Station i København. Hvad kablerne bliver afsat til på det sorte skrotmarked vides ikke. Men sammenligner man med priserne på verdensmarkedet, ville kobberet kunne sælges til cirka 14.000 kroner i dag, mens prisen for fem år siden havde været 22.000 kroner.

»Hele råvaremarkedet er presset i disse år. Men i Danmark mærker vi det faktisk i mindre grad, fordi dollaren hele tiden bliver stærkere,« siger Casper Andersen.

Efterspørgslen på kobber er dybt afhængig af udviklingen inden for en lang række sektorer, som byggeri og elektronik, men Verdensbanken og Den Internationale Valutafond skar for nylig yderligere ned på deres forhåbninger til den globale økonomiske vækst, og Goldman Sachs forudser også et yderligere fald i kobberprisen gennem 2015, skriver Wall Street Journal.

Læs også: Her slår kabeltyvene til

»Væksten i Kina går langsommere, Europa står stille, og kobber har altid været en afgørende økonomisk vejrhane,« siger Frank McGhee, en mægler ved Integrated Brokerage Services LLC i Chicago.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg forstår ikke hvordan kabeltyvene kan håndtere så store mængder kabel. Har de en tom rulle med, som de kan rulle det op på?

400 kg kabel er jo ikke noget man sådan lige vikler op på armen som om det var garn!

Jeg synes det lyder som noget meget besværligt noget at stjæle - i forhold til de penge man får ud af det naturligvis...!

 • 6
 • 1

Mit bud er at de klipper det i mindre stykker, så man ikke behøver at rulle det op men kan samle det i passende bundter og så går flere gange.

Men det er bare et bud...

 • 1
 • 0

400 kg til 35 kr kiloet, er 14.000 kr. For de par basseøre skulle jeg altså ikke gøre mig selv til kriminel og ødelægge min ryg på én gang... Det er desuden koldt udenfor for tiden. Det kabel rapseri kan de få for sig selv! :)

 • 4
 • 1

Bagmændene har allerede en straffeattest der vil kræve en hel pakke A4 at udskrive, og tyvene selv har intet andet end liv og lemmer at miste.

På adressen Speditørvej 11, hvor hælerne holder til, mishandlede skrothandlerens lillebror i 2006 grusomt en ung kvinde, der var kone/kæreste til ham. Efter at have pisket hende i dagevis med elkabler (sic) tvang han en kammerat til at skære tommelfingeren af pigen og spise den.

Sådanne mennesker lader sig ikke afskrække af andet en indespærring i lang tid eller døden.

Ing.dk nægter links, men søg på "Sydhavnen: Forsvarer slog på tvivlen" (Tv2's hjemmeside)

 • 13
 • 1

Jeg ved godt at det ikke har noget med ingeniøren at gøre. Men tænk på hvad der foregår i deres hjemlande, når man ser hvad de vover her, tør jeg slet ikke tænke på hvordan arbejdsdagen er i en eller anden jungle fabrik et sted langt borte.

 • 1
 • 3

Jeg synes det lyder som noget meget besværligt noget at stjæle - i forhold til de penge man får ud af det naturligvis...!

Det har jeg også tænkt på - men man skal huske, at det er en dagsløn på 14000 kr - ca 2000 EUR. De gør det nok ikke alene, så hvis de er 4 - bliver det til 500EUR/person, og hvor dem ude på landet i Rumænien og de steder er det faktisk en månedsløn - på en dag (nat) Nu har de så gjort det 3 gange, og da de måske er kørt fra Rumænien til Danmark via Tyskland osv så har de også kunnet hente kabler der. Med andre ord, så kan de hente en årsløn ved at arbejde en måned - og så kan de leve lettere de næste 11 måneder, om de så arbejder eller ikke i den tid. Dertil kommer romaerne livsstil - den er normalt ikke stressende, de fortrækker faktisk ikke at røre en finger og en (stor?) del er analfabeter - de går end ikke i skole. Det øger deres uvidenhed, da de liver i deres egen lille osteklokke, hvor det vigtigste er at få mad på bordet på en eller anden måde.

Selv bor jeg i Estland og er sikker på at der er folk her der ser det som mange penge, men som test-ingeniør ville jeg ikke gide løbe den risiko for de småpenge der er tale om.

 • 5
 • 2

Til orientering, så er romaer og rumænere altså ikke det samme Sonnich. Romaerne er sigøjnere uden tilknytning til noget specifikt land. Om rumænere er tøddel bedre end romaerne - det kan diskuteres! :)

Med fare for at indlægget bliver slettet, så vil jeg lige bringe de åbne grænser på bane igen, og så sparke bolden over dem der er foretaler for de åbne grænser. Så har jeg vidst ikke sagt for meget?!

/Martin

 • 1
 • 0

Rumænere og romaer er ret nemme at blande sammen: Navnet lyder ens, og Rumænien er et af de lande, der har den største andel af romaer. Det er dog en fejl - romaerne er intenst upopulære i Rumænien, og hvis du antyder noget der udvisker skellet, vil rumænerne blive rasende. Det er en udbredt opfattelse i landet, at romaerne er mere kriminelle end andre - jeg er tilbøjelig til at dele den.

Rumænere er generelt opfindsomme og hårdtarbejdende, og landet har en blomstrende og lidt kaotisk kapitalisme. Men landet er samtidig (endnu) relativt fattigt, og det har medført en massiv udvandring til især Vesteuropa (ca. 4 mio ud af 25). Mange af disse er uddannede i det lokale uddannelsessystem, der faktisk blev holdt i ganske god stand under kommunismen. Vi hører ikke om dem i tv, men rundt om i danske virksomheder sidder en hel del rumænske ingeniører o.l. - typisk er det de dygtigste og mest ambitiøse, der har forladt landet. Derudover slider mange rumænere sig op i vores landbrug og service, og på bunden er der så f.eks. flaskesamlere og harmonikaspillere - måske ikke specielt vigtige bidrag til samfundet, men i det mindste ærligt arbejde for fattige mennesker.

Det hårdtarbejdende og opfindsomme går desværre igen for dem der (med eller uden undskyldning i deres sociale baggrund) begår kriminalitet. Dankort-skimming mv. er vel en slags negativ disruptive innovation.

Hvad romaerne angår, kender jeg ikke så meget til det, og jeg vil under ingen omstændigheder dømme enkeltpersoner pga. etnicitet. Hvis jeg skal pege på en tendens, er det, at uddannelse er nedprioriteret - "ingeniørgruppen" er nok markant mindre. På den anden side vil dem der uddanner sig typisk droppe den traditionelle klædedragt og levevis, og så er de pludseligt svære at identificere som romaer. Samtidig er de godt klar over, at de er udenfor det normale samfund, og det øger nok ikke lysten til at bidrage konstruktivt, selvom det vel egentlig burde. Hele problemstillingen har givet grå hår i hovedet på mange der har arbejdet med den.

 • 4
 • 0

Niels - har boet 5 år i Rumænien og været rumænsk gift. Jeg er meget enig i dine betragtninger; men der findes altså også en del blandingsmennesker mellem rumænere og romaer.

Desuden har rumænere det med at kalde alle med dårlig opførsel for sigøjnere .... Men der også en stor potion af stigmatisering af romaer i det rumænske samfund.

Man lavede et forsøg med en landsby udenfor Bukarest for 12-15 år siden, hvor man gav autonomi til romaerne i landsbyen bl.a. med 2 sproglig uddannelse i skolen på deres eget sprog etc. I løbet af få år blev det den mest velholdte landsby i Rumænien og virkeligt højuddannede børn.

 • 4
 • 0

Jeg talte lige med en kollega om det, han er rumæner - ikke roma.

Han kom med 2 eksempler på problemer i rumænien med dem

De stjælte telefonkabler, og de blev ved selv om det blev udskiftet til optiske kabler, de kunne ikke se forskel. De problem skulle stadig eksistere.

Hans far byggede sommerhus lidt uden for bukarest, og spurgte om de lokale romaer ville hjælpe med noget af det hårde arbejde - det ville de ikke. Men de havde ikke noget problem med at rive et nærliggende betonhus ned, og manuelt hugge jernet ud.

Kulturern er vist sådan, et arbejde vil man ikke, men stjæle vil man gerne, også selv om det giver mindre i udbytte.

 • 0
 • 0

Hvornår holdt man egentlig op med at kalde sigøjnere for sigøjnere?

De kalder sig selv for romani, men hvad vedkommer det os?

Vi kalder jo ikke grækere for hellenere, selv om de selv kalder lander for Ellas.

Det hedder stadig ungarer og ikke magyar.

Det er lettere at forstå hvad man taler om, når man ikke bruger nysprog.

 • 2
 • 1

Som Jesper Klein sagde det i sin sketch om sproget, lægen og sjakbejdsen for havnearbejderne bør ikke bytte sprog.

http://youtu.be/-9_efA-0kX0?t=3m31s

Må jeg udbede mig krankrogen? .....

.....

Unge mand!Unge mand! Vil De lige være elskværdig at tage fingeren ud af anus? Taaak for det!

"Roma" hører hjemme i en sociologirapport fra RUC, hvor den marxistiske og feministiske analyse entydigt peger på den hvide, heterosexuelle nordeuropæiske mand som den skyldige.

"Sigøjner" passer til at beskrive virkelighedens omrejsende tyve.

 • 2
 • 2

Det meste af det FN har skaffet os på halsen er noget som renovationsteknikerne burde transportere hen til affaldsdeponiet.

Den anden organisation er en organiseret forbrydelse mod de oprindelige europæiske folk, for rettighederne gælder for alle andre end os.

 • 0
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten