Hvis alt går vel, vil elnettene i Danmark og Holland fra 2015-16 være koblet sammen via et undersøisk stærkstrømskabel kaldet Cobra Cable.
Det omkring tre milliarder kroner dyre projekt ledes af Energinet.dk og den hollandske pendant, TenneT, og det har netop modtaget tilsagn fra EU-Kommissionen om støtte på 645 millioner kroner, hvis det realiseres.
Og det gør det, lyder det fra Torben Glar Nielsen, eldivisionsdirektør i Energinet.dk.
»Jeg kan sikke sætte procenter på, men ja, projektet har stor sandsynlighed for at blive til virkelighed,« siger Torben Glar Nielsen.
"Prøveklud" for store net
Kablet får en kapacitet på 700 MW og er tænkt som første 'ben' i et kommende mega-grid i Nordsøen. Det skal med tiden sende miljørigtig strøm til Storbritannien, Danmark, Holland, Tyskland og Norge fra de store havvindparker.
Men nutidens havvindmølleparker er placeret tæt til land, og derfor kobles strømmen direkte til stationer på land. Det kan man ikke med det kommende enorme grid, der placeres midt i havet, og det kræver nytænkning.
»Cobra bliver en slags prøveklud for, hvordan man bygger de store kabelforbindelser i Nordsøen, der er nødvendige for at EU kan få store dele vedvarende energi og samtidig have et stabilt elmarked. Omkring Nordsøen er det jo hovedsageligt vindkraft, der leverer den energi, det kræver,« siger Torben Glar Nielsen.
Ifølge ham bliver den tekniske udfordring at bygge en jævnstrømsforbindelse, der kobles direkte sammen med elnettet, og hvor strømmen kan gå alle veje.
»Blandt andet skal der udvikles en D/C-afbryder, der er til at betale for penge, så man kan slukke, der hvor en fejl opstår. Som man kender det fra A/C-systemer,« forklarer eldivisionsdirektøren.
Cobra Cable fik midt i juli tilsagn fra EU kommissionen om, at man vil støtte projektet med 645 millioner kroner, og en lille del af de penge skal bruges til at udvikle nye specifikationskrav på vandet, fortæller Torben Glar Nielsen.
»Vi ved, der kommer enormt mange havvindmøller, men vi ved endnu ikke hvor, eller hvordan de skal tilsluttes. Det er noget af det, vi skal udvikle specifikationer for til Cobra-kablet,« siger Torben Glar Nielsen.
Mangler politisk godkendelse
Lige som Kriegers Flak i Østersøen vil Cobra kablet modtage midlerne som en del af EU's genopretningsplan, der skal sætte skub i modne projekter og dermed sætte gang i hjulene oven på finanskrisen.
»Det kræver, at projektet øger værdien for borgerne i EU både i form af at sikre mere vedvarende energi og et stabilt elmarked. Samtidig har vi præsenteret en positiv business case, og tilsagnet fra Kommissionen viser, at de er enige,« siger Torben Glar Nielsen.
Kablet vil efter planene blive anlagt mellem Endrup ved Esbjerg og Eemshaven i Holland, fortæller Torben Glar Nielsen, der ikke kan afsløre den konkrete rute for kablet endnu.
Det skyldes blandt andet, at kablet skal gå gennem tysk territorialfarvand, og derfor kræver tysk accept.
De politiske forhandlinger udestår stadig, men Torben Glar Nielsen forventer, at de to systemoperatører kan indsende endelig ansøgning i 2012 med planlagt idriftsættelse fra 2015-2016.
Den samlede anlægssum for Cobra kablet forventes at blive godt tre milliarder kroner.
