Kåre Mølbak om genåbningens fase fire: Jeg kan ikke anbefale den sundhedsfagligt

4. august 2020 kl. 13:5856
Kåre Mølbak om genåbningens fase fire: Jeg kan ikke anbefale den sundhedsfagligt
Kåre Mølbak fastslår at genåbningens fase fire er op til politikerne. Selv vil han ikke anbefale den. Illustration: Skærmdump fra pressemøde i Statsministeriet.
Smittetallene er gået så meget i vejret, at SSI ikke mener, at det er klogt at åbne for natteliv og større koncerter og konferencer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Om ganske få dage skal politikerne i gang med at forhandle detaljerne i den fjerde og sidste del af genåbningen.

Her er det planen at hæve grænsen for, hvor mange vi må samles og dermed åbne for eksempelvis koncerter og større konferencer, mens diskoteker skal kunne genåbne og barerne kunne holde på gæsterne efter midnat.

Men står det til Kåre Mølbak, epidemiolog og faglig direktør for Infektionsberedskab på Statens Serum Institut, er genåbningen - den såkaldte fase fire - for risikabel ud fra et rent sundhedsfagligt synspunkt.

Den seneste tids stigning i smittetal levner ikke plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I uge 31 var der omtrent dobbelt så mange smittede som i ugen før. Og denne uge lagde ud med 207 nye positive tests over weekenden, dobbelt så mange som efter sidste weekend.

»Der er en stor risiko forbundet med det, og om man fra politisk side vil løbe den risiko, må man jo politisk tage stilling til,« siger han til Ingeniøren.

Hvad er din faglige rådgivning på baggrund af den smittespredning, som vi ser nu?

»Jamen den er jo, at det ikke er noget som jeg kan anbefale sundhedsfagligt, at man går videre med,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi skal standse genåbningen her?

»Ja.«

Genåbningens forskellige faser blev aftalt politisk 7. maj.

Den fjerde og sidste fase, som politikerne tyvstartede på før sommeren med blandt andet åbningen af fitnesscentre, skulle efter planen rulles ud i august.

Den resterende del, deriblandt åbningen af nattelivet, skal Folketingets partier forhandle om 12. august.

56 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
56
17. august 2020 kl. 22:22

Vi har en debat med 55 indlæg og ingen taler om mørketallet?

54
12. august 2020 kl. 15:27

https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-08-12-venstre-vil-stikproevekontrollere-og-tvangsindlaegge-corona-smittede

Myndighederne har allerede disse muligheder, så det lugter af udlændingepolitik.

<strong>Når borgeren ikke samarbejder</strong></p>
<p>Styrelsen foretager en konkret og individuel vurdering af, om der er behov for
at give påbud i et konkret tilfælde.</p>
<p>Undersøgelse
Styrelsen kan påbyde enhver, som er eller formodes smittet med Covid-19 at
lade sige undersøge af en sundhedsperson. Styrelsen kontaktes på telefon
nummer 70 22 02 68 for nærmere instruks. Er det nødvendigt at tilbageholde
personen i ventetiden, sker dette på nødretligt grundlag.</p>
<p>Indlæggelse
Styrelsen kan påbyde enhver, der er eller formodes smittet med Covid-19 at
lade sig indlægge. Regionen skal anvise et hospital eller anden egnet facilitet.
Styrelsen kontaktes på telefonnummer 70 22 02 68 for nærmere instruks. Er
det nødvendigt at tilbageholde personen i ventetiden, sker dette på nødretligt
grundlag.</p>
<p>Isolation ved konstateret sygdom eller mistanke om sygdom
Hvis en patient er bekræftet smittet eller formodes at være smittet med Covid19 og ikke frivilligt ønsker at lade sig isolere, kan der anvendes nødret, indtil
andet grundlag for tvangsmæssig isolation er tilvejebragt. Dette indebærer, at
borgeren kan tilbageholdes i en egnet facilitet, indtil Styrelsen har taget stilling.
Styrelsen kontaktes på telefonnummer 70 22 02 68.</p>
<p>En nødretlig frihedsberøvelse kan opretholdes, så længe der er fare for borge
ren selv eller for andre, hvis ikke den opretholdes, og indtil styrelsen har god
kendt isolationen.</p>
<p>Behandling
Styrelsen kan påbyde enhver, der er eller formodes smittet med Covid-19, at
lade sig tvangsmæssigt behandle. Her tænkes særligt på behov for respirati
onshjælp og lign. Styrelsen kontaktes på telefonnummer 70 22 02 68 for nær
mere instruks. Er det nødvendigt at tilbageholde personen i ventetiden, sker
dette på nødretligt grundlag.

53
12. august 2020 kl. 15:17

https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2020-08-12-politikere-vil-gennemfoere-aarhus-festuge-der-besoeges-af-op-mod-500000

Aarhus Festuge løber over 10 dage og er en af Nordeuropas største kulturfestivaler. Den besøges af op imod 500.000 gæster hvert år.</p>
<p>Hos Det Konservative Folkeparti mener man, at festugen er en kærkommen mulighed for et afbræk i en coronapræget hverdag.

For h.... Er det 1. april i dag?Ja, men så lad os da åbne op for andre festivaler og natteliv også ;-)

50
10. august 2020 kl. 09:44

Jeg håber sandelig ikke, at du får ret, men jeg kan på den anden side desværre hellerikke komme med tungtvejende argumenter imod din logik... :o(

Jeg håber sku heller ikke, men...Da jeg kiggede på de daglige smittetal for tre uger siden var jeg 50% at vi så en reel epidemisk stigning og skrev vi burde stoppe for trin 4, brug af mundbind og indskrænke forsamlingsstørrelser og hvor er vi nu? Jeg er på de samme 50% for denne forudsigelse for åbningen af folkeskolerne og ville have det lagret, så jeg kan lave en meget egoistisk "I told you so" hvis det viser sig at ske.

PS. OT - Kan man bruge "tl;dr:" - og derefter skriver 3 lange paragaffer...? ;o)

Næ, jeg har en tendens til at lave opsamlinger der bliver lige så lange som det de skulle samle op på og glemme at redigere inden jeg poster...

49
10. august 2020 kl. 09:32

Jeg håber sandelig ikke, at du får ret, men jeg kan på den anden side desværre hellerikke komme med tungtvejende argumenter imod din logik... :o(

PS. OT - Kan man bruge "tl;dr:" - og derefter skriver 3 lange paragaffer...? ;o)

48
10. august 2020 kl. 08:59

Jeg er lidt overrasket over at erfare at når skolerne starter i dag, så bliver det næsten helt uden de ekstra tiltag som kørte i foråret. I de nye retningslinier er tales om afstand på 1 meter med mindre det ikke kan lade sig gøre, der opfordres til hyppig håndvask, men intet krav. Intet om masker, intet om opdeling, ferien er ikke brugt til at få lavet bedre fjernundervisning, så noget af undervisningen kan foregå hjemmesfra og antallet af samtidige elever på skolen reduceres.

Det er som om der ikke rigtigt har været revideret nogen planer mht skolerne siden de oprindelige planer om skoleåbninger, lavet i en tid, hvor smittetrykket konsekvent lå under 1 og troen på at børn ikke bidrog til spredningen var allermest optimistisk.

Så vi går ind i en situation nu hvor:

 1. Mange børn har lige opholdt sig steder sammen med personer de aldrig har været sammen med før.
 2. De vender tilbage til kontakt med personer, som de ikke har været i kontakt med i to måneder.
 3. Børn udviser sjældere symptomer end voksne. Det snedige ved Covid-19 er præcist at det smitter via asymptome. Da USA gik fra at have meget få test til rådighed (som stort set kun blev brugt til personer med symptomer) til mulighed for mere generel testning, så steg andelen af positive børn markant.
 4. Børn er IKKE immune overfor Covid-19. Nogle undersøgelser indikerer at færre bliver smittet, mens andre ikke gør det (Spanien, USA, Israel, se de tre første links). Der er intet konklusivt om at børn skulle sprede virus mindre end voksne, laboratorietest viser det modsatte (se sidste link). Det har været spekuleret at selve højden på mindre børn gør, at deres virus ikke "når op" i voksenhøjde og de af den grund spreder mindre i forsamlinger. Det hjælper nok ikke meget, hvis børnene bliver smittet på skolen og bringer det med hjem.
 5. Smittetrykket er et godt stykke over 1 for øjeblikket. Selv hvis man fraregner de sidste udbrud i Århus og Ringsted helt, så er den klart voksende.

Så tl;dr: De seneste evidens bakker absolut ikke entydigt op omkring at børn ikke skulle være en faktor i spredningen af Covid-19. Vi har de danske skolesøgende børn, hvoraf en vis procentdel har været sammen med personer de ikke før har været sammen med. Dem sætter vi nu sammen med andre børn som de ikke har været sammen med i to måneder. Vi stoler på erfaringen fra skoleåbningen før sommerferien, men slækker gevalidigt på de foranstaltninger, som kan have været med til at sikre successen dengang og indfører ikke tiltag som nu har vist sig at være med til at dæmme op for smitten (mundbind). Og det gør vi på en baggrund af stigende smitte i samfundet, BÅDE i hotspots og i samfundet generelt.

Jeg ved faktisk ikke engang hvad planerne er hvis der konstateres smitte på en skole. Der vil være mange skoler hvor der vil være ikke-erkendte covid-smittede børn, så på den ene side tenderer det teater at lukke skoler, hvor forskellen blot er at de smittede børn er blevet testet i forhold til naboskolen. På den anden side virker det for mig rimeligt åbenlyst at skolerne uden særlige tiltag imod spredning igennem luften vil blive smutveje for covid-19 til at sprede sig imellem miljøer.

Der er en rimelig risiko for dette her scenarie vil udspille sig de næste to måneder: Der går ca 14 dage hvor blot et par enkelte skoler enten lukkes helt eller enkelte klasser hjemsendes (i Nordsjælland, København og Århus, ligesom det oprindelige udbrud), men skoleåbningen anses for en generel succes. Imens fortsætter corona med at sprede sig generelt i mange kommuner. Der kommer nogle "choktilfælde", hvor et lokalsamfund pludseligt ser stor spredning blandt børnefamilier med børn i bestemte skoler. Det medfører at det erkendes fra officielt hold, at børn ikke er så ubetydelig en faktor i coronasmittet som man troede da man lavede planerne for det nye skoleår. Det ender med at de ældste klasser vil blive fjernundervist halvdelen af tiden, man vil delvist gå tilbage til spredningen af børnene fra foråret og på skolerne skal alle bære mundbind. Danmark bliver brugt i NYTimes som en "cautionary tale" på linie med Israel i debatten om skoleåbninger i USA.

https://www.sjdhospitalbarcelona.org/en/children-have-similar-prevalence-covid-19-antibodies-adults-more-99-have-mild-symptomshttps://www.theguardian.com/world/2020/aug/05/covid-19-may-spread-more-easily-schools-than-thought-report-warnshttps://www.nytimes.com/2020/08/04/world/middleeast/coronavirus-israel-schools-reopen.htmlhttps://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2768952?resultClick=1

46
8. august 2020 kl. 13:11

Mette = Trump

Så må det jo være mig, den er gal med, når jeg synes, at de to nærmere står for det stik modsatte af hinanden.

45
8. august 2020 kl. 12:51

Mette = Trump

Synes det er forkert at Mette bruger Facebook til kommunikation, som Trump bruger et andet medie. Pressemøder - forhandlinger i Folketinget, så vi kan få vores demokrati til at virke igen, det er Danmark's måde. Afkort gerne Folketinget sommerferie, så de også skal starte på mandag, som alle skolebørnene.

44
7. august 2020 kl. 16:30

Når vi har eksponentiel vækst i brugen af testkit kan det ikke overraske at vi får eksponentiel vækst i antal bekræftede smittede,

Det er så forbandet nemt at se tallene selv, jeg har endda lavet et link direkte til dem ovenfor. Derfor er det en gåde for mig hvorfor man så vælger ikke at checke om der er opbakning for ens påstand inden man poster dem.

ANDELEN af positive tal er steget fra omkring 0.2% til 0.5% på to uger. Så nej, det er ikke fordi vi tester flere at vi opdager flere tilfælde, Trump. Vi har to en halv gang flere smittede per testet. Effektten af at vi tester flere kommer OVENI i det. Og her fraregner jeg helt at øget antal testede SELVFØLGELIG også er en funktion af at flere er syge.

43
7. august 2020 kl. 16:14

Vi er åbenlyst inde i en exponentiel vækst. Lad os håbe at det går op for beslutningstagerne at det er lettere at bremse op for smitten nu, end når det er blevet værre.

Ak ja, halvdelen mener at restriktionerne er på kolisionskurs med menneskerettigheder eller i det mindste kvæler vores økonomi og sociale liv, så der må straks gribes ind. Den anden halvdel mener at vi må dæmme op i en grad så det ligner diktatur eller politistatsmetoder.

Når vi har eksponentiel vækst i brugen af testkit kan det ikke overraske at vi får eksponentiel vækst i antal bekræftede smittede, kort sagt vi retter på skyklapperne og får sat nogle buschaufører og sosuér i karantæne før det går helt galt, hvad er det beslutningstagerne skal gøre anderledes?

42
7. august 2020 kl. 14:18

På trods af Udenrigsministeriet nu fraråder rejser til Spanien, er der eksempler på, at folk alligevel tager afsted på ferie til Spanien. Nu er det man bør spørge sig selv om det virkeligt er så vigtigt at komme på ferie i lande med et højt smittetryk. De fleste af os kender mennesker, som er i risiko for at blive alvorligt syge eller i værste fald dø af denne sygdom. Hvad er en ferie holdt op imod ens forældres eller bedsteforældres liv.

Mon de samme mennesker som vælger at rejse til Spanien vil trodse anbefalingen om 14 dages karantæne når de kommer hjem? Bør det egentlig ikke være et krav, at man lader sig teste samt automatisk får en 14 dages karantæne, hvis man alligevel tager afsted?

40
7. august 2020 kl. 11:36

Hent hellere deres dashbord: <a href="https://experience.arcgis.com/experience/a..">https://experience.arcgis…;.

Fedt, jeg viste ikke de havde et sådant.

Men mens jeg til dels tjener mine penge på at lave dashboards til andre (når jeg ikke lige er jobsøgende), så HADER jeg selv at bruge dem. Jeg kan f.eks. ikke lave løbende 7 dages gennemsnit på nysmittede eller nyindlagte. Eller 14 dages, som bruges af Norge til at afgøre hvilke lande de lukker ned for. Eller finde tildforskydningen imellem nysmittede, nyindlagte og nye dødsfald. Jeg må begrænse mig til det sammensætning som ANDRE synes er interessante.

Allerhelst ville jeg gerne have en linie for hver eneste dansker, adresse, alder, køn, boligforhold, mastedata, indkomst, stillingsbetegnelse, arbejdsadresse, dankortudtog, rejsekortstatus, facebookprofiler, højde, vægt, alkoholforbrug, cigaretforbrug (hert år de sidste ti år), medcinforbrug, etnicitet, om og hvornår de er testet, om de har været positive, om de har været indlagte, om de er omkommet. Jeg er sikker på at jeg kunne finde rigtigt mange spændende indsigter frem med det. Jeg har desværre ikke fundet det datasæt på SSIs hjemmeside ;)

37
7. august 2020 kl. 06:52

De fleste lande omkring os viser tegn på at 2. bølge er igang.

Rigtig mange lande længere væk har stadig godt gang i 1. bølge - eller kom for sent igang med smitteregistrering/bekæmpelse.

Lad os ikke være (helt) blinde for fortidens synder. Gevindst realisering? I så fald er vi igang med at vedstå arv og gæld. Gaia strikes back - og det kan mange ikke lide.

Man har dog stadig lov til at være (forsigtig) optimist og tro på, at nok af os lærte lektien for mange år siden - eller at ungdommens reaktion: evig modstand, kan ridde stormen af.

Kilde: JHU corona (backet af ESRI) og en fotografisk hukommulse - som en drægtig hunelefant - medløb er her tilladt, bare vi når i mål ;-)

35
6. august 2020 kl. 14:22

Det svarer til 165 smittede per dag i Danmark. Jeg lægger 100 kr på at den grænse nås indenfor to uger.

Med den seneste udvikling (77 nye smittede tirsdag, 112 nye smittede onsdag og 121 nye smittede i dag) kan det desværre gå hurtigere end to uger.

Vi er åbenlyst inde i en exponentiel vækst. Lad os håbe at det går op for beslutningstagerne at det er lettere at bremse op for smitten nu, end når det er blevet værre.

33
6. august 2020 kl. 13:47

Udenrigsministeriets grænse er 20 tilfælde per 100000 på en uge. Det er ved at blive defacto grænsen i hele EU.</p>
<p>Det svarer til 165 smittede per dag i Danmark. Jeg lægger 100 kr på at den grænse nås indenfor to uger.

https://www.bt.dk/udland/medie-norge-kan-lukke-for-rejser-til-sjaelland-efter-smitteeksplosion

Jeg skal måske til jobsamtale i Norge i løbet af et par uger. Kan jeg måske få en undtagelse hvis jeg kan bevise at jeg advarede imod denne her situation for to uger side?

Det er ret ærgeligt at det er så hårdt for beslutnigstagerne at indse at 1) at holde smitten i bund er billigere end at skulle håndtere en stigende smitte og 2) reagerer i tide på den erkendelse. Det er billigere nu at købe mundbind til hele den danske befolkning og holde diskotekejere på støtten end igen at skulle til at sætte sundhedsvæsenet på coronaberedskab og se grænserne blive lukket udefra.

32
5. august 2020 kl. 15:41

Med de nyeste tal for i dag, så overhaler vi Sverige i nye tilfælde i denne uge.

De har forsamlingsgrænse på 50 personer og har ikke åbnet for sport.

31
5. august 2020 kl. 13:14

Lad hver kommune om at træffe de nødvendige forholdregler, så hver kommune holder deres egen sti ren. Lad dem skrue op og ned for restriktioner efter behov.

I forvejen mener mange at de ikke kan følge med i vejledninger og påbud. Hvis det bliver per kommunebasis, så bliver det skuda for alvor rigtigt svært. Og præcist hvor på toget imellem Sorø og Køge er det jeg skal overholde Ringsted Kommunes regler?

Det er meget simpelt det her:

 • Indfør mundbind i tog og busser og bibehold pladsbilletter i tog, hvor man i gennemsnit sidder længere end 15 minutter.
 • Lav pressemøde og genopfrisket afstands- og hygiejnereglerne for andre indendørs offentlige steder.
 • Stop for fase fire og skru eventuelt lidt tilbage for forsamlingsstørrelserne.

Prisen er, at der ikke er diskoteker, fodboldskampe, meget store barer og koncerter indtil vi er vaccineret og den betales ved at kompenser de berørte individer og firmaer. Som samfund vil være en meget lav pris at betale for at holde smitten nede.

29
5. august 2020 kl. 12:56

https://www.dsb.dk/coronavirus/pladskrav/

Bad dog, DSB. BAD dog...

 • DSB har først blokeret hver andet sæde
 • Som led i genåbningen udnytter de så nu hvert sæde
 • FOr at imødegå stigende smittetryk og da lukkede rum med fremmede mennesker er guf for spredningen anbefaler myndighederne masker i offentlig trafik.
 • DSB ser det og siger, når nu det anbefales at bære masker, så kan vi proppe flere ind i togene. NEJ, det var for at sætte bremser på smittespredningen at maskeanbefalingen kom, ikke for at give Jer mulighed for at få flere i toget.

Det er godt at se at der reageres imod det fra politisk hold, men der er gået noget galt, når DSB ændrer på det. Og ufatteligt dårligt timet, når det politiske signal lige nu ikke skal være en opblødning men det omvendte.

DSB skulle nok have koordineret det her med myndighederne, eller som minimum have taget hintet med vognstangen fra i går og standset det i sidste øjeblik.

Og jeg ved godt at de gratis pladsbilletter ikke har været optimalt. Mange har bestilt til flere afgange "for en sikkerheds skyld", så løs det problem i stedet for at eksportere det som potentiel større smittetryk. Deres app har funktionalitet til at man kun kan bestille to pendlerpladsbilletter om dagen, så det kunne genbruges til de gratis billetter. Og så tag en symbolsk pris på 5 kr per paldsbillet i automaterne.

28
5. august 2020 kl. 12:01

"Genåbningens forskellige faser blev aftalt politisk 7. maj."</p>
<p>Der er en ting der undrer mig - hvorfor laver man allerede den 7. maj et antal faser som man så regoristisk mener man skal åbne efter.

ja, skrot al tale om faser. Der er brug en form for "flexible response", og et hurtigt og smidigt response.

Lad hver kommune om at træffe de nødvendige forholdregler, så hver kommune holder deres egen sti ren. Lad dem skrue op og ned for restriktioner efter behov.

Hvorfor skal mennesker på Bornholm rammes af restriktioner p. g. a. af smitte spredning i visse mere eller mindre isolerede grupperinger i Århus eller Ringsted?

Vi har ikke råd til at lukke virksomheder ned uden grund.

27
5. august 2020 kl. 10:53

Så mangler vi "blot" at sst og politikerne også erkender virkeligheden

SST? Søren Brostrøm har sagt så meget vrøvl at der vist ikke er nogen som tror på han. Han vejer sygdom og død ud mod penge og lyver frisk og frejdigt om det.

Politikere? De holder ferie på steder hvor der ikke er smitte, så de begynder ikke bare sådan lige at passe på landet, det er også så besværligt

26
5. august 2020 kl. 10:47

Hvad betyder det så for genåbningen? Mit gæt er, at mulighederne for at kunne isolere folk med symptomer ikke er gode nok. Hvordan skal de polske gæstearbejdere, der bor mere end 60 sammen, kunne selv isolere sig?

Havde vi benytter vores testkapacitet ved at teste ALLE indrejsen uanset om det var danskere eller turister og havde alle som kommer ind med en "lovlig" grund (=arbejdere) blevet testet regelmæssigt (f.eks. hver uge) ville vi have haft styr på smitten på en helt anden måde. Ydermere kunne man have stillet krav om at indrejsende skulle downloade og benytte en app. på mobiltelefon så man kunne følge deres rute de første dage i landet.

25
5. august 2020 kl. 10:30

Ok, så nu begynder vi at blive lidt mere data drevet i genåbningen. Men antal nye smittet er i sig selv ikke noget særligt godt data at styre efter.

For at kunne gøre genåbningen mere meningsfuld, er vi nød til at opløse antallet af nye smittet mere. Ved lidt af et tilfælde, ved vi at en ganske betydelig del af de smittede arbejder på et slagteri i Ringsted og mange af de smittede ikke bare arbejder sammen, men bor sammen. Samme mønster ses i andre lande. Langt størstedelen af de smittede i Aragón i Spanien, er ligeledes gæstearbejdere der ikke blot arbejder sammen, men også bor rigtig mange sammen. Vi ved også at en betydelig del af de smittede i Aarhus er fra grupperinger, hvor mange bor sammen.

Hvad betyder det så for genåbningen? Mit gæt er, at mulighederne for at kunne isolere folk med symptomer ikke er gode nok. Hvordan skal de polske gæstearbejdere, der bor mere end 60 sammen, kunne selv isolere sig?

Kigger vi der til på erfaringer fra udlandet på, hvilke genåbninger der har betydet smitte og derefter er lukket igen, er nat klubber desværre et rigtig godt eksempel på hvad der ikke skal åbnes. I Spanien stammer meget af smitten ud over fra landbrugets gæstearbejdere der bor alt for mange sammen, fra nattelivet. Jeg gætter på større forsamlinger drevet af alkohol ikke hjælper på folks evne til at passe på sig selv og andre...

24
5. august 2020 kl. 10:26

Jeg jagter ikke "likes" , for det er jeg ligeglad med. Men jeg kunne godt tænke mig at høre hvad man mener om det jeg skriver, især hvis man er uenig. Så kan vi alle blive lidt klogere.

Det er så nemt: Der findes simpelthen ikke andre sundhedsproblemer end corona. Tiltag mod corona er derfor pr. definition positive, mens forsøg på at rejse spørgsmål om mulige uhensigtsmæssige bivirkninger er direkte skadelige.

Jeg kan derfor kun sige: VÅGN OP, og se at få indrettet dig på den postfaktuelle virkelighed vi lever i!

23
4. august 2020 kl. 21:16

De er faktisk blevet ret gode til at frigive aktuelle tal.</p>
<p><a href="https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-f..">https://www.ssi.dk/sygdom…;
<p>Download "fil med overvågningsdata", de opdateres samtidig med den daglige update klokken 14.

Vi har ikke informationer om smittesporing. Hvor kommer smitten fra? Er den kommen til landet udefra, på grund af ferier? Skyldes stigningen nu at der er mange der tager på ferie i udlandet?

Selvom der er mange statistiske data, så giver de ikke nogen informationer om årsag og sammenhæng. Det er vigtigt at undersøge - for det kan give os vigtige informationer om, hvordan man skal sætte ind.

Måske er løsningen at forbyde ferier i udlandet. Tag en tur til Bornholm i stedet. Der er ingen smittede.

22
4. august 2020 kl. 20:42

Lyder rimeligt, men er det alarmerende? TV2.dk viser ændringerne dag for dag, og siden sidst er der fundet 77 nye smittede, men der er også 33 der er blevet raskmeldte. Noget der slår mig er, at de fundne smittede måske ikke engang anede at de var smittede, og det har da heller ikke ført til en stor stigning i indlæggelser.

 • Kig på antallet af nyindlæggelser i denne figur: https://pasteboard.co/JkO7avT.png (samlet antal i de foregående 7 dage) Niveauet er tre gange højere nu end for en måned siden. Så jo, der er en effekt på indlæggelserne.
 • Du formoder at de 33 der er raskmeldte er har en anden profil end de 77 nysmittede. Der er ikke ændret på testregimet de sidste par måneder så det er svært at se hvorfor det skulle være tilfældet.
21
4. august 2020 kl. 20:20

Det svarer til 165 smittede per dag i Danmark. Jeg lægger 100 kr på at den grænse nås indenfor to uger.

Lyder rimeligt, men er det alarmerende? TV2.dk viser ændringerne dag for dag, og siden sidst er der fundet 77 nye smittede, men der er også 33 der er blevet raskmeldte. Noget der slår mig er, at de fundne smittede måske ikke engang anede at de var smittede, og det har da heller ikke ført til en stor stigning i indlæggelser.

Undersøgelsen af antistoffer i hospitalspersonale viser at personale på corona afdelinger havde større hyppighed af antistoffer, og det formoder jeg er uden at de har været syge!

Kan man opnå immunitet ved at være udsat for en lille smule covid-19 over længere tid, uden at blive syg undervejs?

20
4. august 2020 kl. 19:54

I løbet af en time er der seks personer der har vendt tomlen nedad til mit indlæg, som jeg mener både er sobert og potetielt relevant.</p>
<p>Jeg jagter ikke "likes" , for det er jeg ligeglad med. Men jeg kunne godt tænke mig at høre hvad man mener om det jeg skriver, især hvis man er uenig. Så kan vi alle blive lidt klogere.

Jeg har ikke givet dig tommelingeren nedad, men jeg kan godt forklare hvorfor jeg er uenig med ånden i indlægget.

Det jeg formoder du referer til er hygiejneteorien, som i sin bredeste udgave handler om gavnligheden ved at blive udsat for alle mulige fremmedstoffer for at holde immunforsvaret på tæerne eller omvendt, at "lære" det ikke at overreagere på ikke-harmfulde stoffer. Det er mildt sagt en omstridt teori. Der er større opbakning til den snævre ide om at vi skal udsættes for bakterier der er gavnlige for os, og så helt specifikke teorier om f.eks. peanutallergi. Så hvis du henviser til hygiejneteorien, så har den en tvivlsom effekt. Hvis du henviser til en anden kendt eller teoretiseret mekanisme, så må du blive meget mere specifik om hvad det er du henviser til.

Imod det har vi to meget håndgribelige ting:

 • Covid-19 dræber. Og den lemlæster. Ikke bare ældre men også unge, blot i mindre omfang.
 • Under Covid-19 er der sket en reduktion på 90% af for tidligt fødte børn i DK. Det har næsten med garanti intet med Covid-19 at gøre direkte, men en biologisk positivt sideeffekter af nedlukningen, ligesom dine forestillede biologiske negative sideeffekter. Så på de biologiske følgevirkninger har vi nogle kraftige og dokumenterede positive sideeffekter vs nogle uklare og forestillede negative sideeffekter.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.22.20109793v1

19
4. august 2020 kl. 19:44

Du efterlyser viden om hvad andre især luftvejssygdomme betyder for spædbørn og børn?

Som udgangspunkt bliver vores immunapparat styrket af at blive udsat for så meget forskelligt i de første leveår. Det starter allerede på den normale vej ud af moderen. Det betyder at børn født ved kejsersnit faktisk er bagud fra starten i forhold til at styrke immunforsvaret.

Så du kan have en pointe i at spædbørn / helt små børn - som under nedlukningen i marts-april udsættes for færre ting.

Om det så reelt betyder at disse spædbørn / små børn er dårligere rustet i livet er dog uvist. Jeg er ikke bekendt med at børn født ved kejsersnit er markant ringere end dem som er født naturligt. Men erindrer nogle artikler hvor børn født ved kejsersnit har hyppigere forekomst af f.eks astma.

https://videnskab.dk/krop-sundhed/gigantstudie-forbinder-kejsersnit-med-en-raekke-kroniske-sygdomme

I forhold til Covid-19 klarer spædbørn det tilsyneladende utroligt nemt. Hvilket er lidt tankevækkende da de næppe har været udsat for ret mange virussygdomme.

18
4. august 2020 kl. 19:08

I løbet af en time er der seks personer der har vendt tomlen nedad til mit indlæg, som jeg mener både er sobert og potetielt relevant.

Jeg jagter ikke "likes" , for det er jeg ligeglad med. Men jeg kunne godt tænke mig at høre hvad man mener om det jeg skriver, især hvis man er uenig. Så kan vi alle blive lidt klogere.

17
4. august 2020 kl. 18:46

Hvorfor indføres der ikke mundbindpåbud for besøgende på plejehjem og hospitaler med det samme?

Enig, men der er jo også krav om mundbind i fly og anbefaling om mundbind i offentlig transport ved trængsel. Et mundbind kan kun bruges en gang. Får DK løbende tilstrækkelige mængder mundbind leveret - er der nok mundbind til os alle sammen? Er der indgået samarbejde med virksomheder i DK om produktion af mundbind ligesom med håndsprit?

Jeg forsøgte at købe mundbind på apoteket forleden, men der var udsolgt.

Mundbind kan også give falsk tryghed, hvis de ikke anvendes rigtigt. Mundbind må ikke erstatte de gode vaner med at holde afstand, vaske hænder, blive hjemme hvis man har symptomer, der minder om Corona mm.

15
4. august 2020 kl. 17:27

Den har jeg også selv været inde og kigge på. Min pointe var mere, at journalisten nemt kunne tilføje noget af den her information, da de fleste ikke går decideret ind og kigger sådanne tal. Det ville give lidt mere til artiklen - efter min mening.

14
4. august 2020 kl. 17:27

Det er jo meget godt at Kåre Mølbak forholder sig fagligt til forhåndenværende data, men jeg bliver mere og mere bekymret for, om SST begynder at have skyklapper på i forhold til, at vi har brug for at få lidt påvirkning af fx forkølelses- og influenzavirus for at holde immunforsvaret nogenlunde i form til at beskytte os mod alle mulige andre ting end Corona.

Her tænker jeg især også på nyfødte og småbørn, hvor det er vigtigt for at deres immunforsvar udvikler sig til at være stærkt.

Jeg er ikke sundhedsfaglig, og aner ikke hvad der er evidens for, men jeg har ikke hørt nogen forholde sig til disse ting endnu, og det bekymrer mig.

12
4. august 2020 kl. 17:22

Den her artikel siger jo ingenting om fordelingen af de positive tal; ej heller hvor mange der er blevet testet i tidsrummet osv osv? Jeg tænker da Kaare Mølbak har siddet med lidt flere information end dette, før han har kunnet rådgive om sådan en beslutning.

Flere informationer, tak.

11
4. august 2020 kl. 17:02

Ville det ikke, i lyset af at der ingen erfaringer er, have været mere ansvarligt at man havde lavet nogle løse hensigtserklæringer, og så løbende justeret i forhold til situationen, således at noget måske var blevet åbnet mere, og andet mindre eller slet ikke.

Jo, men oppositionen (+ Radikale Venstre) pressede jo regeringen til, at der skulle være en detaljeret plan for genåbningen. Oppositionen ville aldrig stille sig tilfreds med blot hensigtserklæringer, og regeringen ville naturligvis gerne have en samlet, bred opbakning til så vigtige beslutninger.https://www.dr.dk/nyheder/politik/flertal-udenom-regeringen-presser-paa-aabn-alt-bortset-fra-natklubber-og-store

10
4. august 2020 kl. 16:57

100 smittede pr. dag er nok grænsen for hvornår det kommer ud af kontrol. Det vil være for svært og umuligt at spore og stoppe smittekæderne. Samtidigt er tallet en uge eller mere bagud, og da vi kommer fra et lavt niveau med en konstant stigende trend er 100 pr. dag langt være end, da vi kom fra oppe fra med nedadgående trend.

9
4. august 2020 kl. 16:27

"Genåbningens forskellige faser blev aftalt politisk 7. maj."

Der er en ting der undrer mig - hvorfor laver man allerede den 7. maj et antal faser som man så regoristisk mener man skal åbne efter.

Ville det ikke, i lyset af at der ingen erfaringer er, have været mere ansvarligt at man havde lavet nogle løse hensigtserklæringer, og så løbende justeret i forhold til situationen, således at noget måske var blevet åbnet mere, og andet mindre eller slet ikke.

Eksempelvis lider de københavnske hoteller voldsomt under "6 dages reglen", uden der nødvendigvis er nogen sundhedsfaglig bevæggrund (hvilket ikke kerer regeringen, den har jo travlt med at holde sommerferie), samtidig med folk andre steder (f.eks. på færger) nærmest står som sild i en tønde.

Der er simpelhen ingen sammenhæng i den førte politik.

8
4. august 2020 kl. 15:55

Problemet er dette her: For ti dage siden kunne vi ikke være sikre på at tallene viste en sikker tendens, måske fifty-fifty. Problemet er selvfølgelig at når vi får vished OG reagerer, så kommer VIRKNINGEN først ca en uge senere på antal smittede og to uger senere på alvorligt syge. Så et "opsangspressemøde" og opfordring til maskebrug burde være faldet dengang, det ville have været rettidig omhu, som opfordret her for 12 dage side:

Ja, men spørgsmålet er hvornår det er rettidig omhu. Man kan vel ikke bebrejde SSI, at de vil være på mere sikker grund før de giver en så entydig klar udmelding, at en yderligere genåbning ikke kan anbefales. Lad os håbe, at regeringen og folketinget lytter til SSI.

Personligt tror jeg også vi kommer til at se en tilbagrulning af flere af de lempelser, vi har set, bl.a. beslutningen om at hæve forsamlingsforbudet til 200 personer pr. 8 august, og mulighed for besøg på bl.a. plejehjem.

Jeg er enig med dig i, at DK meget vel kan blive ramt af EU's rejserestriktioner inden for kort tid.

7
4. august 2020 kl. 15:37

Udenrigsministeriets grænse er 20 tilfælde per 100000 på en uge. Det er ved at blive defacto grænsen i hele EU.

Det svarer til 165 smittede per dag i Danmark. Jeg lægger 100 kr på at den grænse nås indenfor to uger.

6
4. august 2020 kl. 15:23

Endelig..? Nu skulle der jo først være data, der underbygger en opbremsning af genåbningen i DK, og de data foreligger så nu.

For ti dage siden var der allerede grund til at være bekymret over tallene, her var tallet for nye konstaterede smittede konsekvent dobbelt så høje som overståede infektioner, hvilket indikerer et smittetryk på et godt stykke over 1. Og som du kan se af det ovenstående, så er der stadig fagfolk der indtager den samlede afventede holdning som for ti dage siden.

Problemet er dette her: For ti dage siden kunne vi ikke være sikre på at tallene viste en sikker tendens, måske fifty-fifty. Problemet er selvfølgelig at når vi får vished OG reagerer, så kommer VIRKNINGEN først ca en uge senere på antal smittede og to uger senere på alvorligt syge. Så et "opsangspressemøde" og opfordring til maskebrug burde være faldet dengang, det ville have været rettidig omhu, som opfordret her for 12 dage side:

https://ing.dk/artikel/eksperter-uenige-stigende-smittetal-forvent-ny-boelge-naar-bliver-koldt-237187#comment-978101

Jeg har utroligt respekt for vores politikeres og især regeringens mod til at lave en politisk prioritering imod eksperternes policy-råd i foråret. Men hvis de svigter nu, så er der en chance højere end nul at de smider det vundne på gulvet.

5
4. august 2020 kl. 15:09

Her er kommentarerne til de nyeste tal:

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7876138/77-nye-smittede-med-corona-i-Danmark-men-vi-er-%C2%BBstadig-nede-i-b%C3%B8lgedalen%C2%AB-siger-professor

Ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, er tallene fortsat relativt stabile i Danmark.</p>
<p>»Men tallene er steget lidt her den seneste uges tid i forhold til tidligere. Det skyldes blandt andet et 'hotspot' i Ringsted«, siger han med henvisning til smitteudbruddet på et slagteri i Ringsted.</p>
<p>»Men der er ikke en bred smittespredning i landet, og antallet af indlagte er stadigvæk lavt«.</p>
<p>Danmark er kommet over den første bølge af epidemien, og »vi befinder os stadig nede i bølgedalen«, vurderer Jens Lundgren.</p>
<p>»Men hvordan det vil forløbe i august, september og oktober, kan vi ikke aflæse af de nuværende tal. Det er der andre faktorer, der kommer til at afgøre«, siger han.

Sæt den udtalelse ift udviklingen af NYindlagte og konstaterede syge (antal i løbet af løbende 7 dage):

https://pasteboard.co/JkO7avT.png

Ud af de næsten 500 er de 79 fra slagteriet i Ringted, så nej... Og enkeltstående smitteudbrud vil jo hele tiden fremkomme, udbruddet i nordvestjylland var jo også en del af tallene da de var halvt så store.

Og så er det lidt svært at følge med i hvad der i forskellige uger er alvorlige tegn. For et par uger siden blev smitteniveauet talt ned ved at henvise til at det NETOP ikke var enkeltstående udbrud, men spredt over hele landet.

Og se på udbredelsen i de forskellige kommuner i den sidste uge ift det sanne kort for 14 dage siden og mentalt hold Ringted ude.

14 dage siden:

https://web.archive.org/web/20200720132044im_/https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Overv%C3%A5gningsdata/Data-1407/fig_6_2.ashx?h=480&la=da&w=800&hash=23A1B3D80C38D0E057E776D1360D89D825331EDD

i dag:

https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Overv%C3%A5gningsdata/Data-0408/fig_6_2.ashx?h=480&la=da&w=800&hash=FAE07FB97BB7960A9BF691D52AFBF602484B19F8

4
4. august 2020 kl. 15:03

Endelig en officiel stemme der tager data alvorligt og ikke stikker sig selv blår i øjnene

Endelig..? Nu skulle der jo først være data, der underbygger en opbremsning af genåbningen i DK, og de data foreligger så nu. Og det er vel ikke en overraskende udvikling, når man ser på, hvordan smittespredningen generelt stiger i Europa igen efter restriktionerne for bl.a. rejser, forsamlinger, afstand mv. var blevet ophævet (og i enkelte lande er blevet genindført for ganske nyligt).

Måske vi også bør kigge på rejserestriktionerne igen og genindføre et mere generelt rejseforbud.

2
4. august 2020 kl. 14:34

Så mangler vi "blot" at sst og politikerne også erkender virkeligheden:

Regeringen har afløst krisen - både pandemien og den økonomiske. Det skulle man tro, siden alle er gået på sommerferie.

Hvor mange af de, af regeringen så udskammede, erhvervsdrivende der kæmper for at holde forretningen ( DK) kørende mon har trukket en måned ud og er gået på ferie?

Havde man holdt fast i rorpinden, havde man måske kunne korrigere undervejs i stedet for pludseligt at vågne op til en ny krise-situation - som KM klogeligt indikerer er i sigte.

1
4. august 2020 kl. 14:08

Endelig en officiel stemme der tager data alvorligt og ikke stikker sig selv blår i øjnene.

Så mangler vi "blot" at sst og politikerne også erkender virkeligheden:

 • Stop fase fire
 • Gør det klart at den efterhånden ret afslappede holdning til afstande og hygiejne er ved at ødelægge indsatsen fra foråret
 • Masker! I hvert fald indtil effekten af at fokeskolerne skal tilbage til normale tider efter sommerferien er set.