Jysk komposit-værksted har Formel 1-ambitioner

Årets Le Mans-race havde andre jyske indslag end kørerne Tom Kristensen, Casper Elgaard og Kristian Poulsen.

Det franske Pescarolo-team kørte dette års løb med aerodynamiske komponenter som styrefinner til bagdiffuseren og andre komponenter omkring baghjulsstrukturen. Altsammen produceret ved Vamdrup hos House of Composites, der med direktør og grundlægger Tim M. Hansens ord producerer sine emner i et '400 kvadratmeter stort tidligere tømrer- og snedkerværksted, som vist bedst kan beskrives som et klassisk iværksættermiljø'.

»Vi er endnu ikke ramt af finanskrisen, og vi har så mange tilbud ude, at vi helt og holdent tror på, at vi nok skal klare os igennem. En af konsekvenserne er dog, at vi har valgt at blive i vores nuværende lokaler, indtil det er bydende nødvendigt at rykke i noget større,« siger Tim M. Hansen.

House of Composites - der i dag har fem ansatte og forventer en vækst i omsætningen på 50 procent næste år - har opbygget nyt forretningsområde inden for produktion af letvægtskompositter.

Målet er Formel 1

Virksomheden udfører reparationer og nye dele til DTC og WTCC -serierne, formelbiler, Le Mans, sportsvogne og prototyper. Netop nu skal virksomheden i gang med at støbe kulfiber-karossieret til nogle stærkt modificerede versioner af Lotus Exige/Elise sportsvognene.

»Vores konkurrenter i Danmark er vist kun bådebyggere og hjemmefuskere. Der er ingen andre herhjemme, der har motorsport som deres hovederhverv. Til gengæld er konkurrencen hård fra produktionsvirksomheder syd for grænsen,« siger Tim M. Hansen.

Virksomhedens ambition er ifølge grundlæggeren at blive leverandør til Formel 1-team.

Det kræver dog, at fiberindholdet i kompositterne får det sidste hak opad for at kunne honorere de ekstreme vægt- og stivhedskrav i motorsportens superliga. Og rent produktionsteknisk kræver det en millioninvestering i en såkaldt autoklave, der er en stor trykbeholder, der samtidig fungerer som ovn. Ved op til 10 bars tryk 'presses' fibrene tættere sammen end ved vakuuminjektionsprocessen, da den arbejder med maksimalt 1 bars trykdifferens.

Ny produktionsteknologi

House of Composites sammensætter materialer på nye måder og opnår nye eller forbedrede egenskaber.

»Vi var nogle af de første, der kunne vakuuminjicere det nye og meget tætte kulfibervæv, kaldet TeXtreme,« påpeger Tim M. Hansen.

Vakuum injektionsprocessen - eller AVI (Advanced Vacuum Infusion) - er kendetegnet ved, at den gør det muligt at injicere store og komplekse dele på kort tid og tilmed opnå meget høj laminatkvalitet.

»Det er på højde med den bedste flykvalitet,« vurderer Tim M. Hansen.

Produktionsteknikken er forholdsvis simpel. Den kræver ikke mere end en vakuumpumpe, overløbsbeholdere, lufttætte forme, forskellige hjælpematerialer, samt den rette ekspertise.

Nyt nano-komposit

Resultatet af den nye proces er stærke og fleksible kompositmaterialer til noget lavere omkostninger end konkurrenterne.

»Fordelen ved denne produktionsmetode er, at vi kan fremstille andre og til tider bedre løsninger end vores konkurrenter. Ulempen er, at vi hele tiden skal overbevise kunderne om potentialet i vores produktionsprocesser,« siger Tim M. Hansen.

Derudover har House of Composites udviklet et nyt nanoteknologisk kompositmateriale, hvor de første mekaniske test har vist et stort potentiale med klart øgede bøjeegenskaber på testemnerne - styrke, stivhed og brudforlængelse forøges med op til 20 procent for et 0/90 grader kulfiberlaminat.

FAKTA: House of Composites:
Firmaet er stiftet i 2005 af Tim M. Hansen, der er uddannet mekaniker og er diplomingeniør fra Ingeniørhøjskolen i Århus.
Tim M. Hansens karriere:
Terma: R&D Composite Material Engineer.
LM Glasfiber: Ansvarlig for udvikling af nye injektionsmetoder. Indehaver af flere patenter på området.
House of Composites: Stiftede i 2005 selskabet sideløbende med arbejdet hos LM Glasfiber for at kombinere interssen for både kompositmaterialer og motorsport.
Tim M. Hansen kvittede i 2007 jobbet hos LM Glasfiber, da arbejdsmængden i eget firma blev for stor. House of Composites satser primært på motorsport og sportsvogne. Firmaet udfører desuden materiale- og procesudvikling for kunder.