Jyderne trækker fra i bredbåndskapløb – hovedstaden sakker bagud

Plus14. april 2021 kl. 12:0011
Jyderne trækker fra i bredbåndskapløb – hovedstaden sakker bagud
Illustration: TDC NET.
Fordelingen af hurtigt bredbånd ligger geografisk skævt, og det rammer især hovedstaden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Heftig konkurrence og massive investeringer præger bredbåndsmarkedet netop nu. Det får nu Energistyrelsen til at nedjustere det forventede antal adresser, der har udsigt til ikke at have adgang til en hurtig bredbåndsforbindelse på mindst 100 Mbit/s i midten af 2020’erne. Det kan man læse i den nye rapport Fremskrivning af restgruppen

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
20. april 2021 kl. 22:30

Vi er fire huse på række

Hermed lidt kommentarer. Det er, mig bekendt, ikke længere forbudt at føre forbindelser over flere matrikler. Kunne det være, at der er nogle beboere på vejen, der er tættere på så de ikke skal betale en formue. Herefter kan man måske dele forbindelsen, med en aftale om hvordan man deler. Her kan der være problemer hvis der skal hentes TV. Det er, med et normalt CAT5 kabel muligt at lave kabeltræk på 100 m med en datahastighed på 100 Mbit. Dette er muligt, men ikke "bare lige". Med en mobilrouter med 4G kan man typisk opnå ca. 40 Mbit ned og 25 Mbit op. Det kan klares med en god mobilrouter. Man skal nok regne med at der skal bruges udendørs antenne, og der skal være mindre end 5 m kabel fra antenne til router. Der skal nok indkøbes udstyr for omkring 2000,- for at lave noget sådant. Husk dog når der er tale om mobilnettet så deler man forbindelse med en masse andre. Somme tider vil hastigheden være lav. 5G er bedre end 4G men træerne vokser ikke ind i himlen. De fleste 5G installationer der laves i dag udnytter de samme frekvensbånd som anden mobiltelefoni. Her skal man højst regne med en fordobling af hastigheden. Når der kommer 5G i de nye frekvensbånd over 2,5 GHz så bliver det hurtigere men så bliver rækkevidden også meget mindre.

10
16. april 2021 kl. 01:07

To rettelser til overstående. "Med der tilbydes ikke pt et modem til 5G signalet" der skal retteligt stå router og ikke modem. "der er jo også andre internet entrepreneurer som Gigabyte". Firmaet hedder Gigabit og ikke Gigabyte.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

9
15. april 2021 kl. 21:36

Hej Beggi Oskarsson

Den helt akutte løsning er at tegne et telefonabonnement med en tilstrækkelig mængde data inkluderet. En smartphone eller iphone kan så anvendes som hotspot og det virker godt de fleste steder i DK og på en´ computer. Når mobiltelefonen anvendes som hotspot udnyttes det lokale 4G netværk. Praktisk går man ind i “netværks” appen på computeren som finder telefonen når denne er tilsluttet internetdeling. Og logger 4G netværket på med den adgangskode der er oplyst på telefonen i telefonens indstillinger. Jeg har højst brugt 20-30 Gigabyte på en måned når jeg har brugt denne løsning.

Jeg har forhørt mig lidt om 5G og der skulle blive tændt for antennerne i juni 2021. Med der tilbydes ikke pt et modem til 5G signalet som så kun kan udnyttes på smartphone der er forberedt til 5G. Til gengæld på lidt længere sigt har f.eks. televirksomheden 3 store forventninger til 5G, så store at 3 kalder 5G for trådløst fiber. Og hermed mener 3 at man kan nå hastigheder på Gbit/s niveau.

Endelig synes jeg du skal kontakte TDC igen for at vise interesse og det samme gælder for Fibia, (der er jo også andre internet entrepreneurer som Gigabyte eller Parknet man kan forhøre sig hos).

Det er mit indtryk at TDC med de nye ejere også har helt nye ambitioner på netværksområdet.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

8
15. april 2021 kl. 09:42

Vi er fire huse på række i Bagsværd/Lyngby som har, ifølge TDC, mere end 30 meter til nærmeste tilslutningspunkt og som betyder at de forlanger over 100.000 kr at forbinde til fiber. Jeg synes også den månedlige pris for Starlink lyder højt. 4G eller 5G er nok bedre alternativ hvis man kan få dem som flatrate. Udfra din beskrivelse så er Fibia heller ikke et alternativ for os på længere sigt da vi ikke har en TDC forbindelse.

7
15. april 2021 kl. 02:05

Lidt oplysning.

Firmaet Fibia ruller fiber (lysleder kabler) ud i dele af det gamle NESA/Radius område. Det omfatter for nu København, Rødovre, Hvidovre, Glostrup, Gentofte, Hørsholm, Herlev, Ballerup og Brøndby ifølge Fibias hjemmeside. Resten af det gamle NESA/Radius område kommer formentlig også med senere.

Fibia ejes af andelsselskabet SEAS-NVE som for nyligt har købt netselskabet Radius. SEAS-NVE lever af at sælge strøm, naturgas og levere data på fiber (lysleder kabler). SEAS-NVE ejer også firmaet WAOO der levere TV indhold på fibrene. Fiber er fremtidens løsning til dataoverførsel som TV, radio, telefoni og internet.

For at komme i betragtning forudsættes adgang til TDCs fibernet. Altså at det ligger i vejen ved adressen. Og får man fiberløsning fra Fibia forpligtiger man sig formentlig også til at modtage TV indholdet fra WAOO.

På COAX-kablerne er der i dag konkurrence så man helt kan fravælge TV udbyderen og kun betale for data fra internettet. De bedste COAX kabel installationer kan i dag opgraderes til 1000/100 Mbit/s men det kræver besøg af en installatør som skal måle kablerne igennem og montere nyt stik og der kræves desuden et nyt modem/router. Den opgraderede COAX-løsning er fremtidssikret i nogle år men ikke ideel da den er asynkron og analog.

Starlinks løsning er selvfølgelig raffineret men ifølge “netrådets” hjemmeside ikke særlig imponerende når man sammenligner data hastigheder. Ifølge hjemmesiden er der opnået hastigheder på download på 209,17 Mbit/s og upload på 47,74 Mbit/s (i det nordlige USA). Med fiber tilbydes i dag hastigheder på 1000/1000 Mbit/s.

Prisen for starlinks løsning oplyser hjemmesiden også, pris/måned: 769 kr., udstyr: 3.899 kr. og forsendelse: 460 kr. Især den månedlige pris synes jeg er alt for høj for en asynkron middelhastigheds forbindelse. Til sammenligning tilbyder Fastspeed på opgraderet COAX-kabler 1000/100 Mbit/s for 249 kr./måned.

Alternativt kan man kigge på mobilt bredbånd over 4G og 5G.

PS. Et moderne smart TV der kan/skal håndtere 4k kræves/anbefales 100 Mbit/s.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

6
14. april 2021 kl. 21:44

Senere i år kan du få Starlink ... så kan du helt undgå TDC og det er næsten god nok grund til at skifte ... at det samtidigt bliver hurtigere er blot ekstra benefit :-)

Starlink er helt sikkert spændende og et alternativ til en 10/1 forbindelse. Jeg har ikke fulgt godt nok med til at vide hvad der regnes med ift. prisudvikling, men pt. er det vel omkring $100 pr. måned, egenbetaling for endeudstyret, og så vidt jeg har set et ret stort strømforbrug (måske kun når der er overisning). Men i værste fald op omkring 100 DKK til strøm pr. måned (jeg har hørt 100W nævnt). Jeg ville undersøge mulighederne for en løsning baseret på mobilnettet med en ekstern antenne før der trykkes køb ved Starlink. Starlink er også en ret stor udeenhed, og den kræver frit sigte til en god del af himlen.

< Jeg arbejder ved Telenor, men udtaler mig på egne vegne >

4
14. april 2021 kl. 14:15

Og jeg kan kun få 10/1 Mb i Bagsværd af samme grund som du så godt forklarer. TDC monopol.

2
14. april 2021 kl. 13:41

Hvis man slår min adresse op i KBH så står der at jeg har adgang til fiber. Det er dog imidlertidig ikke tilfældet og beror på at selskaberne selv rapporter informationen til Energistyrelsen. Og jo rigtig mok har Gigabit planer om at rulle finer ud til mit område, det har de haft i 2 år, der bare ikke sket noget. Jeg må derfor konstatere at derfor sikkert er et ret stort spring mellem hvad Energistyrelsen rapportere og hvad virkeligheden er. Så jeg streamer videre på en 40/10 mbps forbindelse.

1
14. april 2021 kl. 12:43

Udrulning af fiber blev vel reelt stoppet/forsinket i hovedstadsområdet af TDC (Henning Dyrmose) som udtalte at fiber ikke havde nogle fremtid .. Hvorefter de overtog el-selskabernes fibernet og satte det i stå. Efterfølgende har de oven i købet også være i gang med at tryne/genere andre selskaber som viste lysten til at udbrede fibernettet. Monopolisme har aldrig været godt for hverken innovationen eller os forbrugere.