Jyder og fynboere tjener mest på PSO-afskaffelsen

Marker, skove, gårde og fiskerlejer præger sjældent billedet omkring de største danske byer. Det samme gælder for hovedparten af dansk industri. Kortlægger man derfor, hvor i landet de danske produktionserhverv fylder mest, finder man hovedparten af alle landmænd, fiskere og industrimedarbejdere i Jylland og på Fyn. Godt 20 procent af alle beskæftigede i Region Syddanmark og Nordjylland er således ansat i et produktionserhverv som industri, landbrug og fiskeri.

Derfor peger nye tal fra Skatteministeriet på, at regeringens planlagte afskaffelse af PSO-afgiften i særdeleshed gavner jyske og fynske produktionsvirksomheder og -ansatte.

Læs også: Danmark færdig som klimaduks: 2025-plan stopper 25 års CO2-nedgang

Det skyldes, at ansatte i landbrug og industri hører til blandt dem, der har det højeste elforbrug pr. beskæftiget. Så når mere end hver femte i flere jyske og fynske kommuner arbejder i produktionen, vil det være i Jylland og på Fyn, at afskaffelsen af PSO vil være mest mærkbar.

Industrien får den største gevinst

Ministeriet vurderer, at dansk erhverv vil opnå en besparelse på 3,7 mia. kroner i 2022 som følge af en gradvis afskaffelse af PSO-afgiften som et led i 2025-planen. Ser man på, hvordan gevinsten fordeles mellem de respektive brancher, er det industrivirksomhederne, der løber med gevinsten.

Læs også: Tal fra Klimarådet: Regeringen sætter CO2-udledning for lavt

Med en lempelse på 1,85 mia. kroner, svarende til 50 procent af det samlede beløb, vil de strømslugende industrivirksomheder være dem, der får den største relative gevinst ud af PSO-afskaffelsen.

Til sammenligning estimerer Skatteministeriet, at den samlede transport- og byggebranche kan se frem til en besparelse på godt 1 mia. kroner, mens landbrugs-, skovbrugs og fiskerisektoren får en samlet lempelse på omkring 0,4 mia. kroner.

Læs også: Rapport: Energistyrelsens CO2-beregninger er uden hold i virkeligheden

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som pensionist og fynbo fangede overskriften min interesse. Er altid på udkig after potentielle indkomstmuligheder, men efter nærlæsning af artiklen, viser det sig at der alene er tale om besparelser... ;-|

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten