- på disse scannere og de scannere som har været / er brugt i lufthavne ? Der blev ioniserende stråling vist ikke nævnt.
De indsatte i fem til seks danske lukkede fængsler og arresthuse kan snart se frem til ioniserende stråling fra kropsscannere ved mistanke om forsøg at smugle mobiltelefoner indenfor.
Tiltaget sker i led i en overordnet plan, som justitsminister Søren Pind (V) har iværksat og fået flertal for i bestræbelserne for at dæmme op for, at de danske fængsler og arresthuse flyder over med indsmuglede mobiltelefoner.
Læs også: Teknik skal bremse mobilsnak bag tremmer
1.700-1.900 mobiltelefoner konfiskerer Kriminalforsorgen årligt, viser en redegørelse. Men det er vel at mærke kun de mobiltelefoner, som Kriminalforsorgens ansatte har opdaget ved hjælp af deres håndholdte mobildetektorer og bagagescannere.
Den opgave besværliggøres nemlig af en presset kriminalforsorg, mere og mere opfindsomme måder at gennemføre indkast og indsmugling af mobiltelefoner på samt et helt grelt eksempel sidste år, hvor en betjent forsynede indsatte med mobiltelefoner.
»Vi står i en alvorlig situation. Redegørelsen viser med al tydelighed, at kriminalforsorgen gennem de sidste mange år ikke har været i stand til at håndhæve det forbud, der gælder mod mobiltelefoner i fængslerne. Det er ikke godt nok,« udtalte justitsminister Søren Pind(V) tidligere på året ved fremlæggelsen af de lovforslag, som har resulteret i, at der altså snart dukker både MSD-detektorer og kropsscannere op i udvalgte danske fængsler og arresthuse.
I en teknisk gennemgang af en ekspertgruppe under Justitsministeriet beskrives kropsscannerne som værende i stand til via ’gennemlysning med lavdossis røntgen af personer med henblik på at afsløre narkotika, mobiltelefoner mv i eller på kroppen.’ og fokus er særligt på fem fængsler og arresthuse, hvor sikkerhedsniveauet kan være forhøjet på grund af placering af terrorsigtede og terrordømte.
’I de fem institutioner med forhøjet sikkerhedsniveau er det tanken, at alle skal igennem scanneren i forbindelse med adgangskontrol.’skriver ekspertgruppen.
’For så vidt angår scanninger, der kan afsløre effekter skjult i kroppen, vil det af sundhedsmæssige grunde ikke være muligt at lade disse være en standardmæssig del af adgangskontrollen, da den indebærer røntgenstråling, som ved hyppig eksponering kan være kræftfremkaldende. Men derudover vil der i de fem institutioner med forhøjet sikkerhedsniveau være kontrol med røntgenscanner, dels på stikprøvebasis, dels ved konkret mistanke om indsmugling’, skriver gruppen i sin gennemgang og oplæg til den juridiske blåstempling af røntgenteknologi i fængsler og arresthuse.
’Kropsscannere forventes at blive et stærkt og praktisk værktøj til Kriminialforsorgens personale i indsatsen for at forebygge indsmugling af ulovlige effekter.’ lyder konklusionen.
Men det er problematisk, at ekspertgruppen har foreslået at alle – selv i fængsler eller arresthuse med forhøjet sikkerhedsniveau -skal igennem kropsscannere. Det har Kriminalforsorgen og Sundhedsstyrelsens afdeling for Strålebeskyttelse påpeget i forbindelse med en høring.
Hurdlen er, at menneskers udsættelse for ioniserende stråling er potentielt kræftfremkaldende med en i forhold til den modtagne stråledosis proportionelt stigende risiko. Derfor er den tilladte brug af ioniserende fra røntgenapparater stærkt begrænset både for at beskytte de, der betjener kropsscannere, som de der skal igennem dem.
’Det er en grundlæggende parameter for anvendelse af røntgenstråling i alle situationer, at denne skal være ”berettiget”, at den skal være ”optimeret”, og at stråledoser skal holdes så lave som rimeligt opnåeligt,’ påpeger Peter Yde, chefkonsulent indenfor strålebeskyttelse.
Justitsministeren har taget Sundhedsstyrelsens bekymring til efterretning. Når kropsscannerne står i udvalgte fængsler og arresthuse, skal brugen være begrænset og baseret på mistanker.
Et andet forbehold i brugen af scannerne, som er kommet med i den endelige godkendelse, er baseret på indsigelser fra advokaternes organisationer.
Eksempelvis har Advokatsamfundet ligesom Sundhedsstyrelen hæftet sig ved den oprindelige intention om, at alle personer, der har et ærinde i et fængsel, arresthus eller lukket institution kan få gennemstrålet deres krop og tøj.
’Selvom man kan have en vis forståelse for forslaget, indebærer det uværgerligt en generel mistænkeliggørelse af en lang række personer, indsatte, pårørende samt personer med erhvervsmæssigt ærinde, der på ingen måde har til hensigt at indsmugle telefoner eller andre ulovlige effekter på kriminalforsorgens institutioner.’ pointerer Torben Jensen, generalsekretær hos Advokatsamfundet i et høringssvar.
I den forbindelse er tre forskellige høringssvar fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Advokatsamfundet og Danske Advokater nået frem til samme blåstempling af kropsscannerne ud fra en løsning, som så også er blevet godkendt. Her udtrykt af generalsekretær Torben Jensen:
’Advokatrådet forudsætter i denne forbindelse, at forsvarsadvokater vil blive undtaget fra kontrollen’.
Lufthavnsskannerne er designet til at give gode overfladiske billeder, så man kan se våben og andre fremmede genstande der f.eks. er tapet fast til overkroppen. Deres penetrans er begrænset hvilket gør at man ikke kan se ting der er skjult i endetarm/skede.
For at se skjulte ting i endetarm/skede skal der anvendes højere strålingsdose og kortere bølgelængde, hvilket øger stålingensskadevirkning væsentligt.
Lufthavnsskannerne er designet til at give gode overfladiske billeder, så man kan se våben og andre fremmede genstande der f.eks. er tapet fast til overkroppen.
Det er vel også det man går efter her med mobiltelefoner?
Hvis man finder en mobiltelefon af passende størrelse og sætter den op, hvor solen ikke skinner (og herefter kan gå normalt), så synes jeg næsten vedkommende har fortjent succes med sin indsmugling ;)
Hvorfor sætter man ikke mobiljammer op på hele fængslets område? Så er man vel udover problemet med at fangerne kan ringe ud. Dem der arbejder i fængslet skal vel ikke benytte deres mobiltelefon i arbejdstiden anyways, og dem der skal kan vel bruge et fast linje.
på disse scannere og de scannere som har været / er brugt i lufthavne ? Der blev ioniserende stråling vist ikke nævnt.
Mange lufthavne anvender THz-skannere;
14. sep. 2012, bt.dk: Personale misbrugte nøgen-scanner i lufthavn: Citat: "... Jo Margetson gik ind i nøgenscanneren ved en fejl, da hendes medansatte var hurtig med knapperne og lod maskinen fotografere hende. ... De kontroversielle kropsscannere finder vej til Kastrup Lufthavn i denne måned, hvor de i første omgang opstilles på forsøgsbasis. ..."
29. aug 2015, ing.dk: Nye kropsscannere skal beskytte flypassagerer – og deres privatliv: Citat: "... Københavns Lufthavn leder nu efter våben og sprængstoffer på passagerer ved hjælp af millimeterbølger. ... Røntgenscannerne skabte røre på grund af den teoretiske risiko for at udvikle kræft, hvis man udsættes for store mængder ioniserende stråling. Selv om millimeterstråling ikke er ioniserende, er debatten dog fortsat med fokus på millimeterteknologien. Blandt andet har enkelte forskere peget på terahertz-stråler som skadelige for mRNA, men langt hovedparten af forskere, der arbejder med teknologien, afviser, at de små doser fra en scanning kan have en skadelig effekt. ..."
*https://en.wikipedia.org/wiki/Terahertz_ra...
-
Røntgenskannere burde vel kaldes skeletskannere?:
21. nov 2011, : EU: Slut med 'nøgenscannere' i lufthavnene: Citat: "... Med det nye direktiv erkender EU-Kommissionen, at kropsscannere er en effektiv måde at screene flypassagerer i lufthavnen inden en flyrejse. Derfor er det også kun røntgen-kropsscanneren, der ikke når listen over godkendte screeningsprocedurer. En type af screening, der er godkendt, er kropsscannere med millimeterbølgeteknologi. Scanneren bruger millimeterbølger, der ligger i frekvensområdet mellem mikrobølger og infrarøde stråler, og nogle foretrækker millimeterbølgeteknologien, fordi den også skulle virke mindre krænkende for passagerernes privatliv end 'nøgenscannerne'. ..."
Jo Margetson gik ind i nøgenscanneren ved en fejl, da hendes medansatte var hurtig med knapperne og lod maskinen fotografere hende.
De scannere, der bruges i Kastrup Lufthavn viser ikke et billede af personen, men derimod en stregtegning af et menneske med markering af, hvor den mistænkelige genstand befinder sig.
Hvis man finder en mobiltelefon af passende størrelse og sætter den op, hvor solen ikke skinner (og herefter kan gå normalt), så synes jeg næsten vedkommende har fortjent succes med sin indsmugling ;)
Det er ikke telefoner i iPhone Galaxy 12-klassen, det drejer sig om.
Søg efter små telefoner på ebay. Der er mange, der siger de er den mindste i verden ;-)
F.ex. "Measurements 23 x 68x 11mm, weight 18 grams."
Den tror jeg de fleste kan klare; det største problem kan vel være at få den ud igen.
Hvorfor skal man tage (röntgen)-billeder af de, der skal på besøg i et fængsel ? Det må vel være tilstrækkelig at undersøge, om de besøgende har våben eller mobiltelefoner på/i sig eller ej. Jeg har arbejdet i et dansk firma, der laver håndscannere, som både bliver solgt til lufthavne og fængsler. De er beregnet til at undersøge om folk har våben på sig. Der sidder en spole med en svag lavfrekvens på. Hvis der kommer noget elektrisk ledende i nærheden af spolen, så ændres spolens Q. Dette detekteres med et avanceret analog kredsløb. Der er overhoved ikke tale om nogen stråling eller skadevirkning. Der bliver også lavet en version til dyrlæger (på landet). Den har fået navnet "Ko-mave-detektor". Den har større indtrængnings-dybte, så dyrlægen kan undersøge, om en ko har spist for mange søm. Den største forskel fra den normale detektor er, at spolen har et større areal. Man kan jo bare købe denne model til fængslerne, hvis de også vil undersøge om nogen har stukket en mobiltelefon "skråt op".
Jeg var i mandags på Gentofte Hospital for at få taget röntgenbilleder. Det nye udstyr, som man bruger i dag, har væsentlig lavere stråling end det, som man brugte for 10 - 20 år siden. Der er, fordi man i dag bruger følsomme detektorer og ikke fotopapir.
Hvor godt virker sådan en håndskanner, når den du måler på har metal knapper i bukserne samt en stor livrem med et stort bæltespænde af f.eks. jern?
Det er korrekt at detektorerne er blevet meget bedre (de bedste forskningsdetektorer kan tælle enkelte fotoner), men samtidig bestråles kun en lille del af legemet når man tager et medicinsk røntgenbillede (med mindre det er CT-skanning af hele kroppen).
Da lyden i højtaleren bliver analogt moduleret, så kan en trænet operatør lokalisere de enkelte bukseknapper. Hvis operatøren har mistanke om, at bæltet skjuler en telefon eller et våben, så må han/hun bede den besøgende om at tage bæltet af.
Hvor godt virker sådan en håndskanner, når den du måler på har metal knapper i bukserne samt en stor livrem med et stort bæltespænde af f.eks. jern?
En tidlig morgen i sidste måned skulle jeg hjem med toget fra Gare du Nord i Paris, hvor alle passagerer og deres bagage blev skannet på perronen inden ombordstigning. Vores bagage gled igennem uden bemærkninger trods lommekniv, køkkenknive og strikkepinde, men sikkerhedsdamens håndskanner slog alarm, når den var i nærheden af min person. Det var dog hverken metalknapper, bæltespænder eller småpenge, der fik den til at bippe anklagende, men min mobiltelefon, som jeg dog fik lov at beholde.
Ja, på de større stationer i Frankrig og Spanien er de begyndt at skanne passagerer og deres bagage ligesom i lufthavne.
Der findes mange forskellige mobiltelefon systemer og walkie talkier. Det vil sige, at man skulle sende støjsignaler ud på 100-vis af forskellige frekvenser. Det vil så også være umuligt at bruge en trådløs mus eller et trådløst termometer, også hos naboer, der bor måske op til 1/2 km væk.
Hvorfor laver man ikke rum adskilt af glas som i amerikanske fængsler ? Ingen fysisk kontakt medmindre man lader sig scanne. En forsvarsadvokat har ikke behov for fysisk kontakt med sin klient. Og objekter kan sendes frem og tilbage gennem scanner.
Derudover mener jeg, at man bør forbyde telefoner i fængslet, og opstille jammere evt tracking devices. Man burde vel kunne lave noget kombineret med en falsk basestation, som er bedste signal i fængslet. Ingen data. De koster under 10.000kr i Kina.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard