Jupiters magnetfelt er langt kraftigere end forventet

Juno billeder af Jupiters nord-.og sydpol optaget 27. august 2016 fra en afstand af henholdsvis 73.009 km og 95.096 km optaget med et mellem rum på to timer. Illustration: Science

Jupiters magnetfelt er dobbelt så kraftigt som forventet, ved polerne er forholdene på Jupiter meget forskellig fra forholdene på Saturn og den flydende kerne ligger sandsynligvis nærmere overfladen end hidtil antaget. Det er nogle af de første overraskelser fra Nasa's Juno-mission til Jupiter med de danske stjernekameraer fra DTU Space ombord.

Juno har måttet blive i sit meget elliptiske kredsløb om den store gasplanet, da en fejl på satellitten forhindrer den sikkert i at kunne blive bragt i et mindre aflangt kredsløb, hvorfra den oftere ville komme meget tæt på planeten. Men selv fra sit nuværende kredsløb vil Juno bidrage til at øge forståelsen af Jupiter og dermed også hele Solsystemet.

Det fremgår af to artikler i Science i denne uge, hvor forskerne bag missionen fremlægger resultater af observationer under Junos første meget tætte passage af Jupiter, der fandt sted 27. august 2016.

Den ene artikel fokuserer på Jupiters indre og atmosfære og den anden på magnetosfæren.

James Connerney fra Nasa Goddard Space Flight Center har tidligere over for Ingeniøren berettet om sine store forventninger til Juno og dens målinger af magnetfeltet.

Læs også: Solsystemet rummer alle varianter af magnetfelter

Helt forskellig fra Saturn

Det er kendt, at Jupiter har et meget kraftigt magnetfelt, men under den første passage kunne forskerne konstatere, at det magnetiske felt var dobbelt så kraftig som forventet (7.766 gauss). Det ser også ud til at have stor rumlig variation.

»Det minder langt mindre om Jordens magnetfelt, end vi troede, og ligner faktisk ikke noget, vi har set før,« siger professor John Leif Jørgensen fra DTU Space, der er medforfatter på de to videnskabelige artikler.

Det er et forhold, som forskerne vil få mere viden om, efterhånden som Juno gentagne gange passerer lavt henover Jupiter og dermed får kortlagt hele planeten - selv om detaljeringsgraden ikke bliver helt så stor, som forskerne oprindeligt havde forhåbninger om, da Juno forbliver i sit nuværende kredsløb, der oprindeligt kun var tænkt som et midlertidigt placeringskredsløb.

Observationerne viste også, at dynamikken og strukturerne i atmosfærerne over polerne er helt anderledes på Jupiter end på Saturn, idet der hos Jupiter optræder lysende ovale områder, som tolkes om cykloner med med en diameter op til 1.400 km. Fremtidige observationer skal være med til at kortlægge, hvordan disse udvikler sig over tid.

Under den første passage kunne forskerne også observere uventede strukturer i atmosfæren, som de fortolker som opstrømning af ammoniak, der er med til at forme gigantiske vejrsystemer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten