Jupiters magnetfelt er drevet af en helt usædvanlig dynamo

Tli venstre ses styrken af den radiale komponent af Jupiters magnetiske felt. Til højre ses den ikke-dipolære komponent, som stort ses kun findes på den nordlige halvkugle. Illustrationerne viser magnetfeltet i en af afstand af 90 pct. af Jupiters radius. Illustration: Nature

Magnetfeltet på Jupiter fortsætter med at overraske forskerne - og det peger nu også mod en overraskende indre struktur i gigantplaneten. Det fremgår af en ny artikel i Nature.

Her beskriver forskere fra bl.a. Harvard University, Nasa og DTU, at målingerne af magnetfeltet har givet anledning til at fastslå, at dynamoen, der driver magnetfeltet, er meget kompleks og ikke minder om noget, der er kendt hos andre planeter i Solsystemet herunder Jorden.

»Mest af alt minder dynamoen nok mere det, som formodentligt driver Solens magnetfelt,« oplyser professor John Leif Jørgensen fra DTU Space, der er en af forfatterne til den videnskabelige artikel

Læs også: Solsystemet rummer alle varianter af magnetfelter

Nasa's Juno-mission, med sine danskbyggede stjernekameraer fra DTU Space til at holde sig på ret kurs, er nu nogenlunde en tredjedel henne i sin observationsperiode med planlagte omløb om Jupiter.

De meget elliptiske omløb tager 53 dage, og bringer Juno så tæt som kun 4.000 km på Jupiter.

I takt med at antallet af omløb øges, får forskerne mere information Jupiter og ikke mindst dens stærke magnetfelt.

Læs også: Jupiters magnetfelt er langt kraftigere end forventet

Læs også: Besynderlighederne i Jupiters magnetfelt dukker gradvist op

Den nye videnskabelige artikel i Nature baserer sig på data fra otte omløb. I denne uge er Juno i færd med at afslutte sit 15. omløb.

Det er ikke mindst de store forskelle mellem magnetfeltet på den nordlige og sydlige halvkugle, der er overraskende.

Minder om en stangmagnet

Generelt minder planeters magnetfelter mest af alt om magnetfeltet fra en stangmagnet - det er et dipolært.

Der findes mindre afvigelser fra det dipolære magnetfelt, men Jupiter er enestående ved, at afvigelserne er meget store på den nordlige halvkugle og stort set fraværende på den sydlige halvkugle. Det må betyde, at dynamoen i Jupiters indre, der driver magnetfeltet, også er meget asymmetrisk.

Forskerne spekulerer i artiklen over mulige forklaringer på de bemærkelsesværdige observationer.

De hælder mest til, at dynamoen er dækket af et tyndflydende laf af stærkt ledende materialer, og der formodentligt optræder pludselige ændringer i lagets ledningsevne. Det er noget, som de håber på, endeligt kan afklares, når data fra flere omløb er analyseret.

Chris Jones fra University of Leeds i Storbritannien, som er en førende ekspert inden for modellering af dynamoer i planeter, og som har været reviewer på artiklen, skriver i en kommentar i Nature, at der inden for de seneste fem år er sket store fremskridt inden for modellering af meget komplicerede modeller dynamoer.

»Vi går spændende tider i møde omkring studiet af planeters indre i takt med, at informationerne fra Juno bliver fordøjet, og vi begynder at få et klarere billede af Jupiters indre,« lyder hans afsluttende bemærkning.

Så dette bliver nok ikke den sidste artikel her på sitet om Jupiters magnetfelt.

Her ses den ikke-dipolære komponent af magnetfeltet på Jupiter (a) i en afstand af 0,9 jupiterradius og Jorden (b) i en afstand af 0,55 jordradius ved overgangen mellem kernen og kappen. På Jupiter er det ikke-dipolære magnetfelt koncentreret til den nordlige halvkugle, på Jorden er det mere jævnt fordelt. Illustration: Nature
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

ikke-dipolære komponent af magnetfeltet. Er magnetfelter ikke altid dipolære?

Fra Jorden kender jeg lodret og vandret komponent.

  • 1
  • 4

De kunne have kaldt det restfeltet, afvigelsen fra dipolfeltet, eller andet forståeligt. Jupiter er meget stor, så det er måske ikke en usædvanlig dynamo men en hel flok af dem.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten