Juletræer kan bekæmpe gigt

»Først skal træet vises, siden skal det spises«.
Dette kan tages mere bogstaveligt, end man hidtil har gjort. Stoffer i træets bark modvirker nemlig sandsynligvis gigt. Det tyder finske forsøg på.

Kalevi Pihlaja på universitetet i Turku lavede et ekstrakt af skovfyrrens bark. Dette træ anvendes mange steder i verden som juletræ, og der er god grund til at tro, at de samme stoffer findes i andre af granfamiliens medlemmer, eksempelvis i rødgran og blågran.

Fyrrebark-ekstrakt har faktisk i århundreder været anvendt i folkemedicinen, som middel blandt andet sårbehandling og imod hoste. Men man har håb om, at det også kan virke gunstigt over for astma, hudkræft og forhøjet blodtryk, skriver nyhedstjenesten EurekAlert.

Juletræer som disse kan andet end pynte til jul. Forsøg viser, at de kan bruges mod gigtsmerter (foto: trae.dk) Illustration: trae.dk

Hæmmer ædesceller

Pihlaja testede ekstraktet og 28 af dets kemiske komponenter på museceller. Det var makrofager, dvs. "store ædeceller". De aktiveres under en betændelsestilstand. Gigt er en sådan tilstand, så hæmning af disse makrofager kunne tænkes at mildne gigtsymptomerne.

Ekstraktet virkede. Det hæmmede effektivt dannelsen af to stoffer, som bidrager til smerterne ved gigt, fordi de udløser betændelsestilstanden, hvor makrofager og væske ophobes i leddene. Det er nitrogenoxid, NO, og prostaglandin E2, PGE2.

»De foreløbige undersøgelser har vist, at oprenset ekstrakt af fyrrebark har en kraftig anti-inflammatorisk effekt. I fremtiden kan det betyde, at patienter med gigt kan lindre deres smerter ved at spise kosttilskud fremstillet af juletræer,« udtaler Pihlaja.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jamen, så var det måske derfor min nu afdøde moster engang rådede mig til at smøre ømme led og andre reumatiske gebrækkeligheder med en sammenrystet (emulgeret) blanding af rå æggeblomme og vegetabilsk terpentin. Jeg mener: Vegetabilsk terpentin er vel et distillat af et eller andet nåletræ's bark/harpix ???

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten