Julegaven for talfreaks
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Julegaven for talfreaks

Du har uden tvivl tit undret dig over, hvad der egentlig er så specielt med tallet 105.263.157.894.736.842. Nå ikke? Men så prøv at gange det efter tur med cifrene fra 2 til 9, skriv resultaterne under hinanden og se, hvorledes de sidste tal i rækken bliver de første, mens cifrene 105 flytter sig pænt mod højre....

Anker Tidemann har igen skrevet og tegnet en bog for alle, der holder af at læse om eller at løse finurlige matematiske og geometriske opgaver. Foruden det nævnte meget mystiske tal finder man alle de kendte eksempler på interessante talmæssige sammenhænge, såsom de magiske kvadrater og terninger, Hardy-Ramanujan-tallene, Fibobaccis talrække (og hans ynglende kaniner), tænk-på-et-tal gåder, vampyrtal og andre spøjse størrelser, f.eks. 1089!

Men Tidemann er oprindeligt arkitekt, og hans store interesse er nok så meget diverse matematiske sammenhænge, som lader sig illustrere geometrisk. Med fremragende tegninger og tekst gennemgår han f.eks. Tangram-puslespillet, broerne i Königsberg, knudeteori, cykloider, spiraler, labyrinter, Penrose-mønstret, den handelsrejsendes problem, The Canterbury Puzzles, Arkimedes legemer, Kleins flaske og mange flere af de klassiske problemstillinger. Hertil kommer eksempler på synsbedrag, forklaringer på stregkoder, fraktaler, våbenmærker, skrifttegn mv.

Tidemann, der har været tidsskriftredaktør og har skrevet flere bøger i denne genre (f.eks. "Tallenes magi" fra 1998), burde have været gymnasielærer. Så ville han såmænd ene mand have løftet tilgangen til ingeniørstudierne med adskillige procent. For han er – i hvert fald på skrift – en glimrende pædagog, hvis glæde ved matematik og alt det, matematikken kan bruges til, straks smitter af på læseren. Kender man en ung, som man vil give et puf i den "rigtige" retning, så er denne bog en helt oplagt julegave.

"

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten