Julegave til DTU: Nyt forskningscenter for cellefabrikker

Med en gave på 700 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden etablerer DTU til foråret verdens første forskningscenter for biobæredygtighed.

Visionen for Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability er kort fortalt at identificere enzymatiske processer i bakterier, svampe og planter, der omdanner råmaterialer til bestemte ønskede slutprodukter. Og dernæst at skabe nye mikroorganismer, der i stand til at udføre disse processer i en såkaldt cellefabrik.

Ud over traditionelle laboratorieforsøg (in vitro) vil centeret også udvikle nye it-baserede værktøjer, der kan simulere biologiske processer (in silico).

DTU's rektor Lars Pallesen glæder sig over den store donation. Han mener, at der nok er tre forhold, der har været medvirkende til, at Novo Nordisk Fonden har ladet DTU blive vært for det nye center:

»Efter fusionen har DTU styrket indsatsen inden for life science engineering. I mange år og på alle vore institutter har vi satset på bæredygtighed. Og vi er anerkendt som et eliteuniversitet inden for teknisk videnskab,« siger han.

Ud over styrkelsen af det konkrete område mener Lars Pallesen også, at det nye center også vil være med til at højne DTU's anseelse generelt.

Han fortæller, at centeret vil komme op i omdrejninger i første halvår 2011.

Lederen er hentet i USA

Som leder er ansat Bernhard Ørn Palsson, der kommer fra University of California, San Diego (UCSD), hvor han er leder af System Biology Group.

Bernhard Palsson er født og opvokset i Island, men har levet i USA i 33 år, hvor han også er uddannet og har haft sit forskningsvirke. Han har haft tæt kontakt til DTU gennem mange år, bl.a. gennem et Ib Henriksen Fellowship, der bragte ham til DTU som gæsteprofessor i 1996.

Bernard Palsson ser frem til at stå i spidsen for det nye center.

»Der findes ikke noget tilsvarende i hele verden. Men det er stærkt påkrævet,« forklarer han til Ingeniøren.

Bernard Palsson oplyser, at han hurtigt forventer at tiltrække forskere fra hele verden.

Civilingeniør Simon Guldberg Poulsen arbejdede fra september 2009 til april 2010 i Bernhard Palssons forskningsgruppe ved UCSD i forbindelse med udarbejdelsen af sit eksamensprojekt ved DTU Systembiologi.

Ifølge Simon Guldberg Poulsen er Bernhard Palsson en forskningsleder med den allerstørste forståelse og interesse for specifikke videnskabelige problemstillinger i laboratoriet.

»Han er samtidig entreprenant af natur, målrettet i sit arbejde på at skabe succes inden for bioteknologien og enormt god til at se forretningsmulighederne i forskningen,« siger Simon Guldberg Poulsen og tilføjer: »Og så er han altid venlig og uformel.«

Rektor garanterer fuld forskningsfrihed

Da Københavns Universitet (KU) i begyndelsen af året modtog en gave på 885 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til et forskningscenter inden for metabolisme, opstod der en stor diskussion i medierne, om hvorvidt Novo Nordisk derved fik indflydelse på universitetet.

Helt specifikt blev der rejst kritik af, at KU ansatte en medarbejder fra Novo Nordisk som en af centerets forskningschefer. Universitetet garanterede dog, at Novo Nordisk ikke ville få særlig indflydelse på centerets virke og afviste kritikken.

Lars Pallesen frygter ikke en ny diskussion om forskningsfrihed.

»Pengene er mere frie end de penge, vi modtager fra forskningsråd og Danmarks Grundforskningsfond,« siger han. Og direkte adspurgt afviser rektoren, at DTU skal ud at hente forskergrupper fra Novozymes.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nej, det lyder lækkert! Så kan DTU nok finde lidt penge et andet sted til at få renoveret nogle auditorier. DET glæder jeg mig til!

 • 0
 • 0

Tillykke til DTU jeg er sikker på at det falder på et tørt sted.

Men hvis nu der skal dryppes en smule malurt i bægeret, så synes jeg det er en smule skræmmende at to Københavnske universiteter i år har modtaget 1,5 mia kroner til forskning. Dette bidrager blot til den skævvridning der i øjeblikket synes at ske i det danske universitetsmiljø.

 • 0
 • 0

Danmark er et lille land. Jeg er sikker på at Jyder og Bornholmere også kan få ansættelse på disse to fantastiske forskningscentre. De relevante forskere er sikkert bare glade for, at de slipper for at skulle udenlands for at få passende udfordrende forskningsstillinger. Men er det så vigtigt med den her landsdelskamp, så må jyderne jo få de jyske virksomheder til at sponsorere nogle jyske forskningscentre. Novos virksomhed er, så vidt jeg ved, funderet på Sjælland, så det er måske lidt mere nærliggende for dem at henvende sig til lokale universiteter, omend jeg tvivler på, at det har været specielt vigtigt for dem.

 • 0
 • 0

Jeg skyder på ingen måde på Novo. En privat virksomhed har ret til at placere sine gaver hvor de vil.

Det er mere den øv oplevelse man får ved at se en større og større del af forskning og udvikling der pt der ud til at koncentreres omkring netop de universiteter, der af regeringen er udpeget som dem der skal være elite universiteter. Forskning og udvikling genererer også nye arbejdspladser og de skyder typisk op i universiteternes nærmiljøer.

Derfor kan det opleves skræmmende for fx en nordjyde, at opleve den her regeringssanktionerede marginalisering hvor de attraktive arbejdspladser i højere og højere grad koncentreres omkring Århus og København.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten