Julegave til det naturhistoriske Danmark: 550 millioner til nyt museum

Med et samlet budget på 950 mio. kr. - heraf 550 mio. kr. fra private fonde - kan Københavns Universitet godt begynde at grave et spadestik dybere, når universitetet skal til at opføre Statens Naturhistoriske Museum.

Ikke alene skal museet bygges delvist under jorden. I kraft af de private donationer bliver der også tale om et ambitiøst byggeri, der erstatter Zoologisk Museum og Geologisk Museum på samme adresse samt Botanisk Museum.

Illustration: Statens Naturhistoriske Museum

Det betyder, at man ved byggeriets indvielse i 2020 kan nærstudere både kæmpe hvalskeletter, eksotiske planter, sjældne meteoritter og hilse på museets nyligt indflyttede beboer, langhals-dinosauren Misty.

»Med de generøse fondsgaver kan Københavns Universitet på enestående vis styrke både formidling, forskning og undervisning i naturvidenskab. Vi tog beslutningen om at samle vores tre naturhistoriske museer tilbage i 2004. Det er derfor resultatet af ti års målrettet indsats, vi nu fejrer, og jeg er meget taknemmelig for den store opbakning, der hele vejen igennem har været til projektet,« siger rektor Ralf Hemmingsen i en pressemeddelelse.

Staten har bevilliget 100 mio. kr, men i henhold til de oprindelige planer sigtede man mod et projekt, der vil koste 1,2 mia. kr, Det ville kræve, at staten bevilligede yderligere 200 mio. kr. til sit 'eget' museum. De private fonde, der har støttet projektet, ville gerne have flere statslige penge på bordet som et signal om, at det var et vigtigt statsligt projekt.

Det har uden held været forsøgt at overtale politikerne til en ekstra bevilling på finansloven.

Derfor har man måttet ændre i planerne, uden at det dog er gået ud over udstillingsarealets størrelse.

Når det nye museum efter planen slår dørene op i år 2020, vil det rumme en af verdens 10 største naturhistoriske samlinger. De mere end 14 millioner genstande spænder vidt. Man kan f.eks. møde Danmarks ensomste edderkop – fundet i ét eksemplar i Danmark og aldrig før eller siden set noget sted i verden – besøge verdens største og mest komplette samling af hvalskeletter og blive klogere på solsystemets ældgamle meteoritter.

Også den nyligt renoverede Botanisk Have bliver en vigtig brik i den fremtidige museumsoplevelse.

Illustration: Statens Naturhistoriske Museum

»Det tætte samspil med Botanisk Have er noget af det, der gør det nye museum helt enestående. Det er kun ganske få steder i verden, man kan gå på opdagelse i hele naturriget på et og samme museum. At det nu endelig lykkes os at skabe så enestående og betydningsfuld en oplevelse midt i København, er helt fantastisk,« siger museumsdirektør Morten Meldgaard.

Det er Lundgaard & Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds, der har tegnet museet.

De 950 mio. kr. er sammensat af:
250 mio. kr. fra VILLUM FONDEN
100 mio. kr. fra Det Obelske Familiefond
100 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden
100 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
300 mio. kr. fra Københavns Universitet
100 mio. kr. fra Staten via aktstykke 148

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

At man fra Statens side ikke er villig til at spytte mere i kassen end sølle 100 mio når man tænker på hvad der ellers smides penge efter af dødssejlere. Her kan man være med til at skabe en unik samling, som kan uddanne hele befolkningen og samtidig være et tilløbsstykke for omverdenen. Men man vil hellere smide milliarder efter at backpadle på en beslutning man allerede har taget fordi det først er nu det går op for politikerne at de mister stemmer på for en gang skyld at have taget den rigtige, men svære beslutning!

Men rart at se at så mange private fonde i det mindste ser værdien i at skabe et moderne naturhistorisk museum.

 • 4
 • 0

Er der nogen planer om parkeringskælder. Der er ABSOLUT ingen parkeringspladser i nærheden. Bor der selv.

 • 1
 • 5

Tag toget eller metroen, lige ved siden af Nørreport station. Selv om der var parkeringskælder, er det så overfyldt et område at det kan være besværligt at køre der til.

 • 10
 • 0

Ja lad os håbe folk vil gøre det. Det er svært nok, at få en parkeringsplads i sin egen gade nærved det nye museum.

 • 1
 • 3

Men himmelråbende åndsvag placering, som kun er egoist-Københavnsk.

Umulige trafikforhold til og fra og endnu værre at parkere.

Københavnere kommer så altid med deres frelste "Metro-, S-tog-, bus-fnidder", som blot understreger hvor håbløst det er at trænge igennem med almen fornuft og realisme.

 • 1
 • 11

Hvad med at man byggede en ordentlig badeanstalt? Hvordan kan det være, man skal til Valby, hvirfor er der ikke en super lække badeanstalt i Kbh?

Tag Neptunbad i Köln som forbillede. Hele taget er åbne jaccuzzier, og saunaer og dampbade. Også gerne inspireret af Leverkusen Calevornia, med udendørs saltvandsbassin og med strømningsbassin som børn elsker.

Hvorfor sender vi i mia vis til udlandet til 'bistand' men skatteyderne kan ikke selv få et ordentligt bad?

 • 1
 • 6

Umulige trafikforhold til og fra og endnu værre at parkere.

Københavnere kommer så altid med deres frelste "Metro-, S-tog-, bus-fnidder", som blot understreger hvor håbløst det er at trænge igennem med almen fornuft og realisme.

Ja noget værre kjøvenhavneri…

http://uk.naturalhistory.museum/visit-us/g...

Umuligt at parkere i nærheden

http://www.amnh.org/plan-your-visit/visito...

150 kr hvis man render museet igennem på under en time

Stil din bil på taget af Fisketorvet, så behøver du kun belemre din krop med andres nærvær i de 11 minutter det tager fra Dybbølsbro til Nørreport. Eller brug de kommercielle tilbud som parkeringskælderen under Israels Plads.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten