Jul med Overnissen 6. dec: Smager appelsiner med store navler bedst?

Vil man sætte tænderne i en dejlig, sød, moden appelsin, så kig efter 'navlen'. Sådan lyder et råd, som overnissen både har hørt på redaktionen og kan se florere flere steder på internettet. For jo større navle, des sødere appelsin.

Men hænger navler virkelig sammen med sødme? Det har vi spurgt Aarstiderne om, som hver uge leverer økologiske varer til danskerne - heriblandt appelsiner.

Her fortæller Aarstidernes indkøbskonsulent i Spanien, Flemming Andersen, at årsagen til, at der overhovedet tales om navlen, er, at der er en sort, der hedder Navel-appelsiner. Og det er selvsagt disse appelsiner, der er udstyret med en navle.

Er appelsiner med store navler de sødeste? Overnissen finder svaret. (Foto: Mie Stage/ing.dk) Illustration: Mie Stage/ing.dk

Under denne sort findes flere undersorter, f.eks. Navelina, Navel og Navel Late, hvoraf det er førstnævnte, der kommer med i kasserne nu. Hvor stor navlen så er, er tilsyneladende underordnet.

»Navlens størrelse har intet med appelsinens sødme at gøre,« fortæller Flemming Andersen.

»Når vi kommer hen i marts, høster vi f.eks. en sort, som hedder Valencia. Den har ingen navle, men kan være mange gange sødere end en Navel,« siger han.

Flemming Andersen forklarer videre, at appelsinens sødme hænger sammen med balancen mellem syre og brix (sukkergrad). Når denne er optimal - normalt midt i en sortsperiode - vil appelsinen være sødest.

Derfor kan det bedst betale sig at holde øje med sorternes højtider frem for navlestørrelsen. Og her oplyser Flemming Andersen, at lige nu kan det være en god idé at kaste sig over Navelina, som har høstsæson fra begyndelsen af november til begyndelsen af januar. Det betyder, at den her i begyndelsen af december har den optimale sødme.

Hver dag i december tager Ingeniørens overnisse fat i en af julens mange myter.
Klik på en af de blinkende låger og bliv klogere.

OBS: Grafikken kræver understøttelse af HTML5, f.eks. IE9 eller Google Chrome.

Emner : Fødevarer