Jul med Overnissen 5. dec: Starter julen tidligere hvert år?

Ugen efter efterårsferien stod pebernødderne allerede fremme ved skrankerne i Dagli'Brugsen, og flere forretninger fik opringninger fra borgere, der mente, at nu var julen rykket så tidligt hen på året, at man aldrig havde set noget lignende.

Men noget tyder på, at det er folks hukommelse, den er gal med.

»I alle de 16 år, jeg har været ansat her, har jeg fået samme spørgsmål hvert eneste år: 'Starter I ikke julehandlen tidligere og tidligere?'. Men svaret er og bliver nej,« siger informationsdirektør i Coop Danmark Jens Juul Nielsen.

Julelysene fylder godt op i gadebilledet i Århus. (Foto: Visit Aarhus) Illustration: Visit Aarhus

Coop omfatter butikkerne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Fakta, Irma, Irma City og Irmatorvet.

Hos Coop starter julen så småt lige efter skolernes efterårsferie, og alle butikker skal stå klar med julevarer i den sidste uge i oktober. I den uge begynder markedsføringen af juledekorationsvarer også, og i midten af november begynder det helt store juletryk i tilbudsaviserne.

Samme melding lyder fra Bilka under Dansk Supermarked, hvor julen så småt starter efter efterårsferien: »Så vi rigtigt er i julehumør omkring starten af november,« lyder det fra Monica Klepp Bjerrum.

Men på gaderne bliver der altså pyntet op tidligere og tidligere hvert år ... eller hvad?

Tager vi København som eksempel, så bliver juleudsmykningen hængt op lørdag i anden uge af november. Sådan har det i hvert fald været de seneste tre år, siden Københavns City Center tog over for det konkursramte Kjøbenhavns Juleudsmykning.

På Frederiksberg kommer julepynten op i sidste halvdel af november, den 19. november i år, og sådan har det været i 30 år, oplyser Zini Asanovski, der er bestyrelsesmedlem i Frederiksberg Experience, tidligere kaldet Handels- og Erhvervsstyrelsen i Frederiksberg Kommune, der står for julepynten.

Men butikkerne, de sætter da julepynt frem i vinduerne tidligere og tidligere, ikk' ...?

Niksen. Illum oplyser, at de starter oppyntningen i sidste uge af oktober og er helt klar i midten af november, mens Magasin de seneste 5-8 år har startet oppyntningen i slutningen af oktober.

Så med andre ord er julen ikke rykket tidligere og tidligere frem i butikker og på gader. Den starter omkring midten af oktober og er godt i gang den 1. november. Ja, I læste rigtigt: 1. november.

Så måske skulle vi stoppe vrøvleriet om julemåneden december og i stedet kalde det julemånederne november og december.

Hver dag i december tager Ingeniørens overnisse fat i en af julens mange myter.
Klik på en af de blinkende låger og bliv klogere.

OBS: Grafikken kræver understøttelse af HTML5, f.eks. IE9 eller Google Chrome.