Jul med Overnissen 2. dec: Kan man leve udelukkende af risengrød?

'Det er risengrød (smask, smask, smask) ... Der gør næsen rød ...'

Sådan lyder det hos Nissebanden, der ligesom andre nisser elsker den klassiske grød med kanelsukker og en smørklat på toppen. Men er det virkelig et genialt vintermåltid, eller rummer risengrøden forklaringen på, at mange nisser bliver lidt runde om maven?

»Man bliver jo, hvad man spiser, og i dette tilfældet er det helt sandt. Spiser man risengrød som sin eneste føde hver dag, bliver man rund om maven og bleg i ansigtet,« forklarer professor og overlæge Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Man kan godt udelukkende leve af risengrød, men grøden mangler vigtige mineraler og vitaminer - og især jern. Manglen på jern får blodprocenten til at falde, og selvom risengrøden indeholder rigeligt energi, giver det problemer.

»Efter længere tid bliver nisserne trætte og risikerer hjertebanken og åndenød, så det bliver svært at arbejde i julemandens værksted,« siger Bjørn Richelsen, der opfordrer de små væsner til at tage en luns grøntsag en gang imellem.

»Ris er jo hovedernæringskilden for halvdelen af verdens befolkning, men de fleste spiser fornuftigt nok grøntsager og kød til,« siger han.

Den vigtigste ingrediens i risengrøden, set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, er mælken, og derfor opfordrer Bjørn Richelsen også til, at nisserne skruer lidt op for mælken i madlavningen og tager en vitaminpille til måltidet.

»Risengrød er en rigtig fin dessert, som man sagtens kan spise en gang imellem, men ikke tre gange om dagen,« siger Bjørn Richelsen.

Skal man lave sund risengrød, så skal man iblande brune ris, skære ned på sukker og smørmængden, vælge en let mælk og overveje æblemos eller andet på toppen. Men det er en helt anden snak og en helt anden risengrød.

Hver dag i december tager Ingeniørens overnisse fat i en af julens mange myter.
Klik på en af de blinkende låger og bliv klogere.

OBS: Grafikken kræver understøttelse af HTML5, f.eks. IE9 eller Google Chrome.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan skulle man kunne leve af grøden når den ikke indeholder vigtige vitaminer og mineraler? Det giver ikke mening. Man vil sikkert få for lidt A, B og C vitamin, og så er man på den.

 • 0
 • 0

Risengrød er da ikke at betragte som en dessert. Hvis den er noget, så er det en forret.

I øvrigt er der ikke mange fødevarer man alene kan leve af. Det behøver man ikke være ekspert for at vide :-)

 • 0
 • 0

Hvordan skulle man kunne leve af grøden når den ikke indeholder vigtige vitaminer og mineraler?

Nisserne bruger ikke polerede grødris, og der er kun en lille klat smør til et stort fælles fad, og det tynde lag kanelsukker er forsvindende lidt i forhold til det dybe fad, derimod er der en del sukker i den vitamin og mineralholdige, men alkohol fattige nisse-øl, man ser bare ikke hvor meget øl de drikker i børneudsendelserne.

Nisser kan fint leve af den kost i mange hundrede år, så jo.

 • 0
 • 0

Leve, ja, men hvor længe og hvor godt? Du kan leve resten af livet på Coca Cola og pomfritter fra MacD.

 • 0
 • 0

Hvad drikker han til? Får han kun mad, og ingen væske? F.eks. indeholder frugtjuice masser af vigtige vitaminer, og samme gør mælk.

Den eneste restriktion på drikkevarer er at det ikke må være juice, smooties og andre former for presset frugt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten