Jul med Overnissen 15. dec: Er vi nu også så hjertegode i julen?

En tur på Strøget eller i et af landets indkøbscentre her i julemåneden efterlader ingen tvivl om, at vi er i ekstraordinært gavegiverhumør. Men er julen ikke bare den tid på året, hvor travle forældre køber aflad for den dårlige samvittighed med Iphones og avanceret barbieudstyr og ægtemænd køber tilgivelse for den glemte bryllupsdag med blondeundertøj, et guldsmykke eller en Mulberrytaske under juletræet. Når vores hjertegodhed egentlig længere end til vores nærmeste i disse dage?

Overnissen har søgt svaret hos nogle af landets hjælpeorganisationer og fundet et overraskende svar: For ikke alene giver vi mere til fattige og katestroferamte i julen, vi giver også mere i år, hvor vores egen pengepung ellers er klemt af krisen.

"Vi har ikke mistet hjertet undervejs i krisen," konstaterer Birgitte Mabeck, fundraising-chef hos Dansk Røde Kors.

Hos Røde Kors har man endnu ikke nået målet om 3.000 solgte julekurve til en pris af 700 kr. Men med penge nok til 2.700 kurve allerede halvt inde i julemåneden, ser salget ud til at blive noget bedre end sidste år.

Også ved udsendelse af årets sidste 'direct-mail', der er en direkte opfordring til støtte i folks mail-bokse, mærkede Røde Kors en usædvanlig stor lyst til at hjælpe. Responsen i form af indbetalinger kom nemlig næsten 40 pct. hurtigere end sidste år.

Hos Folkekirkens Nødhjælp er det også erfaringen, at lysten til at hjælpe fattige både herhjemme og under fjernere himmelstrøg stiger i juletiden. Her viser tallene for de seneste fem år, at mellem 15 og 25 pct. af alle donationerne gives i december måned.

Også her ser det ud til, at vores egen krise har givet vores sympati for folk i nød et boost. Således er donationerne steget mellem seks og ni procent hvert år siden 2007 og samlet set er de øget med 24 pct. til 182,5 mio. kr. i 2011.

Hjertegode ingeniører?

Nu er folk jo folk som folk er flest. Men hvordan er det lige med ingeniørerne? De går da vel ikke og rutter sådan med pengene, bare fordi nogle mennesker ikke har valgt samme fornuftige levevej som dem selv, og er endt i nød?

Overnissen har forhørt sig hos Ingeniører Uden Grænser (IUG), men da de ikke gør regnskaberne op på månedsbasis er der ingen klare beviser eller modbeviser for ingeniørernes hjertegodhed.

Sekretariatschef Christina Hennings oplever dog ikke, at ingeniørerne pludselig spytter meget mere i kassen, bare fordi der står december i måneden. I de seneste år har hun til gengæld oplevet en stigende interesse fra ingeniørernes arbejdsgivere omkring jul. IUG får således flere og flere henvendelser fra ingeniørvirksomheder, der ønsker at bytte den traditionelle julevin ud med et bidrag til organisationen.

Selv om Christina Hennings skulle have ret i, at ingeniørerne ikke skelner til kalenderen, når de uddeler gaver, så beviser et kig i statistikken fra Index Danmark, at de faktisk generelt er mere hjertegode end befolkningen generelt.

Således har 39 procent af de erhvervsaktive ingeniører medlemskab af velgørende organisationer i husstanden, mens gennemsnittet for hele den erhvervsaktive befolkning er procent. Samtidig bor 21 procent af de erhvervsaktive ingeniører i en husstand, hvor der årligt bruges 1.500 kr. eller mere på støtte til velgørende foreninger. I hele den erhvervsaktive befolkning er det kun 10 procent der støtter velgørende foreninger med 1.500 kr. eller mere.

Så måske er det alligevel et klogt træk, at IUG bruger julen til at slå et ekstra markedsførings-slag for den såkaldte 'Pakistan-nøgle" - et smykke, hvor overskuddet går direkte til shelters til pakistanere, der er ramt af oversvømmelser. Måske det kommer til at ligge under juletræet i mangen et ingeniørhjem i år.

OBS: Grafikken kræver understøttelse af HTML5, f.eks. IE9 eller Google Chrome.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

3 "Spenden"-indsamlinger har der været i tysk TV. José Carreras for leukemiramte. I årenes løb er det blevet til 100 mio Euro. I Bayern har de Sternstundengalla. Resultat ca. 50 mio kroner. Og lørdag aften (ZDF) var "Ein Herz für Kinder" tilgode for alle i hele verden. Over 100 mio kroner kom ind. Den norske kronprinsesse var også til stede og hun fortalte om et af de fattigste steder i Afrika, hvor man ikke engang har et hus at leve i. Hun havde besøgt en familie og havde spurgt en 6 års pige, hvad hendes drøm var. "Jeg er for fattig til at drømme" var svaret!!! Et sådant svar gør, at man ikke drømmer om en ny bil eller en luksusrejse. - Hvor er vi dog rige, men på hvad?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten