Jul med Overnissen 13. dec: Bruger vi mere el til juleudsmykning?

Blinkende stjerner, bevægelige rød-hvide julemænd og lysende rensdyrekvipager på størrelse med et garagetag.

De senere år er det blevet en stadigt større fornøjelse eller plage (vælg selv) at bevæge sig gennem et dansk villakvarter ved juletid.

Men hvor meget er det danske strømforbrug i december egentlig vokset de seneste ti år?

I Sct. Mathias Gade i Viborg gik de i 2010 over til LED-julebelysning og satser på at spare 39.000 kr. om året. (Foto: Kim Hansen/Wikipedia) Illustration: Kim Hansen/Wikipedia.

Statistikken giver sit eget tydelige, men også overraskende svar: 'Ikke spor - nærmest tværtimod'.

For mens vi i december 2001 brugte 3.268 GWh, var tallet i december sidste år på 3.126 GWh. I den mellemliggende periode bølger decemberforbruget op og ned. Højest var det i 2010 med 3.525 GWh, mens det laveste forbrug rent faktisk var sidste år.

Vejret betyder mest

Variationerne i forbruget har slet ikke noget med lyskæderne at gøre. Variationerne fra år til år skyldes sandsynligvis temperatursvingninger.

Når det er koldt, stiger strømforbruget formodentlig, fordi fjernvarmeværkernes pumper skal arbejde mere, og fordi mange sandsynligvis skruer op for elradiatorerne.

Strømforbruget stiger dog altid fra november til december grund af julebelysningen, forklarer Gitte Agersbæk, senioringeniør hos Energinet.dk.

»Normalt kan vi se, at forbruget øges med cirka 100 MW, når vi bevæger os ind i december, men det er svært at sige, om det udelukkende skyldes julebelysningen, for det bliver jo også koldere,« siger Gitte Agersbæk.

Tidligere var forskellen tydeligere:

»I gamle dage, for ti-tolv år siden, kunne vi se, at mange både private, butikker og institutioner tændte deres juletræskæder den første december eller første søndag i advent. Det gav et tydeligt spring i forbruget. I dag begynder mange private at pynte op udenfor allerede i november, og derfor er der i dag ikke en tilsvarende sammenhæng,« siger Gitte Agersbæk, som peger på, at flere i dag bruger lavenergilyskæder, hvilket er med til at holde forbruget nede.

Juleaften ligner mest en lørdag

Selve juleaften er en stille aften med lavere strømforbrug end på en almindelig hverdagsaften, hvor butikkerne holder åben, og fabrikkerne kører. Den 24. december minder mest af alt om en lørdag, når det gælder elforbruget - dog ikke nogen helt almindelig lørdag.

Om formiddagen og de første eftermiddagstimer er forbruget lavere end en gennemsnitslørdag, men klokken 17:30 kommer der en høj spids, som falder brat, når klokken bliver omkring 18.

Her sætter vi os med julemiddagen, slukker de elektriske lys og nyder flæskestegen i skæret fra stearinlysene. I løbet af juleaften stiger forbruget lidt igen og holder sig noget længere ud på natten end en normal lørdag.

Dronningens nytårstale påvirker strømforbruget

I kontrolcentret hos Energinet.dk sørger de for at holde balancen mellem produktion og forbrug, og netop juleaften er det ikke specielt vanskeligt. Årets sidste og første dag stiller meget større krav, forklarer Gitte Agersbæk:

»Nytårsaften og nytårsdag plejer at være sværere. Nytårsaften har vi et sjovt dyk, fordi alle skal høre Dronningens nytårstale klokken 18. Mens hun taler, slukker vi for komfuret, og når hun stopper, tænder vi igen,« siger Gitte Agersbæk.

Natten mellem det nye og det gamle år er også ret atypisk, fordi det varer meget længe, inden vi slukker lyset og går i seng - og tilsvarende længe, inden vi står op næste dag og tænder for lys og komfur. Vejret spiller dog en vigtig rolle, for er det dårligt, slutter nytårsfesten tidligere, og dermed ryger strømforbruget ned.

OBS: Grafikken kræver understøttelse af HTML5, f.eks. IE9 eller Google Chrome.

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fjernvarmeværkernes pumper skal køre mere når det bliver koldere. Ja klart.

Tror da mere at det stigende el-forbrug skyldes at de private varmepumper bruger mere strøm jo koldere det bliver.

Eksempel. I november brugte jeg 12,50 kwh i døgnet på at holde huset varmt med jordvarme.

I december har forbruget i snit været 21,28 kwh. Alene i det sidste døgn 29 kwh. Det behøves man vel ikke være senioringeniør for at regne ud.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten