Holder juletræer længere på en kodimagnyl?

For nogle år siden gik rygtet i alle medier – hold nålene på juletræet ved at smutte et par hovedpinepiller i vandet i juletræsfoden, som træet står i. Men gør det virkelig den store forskel?

Danske Juletræers hjemmeside kan man læse, at et par brusetabletter med acetylsalicylsyre (det smertestillende stof i f.eks. magnyler, red.) i vandet hjælper med at holde træet friskt, og der er billeder af en række træer, hvoraf det mest friske har været i vand med kodimagnyl.

Drop det med hovedpinepiller i juletræsvandet, men sørg for at holde det hydreret, lyder rådet. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia.

Gode nyheder! Så skal vi bare have dem bekræftet.

Men biolog og chefkonsulent i Danske Juletræer Lars Bo Pedersen er ikke klar på den benhårde bekræftelse, da han ikke er helt overbevist om, at kodimagnyler er en duelig medicin til nåletræer med udsigt til skaldede pletter.

Læs også: Bin picker-robot sår juletræer i lyntempo

»Jeg ved, at en producent har lavet et forsøg med en masse piller og så, at kodimagnyler virkede. Så det er ikke bare en snak, der er foregået over en kop juleøl. Jeg har også set forsøg med sukker og blegemiddel, men der findes vist ingen reel videnskabelig dokumentation,« siger han og understreger, at vand helt sikkert er det bedste middel mod tørhed.

»I gamle dage troede vi måske mere på pillernes effekt, men det er langt vigtigere, at folk husker, at der skal vand ned i juletræsfoden. Og så skal man sikre sig, at juletræet ikke står og tørrer ud i solen, før det skal ind i stuen. Det er der mange, der glemmer,« siger han.

Heller ikke lektor Bjarke Veierskov fra Institut for Plantebiologi og Bioteknologi på Københavns Universitet er med på, at magnyler holder træerne grønne og med fyldig 'pels'.

»Spørgsmålet er ikke helt let at svare på, men i jeres tilfælde er jeg ret sikker på, at acetylsalicylsyre ikke vil have nogen effekt,« siger han.

Rent biologisk er acetylsalicylsyre kommet på banen, fordi stoffet er kendt for at kunne blokere for blomsters produktion af ætylen, som er den luftart, der får blomster til at visne og frugt til at modne. Dog er denne proces mere effektiv med sølvioner (1-MCP), forklarer Bjakne Veierskov.

Læs også: Sejlivede skandinaviske nåletræer overlevede istid

Han henviser til en række amerikanske forsøg på douglasgran, som viste, at blokering af ætylen-syntesen med 1-MCP fordoblede nålenes holdbarhed.

I et andet forsøg blev der i stedet benyttet acetylsalicylsyre, og dette førte til en forøgelse af nålefaldet med 75 procent.

»I dette forsøg var konklusionen altså, at vand var det bedste middel til at fastholde nålene,« siger Bjarke Veierskov.

Samtidig, understreger han, er mængden af acetylsalicylsyre så lille i en hovedpinepille, at det bliver svært at få stoffet ud i alle nålene. Det ville også kræve store mængder vand at transportere det.

»På rejsen fra skoven til stuen vil træet let være udtørret så meget, at ledningsstrengene ikke fungerer optimalt, og derfor vil de ikke distribuerer acetylsalicylsyren til alle nålene,« forklarer han.

Konklusionen må derfor være: Sav en cm af juletræet, når du har hevet det ind, og hæld vand i juletræsfoden. Så skal det nok holde julen over. Og gem så kodimagnylen til dagen efter julefrokosten.

Note: Denne artikel har tidligere være udgivet på ing.dk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mythbuster på Discovery aflivede denne myte i 2006, samtidig med at de fandt ud af at Viagra i vandet får træet til et stå og stråle længere ;-)

  • 5
  • 0

Australsk undersøgelse foretaget af studerene på et universitet, der omfattede flere midler viste at hårlak var det der var bedst til at holde træet frisk, nålene hvor de skal være, længst muligt.

Forklaringen var som jeg husker den, at hårlakken mindskede fordampningen fra nålene.

Jeg har ikke søgt for at kunne henvise til deres resultater, med det burde ikke være svært at genfinde, blev citeret i mange medier. Jeg husker ikke hårlak mærket eller trætypen:

Men vi kom til at grine, selvfølgelig skal man bruge hårlak. :-) Og så blir det vel rigtig brandfarligt.

Mvh

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten