Jubilæumsraket af sted til rummet efter bøvl med elektronikken

Rusland sendte i nat tre astronauter op til rumstationen fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan. I anledning af, at det på næste tirsdag er 50 år siden, at Jurij Gagarin blev sendt ud i rummet som det første menneske, var Soyuz-fartøjet blevet døbt Gagarin.

Opsendelsen af de tre astronauter var blevet udsat fra slutningen af marts måned på grund at tekniske problemer med Soyuz-fartøjets systemer. Problemerne med Kvant-V kommunikationssystemet er nu blevet løst.

Soyuz-TMA21-fartøjet medbragte rumstationens 27. besætning, bestående af Alexander Samokutyaev, Andrei Borisenko og Nasas Ron Garan.

Næsten 50 år efter det første menneske i rummet blev tre nye astronauter i nat sendt af sted til rumstationen. (Foto: RSC Energia) Illustration: RSC Energia

Opsendelsen af Soyuz-TMA21 forløb uden problemer, og otte minutter og 45 sekunder efter starten var astronauterne i kredsløb om jorden, hvorefter fartøjets solpaneler og antenner blev foldet ud.

Så gammel film inden opsendelse

Som det har været tradition for næsten alle bemandede Soyuz-opsendelser siden 1969, så de tre astronauter den gamle russiske film 'White Sun of the Desert' aftenen inden opsendelsen. Soyuz-raketten havde desuden på siden malet et portræt af Jurij Gagarin.

Ifølge russisk tv medbringer astronauterne en båndoptagelse af Gagarins kommunikation med chefdesigner Sergei Korolev på Jorden under sin flyvning, samt et ikon fra patriarken fra den russisk ortodokse kirke. Det halve århundredes jubilæum for bemandet rumfart havde gjort russerne ekstra nervøse, så under opsendelsen blev luftrummet omkring opsendelsesrampen beskyttet af otte fly og 12 helikoptere.

Tilkobling tidligt torsdag

I de kommende to dage vil Soyuz-fartøjet indhente rumstationen og forventes at blive tilkoblet torsdag kl. 01.18 dansk tid. Tilkoblingen vil foregå til det russiske Poisk-model. De tre astronauter skal tilbringe de næste seks måneder i rummet og i den næste måned gøre de tre nuværende astronauter på rumstationen Paolo Nespoli, Cady Coleman og Dmitry Kondratyev selskab på rumstationen.

Dokumentation

Nasa om ISS-besætningen

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fimen er sovjetisk og hedder Ørkenens hvide sol/Beloe solntse pustyni (Белое солнце пустыни). En engelsk titel giver simpelt hen ikke mening.

  • 0
  • 0

... desto mindre korrekt anført. Oversætter man din kodede tekst (kyrilliske bogstaver) til engelsk, og derefter til dansk ... så er man i mål ... hvis det så ellers giver mening af oversætte til dansk. Filmen kan findes på YouTube - men jeg kan ikke russisk ...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten