Jordvarme-anlæg skal levere fjernvarme til nybyggere ved Kolding
Grundkøbere i Vester Nebel i det nordvestlige hjørne af Kolding Kommune får som nogle af de første i landet mulighed for at tilslutte deres hus til et kollektivt varmesystem, hvor varmen kommer fra et varmepumpeanlæg.
Det er Trefor Varme, der har udviklet projektet og står for etablering og drift af anlægget, mens Kolding Kommune stiller en grund til rådighed, hvor man kan grave de mange meter jordvarmeslanger ned.
Læs også: Ny aftale: 53 mio. kr. skal hjælpe varmepumper ind på små kraftvarmeværker
Anlægget kommer til at bestå af to varmepumper med en samlet effekt på 240 kW plus et par elvarmestave til at klare spidsbelastningerne med.
55 graders fremløb
Ifølge varmeforsyningschef Helge S. Hansen i Trefor Varme regner man med en fremløbstemperatur på lidt over 55 grader på anlægget, som i øjeblikket er i udbud:
»Kommunen ville gerne have fjernvarme i området, men da der ikke umiddelbart var traditionel fjernvarme i nærheden, udviklede vi denne løsning, hvor det er muligt at anvende sol- og vindstrøm til opvarmningen,« forklarer han.
Læs også: Energikommissionen: Vi kan snart ikke hælde mere vedvarende energi ind i systemet
Det fælles varmepumpeanlæg i Vester Nebel betyder i praksis, at boligejere i den nye udstykning vil opleve det som om, de bor i et område med fjernvarme.
Beboerne betaler en abonnementspris og en forbrugsafregnet pris, der er identisk med prisen på fjernvarme til Trefor Varmes øvrige kunder.
For et standardhus med et forbrug på 18,1 MWh ligger Trefors fjernvarmepris på cirka 13.000 kroner om året.
Ingen tilslutningspligt
Dermed slipper boligejerne for investering i og drift af egne avancerede varmeproduktionsanlæg.
Miljøchef Jakob Sønderskov Weber fra Kolding Kommune påpeger, at det er vigtigt for kommunen at afprøve forskellige modeller, så man hele tiden er på forkant med udviklingen på forsyningsområdet:
»Derfor har Kolding Byråd valgt at betale et projektbidrag til hver grund, så projektet bliver muligt og hele udstykningen kan forsynes fra det fælles anlæg,« siger han.
Læs også: Få en varmepumpe via abonnement
Ifølge miljøchefen er der dog ingen tilslutningspligt, så hvis de nye beboere hellere vil have en individuel løsning, kan man stadig vælge det.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Efter varmeveksling kan det varme brugsvand komme op på 50-53°C. Det er så meget, at det kan varmes op til 60°C med direct-heating uden at sprænge sikringerne.
Det kan det givet ikke når dette tiltag som sagt bruger strøm. Det vil sandsynlighed gi' nogle problemer med de samfundsøkonomiske beregninger når der bruges mere strøm end den centrale varmepumpe gør, i forvejen. OG samfundsøkonomien hænger ikke sammen og projektet kan ikke godkendes.
Efter varmeveksling kan det varme brugsvand komme op på 50-53°C. Det er så meget, at det kan varmes op til 60°C med direct-heating uden at sprænge sikringerne.
0,15 kg/s7K4,168kJ/kg-K = 4,4 kJ/s (kW).
Så kan der endda blive plads til mere end ét varmt aftapningssted på samme tid ;-)
Ellers bliver det varme vand måske kun 57-58°C, hvis forbruget er stort.
Dette er den billigste og mest hygiejniske måde at producere varmt vand på. Ingen stillestående vand i en beholder. Det er også et meget kompakt system.
Måske ikke men i et nybygget hus er det nok en risiko der er yderst minimal. Din bruserslange er nok den værste synder.
Der er ikke ligionella i gennemstrømningsanlæg
Ifølge Teknomogisk er gennemstrømning ikke frikendt. Det undersøges i et projekt for øjeblikket. Lad os se resultatet af det først.
Interessant gennemgang af mulighederne med fældes brineanlæg til varmepumper https://prezi.com/szremgdrj7uq/kollektiv-jordvarme-med-flles-brinekreds_dtu/
Der er ikke ligionella i gennemstrømningsanlæg.
Flemming: Tak for linket. Selv om det omhandler mindre anlæg er det bestemt brugbart. Desværre mangler der stadig referenceanlæg i størrelsen som omtalt i artiklen.
Christian: 48 grader er ikke nok til at eliminere legionella.
Det er ikke noget problem at lave 48 grader varmt vand ved hjælp af en gennemstrømningsvandvarmer. Derved eliminineres leginella risiko. Dertil er der ubegrænsede mængder varmt vand.
Jeg havde forestillet mig noget i retning af tilsvarende anlæg som nævnt i artiklen,
Chresten. OK. Nu er jeg med.
Jeg har faktisk ikke kendskab til lignende anlæg I drift. Jeg har bredt kendskab til de lidt større varmepumper, som uden problemer kan komme op på 90 grader, men selvsagt ikke med nogen høj COP, hvis varmen skal hentes I omgivleserne. Jeg har også gravet en del I små individuelle anlæg, hvor der ikke er ret mange målinger af den faktiske effektivitet. Er stødt på denne fra Teknologisk: https://www.fmk.dk/moeder/aaben/Kommunalbestyrelsen_2017/2017/11-09-2017/Åben%20dagsorden/Bilag/Punkt_205_Bilag_13.pdf
Hej Flemming.
Jeg havde forestillet mig noget i retning af tilsvarende anlæg som nævnt i artiklen, hvor det er muligt at hører brugernes erfaring med både pris og ydelse over en årrække.
Et anlæg der forsyner et mindre samfund med et halvt hundrede huse kunne være interessant i mindre samfund der ligger uden for de traditionelle fjernvarmeområder, men en markant bedre økonomi end barmarksværkerne er forudsætning for overhovedet at komme i betragtning.
Kan du henvise til referenceinstallation
Chresten. Hvis det er mig du spørger, bedes du uddybe hvad du spørger til.
Tak for det uddybende svar. Tanken om fællesanlæg til mindre områder er ikke ny, men de projekter der er foreslået var ikke overbevisende.
Kan du henvise til referenceinstallation?
Det tager 5-6 timer at dræbe legionellabakterier ved en fremløbstemperatur på 55 grader.
Fremløbstemperatur på 55 grader lyder voldsomt. Hvordan udføres det i praksis uden varmepumpen går amok?
Det er ikke noget problem for store varmepumper. Også med en fornuftig COP.
I landsbyen hvor jeg bor er der efterhånden mange jordvarmeanlæg. Fælles for dem er, at jo mindre temperaturforskellen på brine ind og varme ud til rum opvarmning, jo mindre el bruger varmepumpen. (Håber det er den rigtige formulering).
Fremløbstemperatur på 55 grader lyder voldsomt. Hvordan udføres det i praksis uden varmepumpen går amok?
....for alle, at de selv fik lavet et vand/vand jordvarme til opvarmning af boligen og fik deres varme husholdnings brugsvand produceret af en elvandvarmer så brugsvandet VAR over legionella minimumstemperaturen på 55 grader.
Det giver da ingen mening at både lave et kæmpe jordvarmeanlæg og så derefter grave lange grøfter til fjernvarmerør der over tid skal graves op for reparation med efterfølgende skader på cykelstier og veje.
Det er en ren "Djøf finte" for at skaffe et produkt der vedvarende kan hive penge op af lommerne på folk, uden at de har en chance for, at gå et andet sted hen, når der sker ugennemsigtige afgiftsforhøjelser, der skal dække friboliger i Frankrig for fjernvarmeledelsen :)
Og hvad er så problemet med det?
Brændeovnsdebatten gider vi ikke hører for hundredesyttende gang. Du gentager bare pr. refleks de samme argumenter som også for hundredesyttende gang er tilbagevist.
Når der ikke er tilslutningspligt, er risikoen at nogen vælger brændeovne. Det burde imødegås gennem lokalplan. Her er det nok at indskrive at brændeovne er uønskede. Der er fortilfælde, hvor det har vist sig at virke.
Ewii er deres el selskab/elforretning/hvad det nu kaldes...
Det meste af tiden kan man nøjes med de måske 50 grader varme vand, man kan få på den måde, men der bør være et elvarme element i varmtvandsbeholderen, som kan varme den op til 65 grader en gang om ugen. Sådanne beholdere er i almindelig handel, da de bruges til traditionelle jordvarmeanlæg til et-familiehuse. De traditionelle jordvarmeanlæg leverer heller ikke varmt vand ved 65 grader.Kan man forresten 'producere' varmt brugsvand med en fremløbstemperatur på 'lidt over' 55 grader??
- av, av...jeg troede forresten af det hed EWII!? Nå, 'kært barn' har åbenbart mange navne:AV....
https://www.jv.dk/debatkolding/Skandalen-i-EWII-tidligere-Trefor/artikel/2518325
Hvis man kun kører 55 grader ud er man ikke legionella sikker. 55 grader er for varmt til gulvvarme. Hvorfor ikke køre temperaturen mellem 21 og 39 grader afhængig af udetemperaturen og så booste brugsvandet med med vindunderlig CO2 fri norsk/svensk strøm tre fjerdedel af året?
Der er nok ikke nogen som "Hopper" på den vogn.
Vi har alle hørt skrækhistorierne med Barmarks værkerne og nu de bebudede pris forhøjelser på fjernvarme generelt.
Jeg tror du glemte at læse artiklen...
Anlægget bliver drevet af det store varmeselskab Trefor Varme, og kunderne skal betale nøjagtig samme pris som de øvrige kunder, uanset hvordan driftsøkonomien bliver i VP-anlægget.
På den måde sikrer Trefor Varme, at de senere kan koble husene på det centrale FV net (drevet af TVIS), hvis der skulle blive grundlag for det.
Hvis dette lille anlæg går helt rabundus, så må det dækkes af alle kunderne (inkl. mig).
- javist! Men skal det være ren 'halal el', skal det vel komme fra et separat forsyningsnet, der kun tager mod energi fra vejrmöller + solceller mv.?Så er det bare vigtigt at sikre sig at det forsynes med el fra VE
Hvem sælger jorden til byggegrundene - er det (også) kommunen? Hvis JA, er det omtalte 'projektbidrag' vel i virkelighedens verden (såfremt en sådan også forefindes i Kolding?) blot et afslag i prisen(?). Et yderligere afslag gives åbenbart i form af 'tillægsjord', hvor varmesløjferne kan nedgraves(?).
Kan man forresten 'producere' varmt brugsvand med en fremløbstemperatur på 'lidt over' 55 grader??
lov folk noget "grønt og smart", så skal du bare se hvor gode folk er til ikke at læse det der står med småt.Der er nok ikke nogen som "Hopper" på den vogn.
Spændende projekt - det bliver interessant at følge! Det er meget forfriskende at se "fjernvarme" hvor varmen ikke kommer fra et forbrændings-varmeværk. Så er det bare vigtigt at sikre sig at det forsynes med el fra VE.
Der er nok ikke nogen som "Hopper" på den vogn. Vi har alle hørt skrækhistorierne med Barmarks værkerne og nu de bebudede pris forhøjelser på fjernvarme generelt.