Jordskred smadrer to norske huse

Et 50 meter bredt og 300 meter langt jordskred ødelagde natten til fredag fire huse Otta i Midtnorge. Ingen kom til skade, men 50 huse og over 150 personer er blevet evakueret, og alle omkringliggende veje er lukket, skriver Teknisk Ukeblad.

Der har ikke været oversvømmelser i området, men ifølge politiet er der meget vand i undergrunden, og vandmasserne fra snesmeltningen har muligvis udløst jordskredet.

Området har været plaget af mindre jordskred både i de seneste dage og i de forrige år uden nogen alvorlige konsekvenser.

Sognefoged Ragnar Andreassen ved Sel lensmannskontor indrømmer, at jordskredet kunne have haft en alvorligere konsekvens denne gang i Otta, men understreger, at husene er opført på mindre udsatte områder.

»Skredene forvolder størst skade i bekkedalene (den sænkning, hvor områdets bække løber i. red.), og der får ingen heldigvis lov til at bygge. Sådan som vi opfatter det, står boligerne ganske sikkert,« siger Ragnar Andreassen til Teknisk Ukeblad.

Norge har i de seneste fem år været plaget af flere jord- og stenskred end tidligere. Seneste skred skete for en måned siden i byen Ålsund. Her blev fem beboere i en sammenstyrtet boligblok dræbt af nedfaldne klippestykker, som gemte sig i en lang og fugtig lerfyldt sprække i fjeldet, konkluderede en rapport fra Norges Geotekniske Institut.

Efterfølgende kom det frem i en opgørelse fra Direktoratet for samfundssikkerhed og beredskab i Norge, at kun hver fjerde kommune i Norge har kortlagt risikoen for stenskred, før der gives tilladelse til at bygge huse. Ålsund er et af de områder, hvor der ikke var gennemført en risikoanalyse.