Jordskælvet kom fra Rusland

Det var alligevel ikke et jordskælv, der ramte København i går. Det, danskerne følte, var eftervirkninger af et voldsomt jordskælv, der målte 5,0 på Richterskalaen i Kaliningrad i Rusland. I Ålborg kunne de mærke rystelser, og i den svenske by Landskrona, blev rådhuset evakueret i knap tre timer.

I går blev det ellers meddelt, at epicentret lå i København, hvilket forskerne også troede på det tidspunkt. Men efter at have fået resultater fra de andre Østersølande viste det sig hurtigt, at det var et sjældent voldsomt jordskælv i Kaliningrad i Rusland, danskerne kunne mærke.

Voldsomt jordskælv

Skælvet blev målet til 5,0 på Richter-skalaen, og det er voldsomt for regionen, siger seniorforsker Tine Larsen fra Geofysisk afdeling ved Geus.

»Så store skælv er meget sjældne her i området, og det er også derfor, at folk i Danmark, Norge og Sverige har kunnet mærke eftervirkningerne fra det. Men selv om det er sjældent, ja, så sker det altså indimellem, men det er bestemt ikke et område, der normalt bliver ramt af styrke fem-jordskælv,« forklarer Tine Larsen.

Hos Geus er der indløbet meldinger om rystelser fra hele hovedstadsområdet og helt til Ålborg.

»Det, vi har kunnet mærke herhjemme, har eksempelvis været gyngende grund eller ting, der er gået itu. Men vi vil meget gerne høre fra folk, der har oplevet det her,« opfordrer Tine Larsen.

Rådhus-evakuering i Landskrona

I Landskrona i Sverige valgte redningspersonalet at evakuere de 200 ansatte på byens rådhus og det nærliggende område. Rådhuset er bygget på sårbare piller, og redningspersonalet frygtede en kort overgang for kollaps og ville undersøge bygningen før nogen fik adgang, oplyser svenskerne.

»Folk blev nervøse for, hvad der skete. Det kom selvfølgelig bag på alle, og mange blev urolige og skyndte sig ud. Folk kunne se skriveborde og stole flytte sig, så det var selvfølgelig en ubehagelig overraskelse for os,« siger informationsansvarlig på rådhuset, Inger Nejdebring til Ing.dk

Selv om rystelserne var voldsommere i den svenske by end i Danmark, var der ingen panik, fortæller Inger Nejdebring:

»Der var ingen, der skreg eller folk, der stormende udenfor og glemte nøgler eller tasker. Men det da klart, at mange var rystede ovenpå oplevelsen. Det siger næsten sig selv.«

Svarer til kraftig storm

Ifølge de danske forskere kom der to skælv i Kaliningrad. Et klokken 13.05 på 4,4 og igen klokken 15.32 på 5,0. De danske forskere ved ikke, om der er sket skader i Rusland, men husene er ofte bygget svagere end her, og det største skælv ville svare til en kraftig storm.

Det var primært det sidste jordskælv, danskerne kunne mærke, men der er ingen grund til at frygte et så stort jordskælv på dansk grund, beroliger Tine Larsen.

»Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke noget, men sandsynligheden for, at det vill ske herhjemme, er meget ringe. Vi ligger ikke nærheden af de jordplader, der skaber er jordrystelser. Der har dog være store skælv, og det største, der er målt herhjemme, var et styrke 4,7 i 1985. Men det var ude i Kattegat.«

Målt på Antarktis

Geus har seismografer placeret på Bornholm, i Rødovre, Gilleleje og Mønsted. Herhjemme bruges målingerne blandt andet til at vurdere risici ved store byggerier, blandt andet broer, og hvis biotekvirksomheder vil installere meget følsomt måleudstyr i laboratorier.

Rystelserne herhjemme blev registreret til hvad der ville svare til 3 på Richterskalen. Eftervirkningerne blev registreret på Antarktis.