Jordskælv: Pres fra Afrika og Island skaber rystelser i Danmark

Danmark og det sydlige Sverige er under pres, som flere kunne mærke klokken 6:20 i morges, tirsdag, da en del af undergrunden gav efter i Skåne.

Det skete kun 60 kilometer øst for København i form af et jordskælv på 4,7 på Richterskalene, og tusinder af danskere mærkede det. Men faktisk ryster Danmark ved op i mod ti jordskælv hvert år, og vi skal tilbage til 1985 for at finde et lignende skælv. Dengang lå centrum i Gilleleje.

Jordskælvszone går gennem Danmark

Både Gilleleje og Ystad ligger på den samme jordskælvszone, der hedder Sorgenfrei-Tornquistzonen og løber fra Vesterhavet igennem Nordjylland, nord om Sjælland og igennem det sydlige Sverige med kurs direkte imod Bornholm.

I Sverige er den let at se på kortet, for dels har den dannet en stribe rygge, som er parallelle med den, dels dominerer grundfjeldet Sverige øst for zonen, men det er dybt begravet under overfladen på vestsiden.

Jordskælvszonen er flere milliarder år gammel, og den når fra Jordens overflade og mange kilometer ned i kontinentet under os. Sandsynligvis stammer den helt tilbage fra da Europa blev samlet til et kontinent.

Geofysiker Peter Japsen fra GEUS, kender til zonen.

»Man kan opfatte de gamle kontinentalkanter som en slags sårender, der aldrig rigtig er helet, for når tingene rører sig, skal der jo være steder, som kan absorbere bevægelserne. Man ser ofte, at steder, der har været aktive meget langt tilbage i jordens historie, bliver holdt ved lige,« siger Peter Japsen.

I dag revner og flytter klipperne sig stadig lidt i zonen, når presset på det sydlige Skandinavien bliver tilstrækkelig stort. Heldigvis sker der meget lidt i dag, men presset på denne gamle jordskælvszone kommer faktisk fra tre store kilder.

Presset af Afrika og Island

Jorden er nemlig dækket af store plader, som reelt blot er den størknede ydre skorpe, som driver langsomt rundt oven på Jordens glødende og delvist flydende indre. Pladerne bærer på Jordens kontinenter og havbunde. Pladerne driver i forskellige retninger, de drejer sig i forhold til hinanden, og derfor kolliderer de også med hinanden.

I dag driver pladen med Afrika nordpå, og presser på den europæiske plade. Det meste af det pres bliver udløst ved, at Middelhavet bliver skubbet sammen og lukket samtidig med, at Alperne bliver presset op. Men en del af presset forplanter sig igennem Tyskland og bliver udløst her i Skandinavien.

Istiden spøger stadig

For Søren Gregersen fra GEUS fortæller, at Island skubber på fra den anden side. Øen vokser nemlig langs en vulkansk revne igennem øen, fordi dens østlige halvdel bliver presset imod øst.

Hele regionen omkring den del af Island bliver presset samme vej, så derfor ligger Danmark og det sydlige Skandinavien i spænd imellem Afrika og Island.

Ud over dette pres, er vi oven i købet på vej op ad. For under sidste istid for 12.000 år siden lå isen kilometer tykt over hele Skandinavien, og det holdt landet nede under hele istiden.

Men i takt med at isen forsvandt efter istiden, hævede landet sig igen, og den hævning kræver, at enorme volumener af klipper flytter sig, hvilket er en ekstremt langsom proces. Derfor hæver Skandinavien sig stadig med nogle centimeter om året, og den bevægelse bidrager uundgåeligt til jordskælvene, som Søren Gregersen dog mener, primært kommer fra presset fra Island og Afrika.

Emner : Geologi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når det nu viser sig, at det er Island og kræfter i det afrikanske kontinent, der er årsag til jordskælvet, så var det måske på sin plads, at de danske politikere forfølger sagen internationalt.

Det er klart, at både Island og Afrika har problemer med jordskælv og vulkaner, når de fører en så uansvarlig økonomisk politik. Men vi vil ikke finde os i, at det forplanter sig til Danmark.

Hvis ikke de erkender deres ansvar, må vi flytte vores jordskorpe tilbage til, hvor den var i går, og derefter overfører folden ud til den Atlantiske Højderyg og til Den Nordafrikanske Brudzone.

Det kan lære dem!

Thomas

  • 0
  • 0

hæver Skandinavien sig stadig med nogle centimeter om året

Hvis jeg ikke husker meget galt, ses den største landhævning i den nordliste del af Østersøen og er på ca. 0,9 cm per år. Desuden løber 0-linjen for landhævning ned langs Bornholm og igennem Nordjylland.

og vi skal tilbage til 1985 for at finde et lignende skælv. Dengang lå centrum i Gilleleje.

Ifølge googleearth lå epicentrum ca. 40 km NNV for Gilleleje.

  • 0
  • 0

Sikker på de 9mm? I fald formoder jeg det drejer sig om havbunden og ikke landjorden?

Læsø har som bekendt den største landhævningsgrad i Danmark med op mod 5mm per år, og i Skandinavien hæver Norrland i Sverige sig med op mod 7mm per år. http://da.wikipedia.org/wiki/Indlandsis#Landh.C3.A6vning (jeg har tidligere verificeret tallene via andre kilder, afledt af en hed klimadebat under indflydelse af adskillige mere eller mindre røgede whiskyer).

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten