Jordskælv på Bornholm var kun styrke 2,6

Kl. 0.36 natten til lørdag blev Bornholm ramt af et jordskælv. Det fik borgerne til at henvende sig til myndighederne, uden at nogen dog berettede om skader i forbindelse med skælvet.

Alene Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, fik 70 henvendelser.

Først i dag har Geus dog igen åbent og kan fastslå de nærmere omstændigheder omkring jordskælvet.

Jordskælvets centrum lå 10 kilometer syd for Dueodde. Styrkemålingen viser beskedne 2,6. Alligevel blev det registreret så langt væk som i Norge.

Ifølge Trine Dahl-Jensen fra Geus var der intet farligt ved skælvet.

»Det var bare et lille et. Det er et, som folk kan mærke, og som mange synes er spændende at mærke,« siger hun til nyhedsbureauet Ritzau.

Området ved Dueodde er bestemt ikke kendt for seismisk aktivitet. Ritzau konstaterer dog, at det er helt almindeligt med små jordskælv på steder, der ikke er kendt for jordskælvsaktivitet.

Kraftigere jordskælv kan der gå årtier mellem i Danmark. Det, som flest københavnere nok husker, fandt sted i august 2012 og blev målt til styrke 4,4 i farvandet mellem Danmark og Sverige.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

skal et jordskælv være for at anrette skader? Man har en fornemmelse af hvor kraftig en tyfon skal være for at anrette væsentlige skader, med tyfon kategorierne 1-5. Dette besværliggøres selvfølgelig lidt af at tyfon / storm kategorierne ikke er de samme i f.eks. Danmark og Filippinerne, men selvfølgelig også af at der skal mindre til for at (visse) bygninger lider skade på Filippinerne som i Danmark. Men det jeg tænkte på er om der ikke findes jordskælvskategorier på samme måde som der findes, tyfon/storm/twisters kategorier???

 • 0
 • 1

Det er vist svært at få svar på, men min egen fornemmelse er, at grænsen går omkring 4, men dybde, jordbund og afstand fra centeret har selvfølgelig stor indflydelse. Det er et logaritmisk mål for amplituden, så hvor 4 er uskadeligt er 5 problematisk.

 • 0
 • 1

Wiki kan hjælpe med den slags spørgsmål...

http://da.wikipedia.org/wiki/Richterskalaen

Mindre end 2,0: Mikro; Umærkelige; Ca. 8.000 om dagen. 2,0-2,9: Mindre; Svage, ofte umærkelige, uden materielle skader; Ca. 1,000 om dagen. 3,0-3,9: Mindre; Føles ofte, uden materielle skader; Ca. 50.000 om året. 4,0-4,9: Let; Mærkes af næsten alle og f.eks. løst puds falder ned, Ca. 6.200 om året. 5,0-5,9: Moderat; Kan mærkes - skorstene og svage bygninger tager skade; 800 om året. 6,0-6,9: Stærkt; Almindelige bygninger tager betydelig skade; 120 om året. 7,0-7,9: Større; Solide konstruktioner tager betydelig skade; 18 om året. 8,0-8,9: Større; Jordskælvssikrede konstruktioner tager betydelig skade; 1 pr. år. 9,0-9,9: Større; Voldsomme, omfattende og altødelæggende rystelser; 1 pr. 10 år. 10,0+: Større; Ikke dokumenteret Meget sjældent (ukendt).

 • 0
 • 0

Ok. Havde faktisk glemt Richterskalaen. :-) Jeg spekulerede på om der hat været jordskælv over 9, men det kan jeg se af Wikipediaartiklen at der faktisk har været. Styrke 10+, er forbeholdt katastrofefilm, hvor vi håber at de bliver. :-)

 • 0
 • 0

Det er et logaritmisk mål for amplituden, så hvor 4 er uskadeligt er 5 problematisk.

For danske forhold, hvor vi sjældent har jordskælv måske. Andre steder er forekommer de jævnligt. For tiden er der en sværm af jordskælv på Island nær Vatnajökul med styrke op til 4. http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcani... Men her er der også vulkaner. http://www.vulkaner.no/v/volcan/island/vat...

Andre steder er der kraftigere skælv: http://www.emsc-csem.org/Earthquake/europe...

 • 0
 • 1

Der findes sådanne skalaer, fx: http://en.wikipedia.org/wiki/Mercalli_inte...

I praksis har de ikke den store betydning, da, som Svend er inde på, der ofte er mange andre faktorer end blot styrke, der indvirker på graden af ødelæggelse. Undergrundens struktur og sammensætning kan give ret lokale forskelle i amplitude: http://www.scec.org/phase3/overview.html#c...

Desuden skyldes ødelæggelser ikke kun de egentlige rystelser fra jordskælvsbølgerne, men kan jo også skyldes fx tsunamier og jordskred, der er sekundære effekter.

Ydermere vil graden af ødelæggelse også i høj grad afhænge af, om man fx har sikret bygninger mod rystelse og gjort andre forberedende foranstaltninger. Fx var et magnitude ~7 jordskælv særdeles ødelæggende på Haiti, mens et tilsvarende jordskælv i Japan ikke er ualmindeligt og typisk forårsager langt mindre skade.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten