Jordskælv og tsunami smadrede 47 broer og 7 jernbaner

827 veje, 47 broer og syv jernbaner er blevet ødelagt af jordskælvet og den efterfølgende tsnuami, der ramte Japan fredag eftermiddag (lokal tid). Det viser den første opgørelse fra det japanske rigspoliti.
Tirsdag eftermiddag var 128 veje og 29 broer blevet ryddet og repareret i et omfang, så de kunne køres på oplyste Verdensbanken i en situationsrapport.

Eftersøgningshold jager stadig gennem ruinerne i mange af de ramte kystbyer, så det endelige tabstal er stadig ikke opgjort, men Japans største avis, Asahi Shimbun, skriver nu, at der er fundet knap 5.000 døde, og at 15.000 stadig savnes.

I Tohuku-regionen, der er tættest på jordskælvets epicenter, vurderer lokalregeringen, at knap 3.000 bygninger er ødelagt og over 40.000 skadet af jordskælvet, tsunamien eller de efterfølgende brande forårsaget af overrevne gasledninger.

I millionbyen Sendai længere mod syd skyllede tsunamien 2.700 huse væk, og i byen Fukushima nær atomkraftværkerne Fukushima 1 og 2 og 1.800 huse forsvundet i vandmasserne.

Overalt er det tsunamien, der har lavet de største ødelæggelser.

Kan løbe op i 500 milliarder

Ifølge Verdensbanken, vurderes de forsikringsdækkede skader på fast ejendom og ejendele at løbe op i 80-180 milliarder kroner. Men samtidig citerer Verdensbanken risikokonsulenter fra virksomheden Equecat for, at de økonomiske tab kan løbe op over 500 milliarder kroner.

Flere vigtige industrihavne på østkysten er ligesom flere lufthavne lukket pga. oversvømmelser. Samtidig melder Verdensbanken om omfattende skader på Tohuko motorvejen, der binder den nordlige del af Japan sammen.

Myndighederne forventer, at de vil finde mange flere ødelagte bygninger efterhånden som redningsfolk kommer frem til nogle af de endnu isolerede byer, hvis præcise skæbne man endnu ikke kender. Ifølge den seneste situationsrapport, formoder man at 8.000 indbyggere er isoleret i forskellige byer på grund af skaderne på vejnet og andre forbindelser som følge af jordskælvet.

Dokumentation

Læs situationsrapport fra tirsdag
Læs situationsrapport fra onsdag

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den japanske økonomi er 15 gange større end Danmarks. Så det ville svare til ca 30 mia herhjemme.

Jeg har set estimater der var oppe på det dobbelte. Det ville stadig være forholdsvist overkommeligt.

Hvis vi alene skal se på det økonomiske, så er Japan sluppet meget heldigt. I menneskeliv og problemerne med atomkraftværkerne er selvfølgelig en helt anden situation.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten