Jordskælv og tsunami har dræbt mindst 40 i Indonesien

Et jordskælv, der målte 7,7 på Richter-skalaen ramte mandag aften Sumatra i Indonesien. Meldingerne lød tirsdag på 40 dræbte og 380 savnede, selv om det er svært at få et præcist overblik pga. landets mange øer, skriver CNN.

Jordskælvet udløste samtidig en mindre tsunami, som hindrede redningsmandskabet i at nå frem og hjælpe, og ifølge lederen af Sundhedsminsteriets krisecenter, Mujiharto, har lokale indbyggere set tre meter høje bølger bevæge sig op mod 600 meter ind over landet og vaske huse væk.

Det fik tsunamialarmen til at gå i gang, men den blev dog afblæst efter et par timer. Jordskælvets epicenter befandt sig 240 kilometer syd for byen Padang, 20,4 kilometer under havoverfladen. Padang befinder sig netop oven på grænsen mellem to tektoniske plader, som kan sætte gang i jordskælv og tsunamier, og så sent som i 2009 dræbte et lignende skælv flere end 700.

200 ligposer på vej

Blandt de savnede er flere end 100 turister, der var ude at sejle i en turistbåd i nærheden. Det har ikke været muligt at etablere forbindelse til båden, bl.a. fordi den ikke havde en satellittelefon.

Ifølge AP forbereder Mujiharto sig allerede på det værste og har bestilt 200 ligposer, der er på vej til stedet. Tirsdag havde 3000 søgt ly i nødområder

Det var samme forkastning mellem pladserne, der var skyld i det voldsomme jordskælv og den efterfølgende tsunami fra julen 2004, der dræbte 230.000 mennesker i flere lande. Forkastningen løber hele vejen ned langs Sumatras vestkyst, og i 2004 målte skælvet hele 9,1 på Richter-skalaen.

Dokumentation

Artikel fra CNN
Artikel fra AP