Jordskælv i Danmark målt til 4,7 på Richterskalaen

Klokken 6.20 blev det østlige Sjælland og det sydlige Sverige ramt af et for området særdeles kraftigt jordskælv.

Jordskælvets centrum er lokaliseret til 60 kilometer øst for Malmø, men på højde med København, hvor beboerne kunne fornemme jordskælvet som rystelser i indboet.

»Vi var lige vågnet, da vores klædeskab begyndte at ryste helt vildt. Det tog flere sekunder, så vi vidste godt, at det ikke bare var ovenboen der trampede i gulvet. Vores dreng oplevede også jordskælvet ved, at hans seng rystede,« siger en læser fra Frederiksberg til Ing.dk.

Endnu er der ikke rapporteret om skader, men politiet har fået flere henvendelser fra borgere, der har været bekymrede.

»Vi har fået rigtig mange opkald, men vi har ikke hørt om problemer,« siger den centrale vagtleder hos Københavns Politi, der kunne melde om gyngende lamper på Politigården, til Ritzau.

Ikke mindst beboerere i regionens højhuse, har været bekymrede.

»Vi har blandt andet fået opkald fra folk i højhuse, der selvfølgelig blev bekymrede. Vi er nu ude for at tjekke, om der er skader, men vi har ingen meldinger om det,« siger vagtchef hos Nordsjællands Politi, Palle Jørgensen til Ritzau.

Ifølge den amerikanske geologiske undersøgelsesmyndighed, USGS, er jordskælvet målt til 4,7 på Richterskalaen og er i følge svenske medier angiveligt det værste jordskælv, der har ramt området siden 1904.

Dokumentation

USGS

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det var en sjov oplevelse for mig at mærke et jordskælv for første gang :)

Vågnede i nat, og 3 min. efter begyndte min seng at ryste kraftigt. Jeg faldt i søvn kort tid efter og bekymrede mig ikke mere om det.

Lige inden jeg gik ud af døren sagde jeg til min mor at sengen rystede i nat, hun sagde at der havde været jordskælv i Sverige.

Aha!

 • 0
 • 0

Ja spøjs oplevelse, lidt som når et meget tungt køretøj passerer på vejen udenfor, dog kraftigere og med en væsentlig lavere vibrationsfrekvens. Min clockradio var igang så jeg missede desværre den dybe rumlen mange taler om, ærgerligt..

 • 0
 • 0

Havde en lignende oplevelse i sovesofaen i en lejlighed på 5. sal på Frederiksberg. Sofaen svingede frem og tilbage - men jeg må indrømme, at jeg i min søvndrukne tilstand ikke indså, at der var tale om et jordskælv. Der er nemlig hver dag tung lastbiltrafik udenfor på gaden netop på den tid af morgenen. Så Herløvs beskrivelse passer fint.

 • 0
 • 0

Spændende oplevelse. Vågnede ved at huset rumlede og klædeskabsdørene klaprede. Hundene gøede og min søn i kælderen berettede om bl.a. en violin på væggen som klaprede samt om bilalarmer som gik igang.

Min datter var skræmt fra vid og sans og min kone var bange for, at det var jernbjælken over en større åbning i en bærende væg, som havde givet efter.

Var ikke et øjeblik i tvivl om, at det var en udløber fra et skælv i den fennoskandinaviske forkastning. Havde hørt om det før ved Gilleleje, men ikke troet det kunne være så kraftigt.

Fandt ingen skader umiddelbart, men har ikke været ude og se på muren.

 • 0
 • 0

"Jordskælv i Danmark målt til 4,7 på Richterskalaen" er vist ikke en helt korrekt overskrift. Mere korrekt ville det være hvis I skrev "Jordskælv i Sverige målt til 4,7 på Richterskalaen kunne mærkes i Danmark". Men det giver måske ikke så mange hits..

 • 0
 • 0

Jordskælv på Lolland. Da jeg vågnede i morges ved 7.30 tiden opdagede jeg at der var noget unormalt på min skærm. Mine 2 Pc'er kører konstant med Spectrum Laboratory via mikrofon. Den ene måler i stuen (soverum) mens den anden i min Campingvogn. Jeg har accelerometer, dog er det ikke lykkedes og bruge dem rigtigt.

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img210.im...] [URL=http://g.imageshack.us/img210/capt08121609...]

Billedet viser ca. 14 timers optagelse med slut 9.18. I højre side er det kl. 9.18 Hver stribbet lodret streg angiver 1 time. Optagelsen er fra stuen. Efter ca. 6.20 er der stadig "noget" jeg måler. I CV'en viser den dog noget kl. 6.20. I venstre side vises ca. 4-timers radio i frekvenser over 180 Hz indtil kl. 23.45 i går. Jo lyser billedet er des mere støj. Som i kan se er konstant meget støj under 20 Hz. Det lorte hus her ryster og jeg med.!!

Marek.

 • 0
 • 0

danskerne er squ nogle tudeprinsesser, forvilder man sig over på eb.dk nationen er det lige før folk skal ha krisehjælp. sølle 4,7 på richter skalaen og en bette kat. 1 orkan i 99, man undres hvordan befolkning ville takle et terror angreb med ABC-våben.

 • 0
 • 0

Det ser sjovt ud på din optagelse. Sært med det støj der ligger på omkring 73 Hz hele tiden. Nogen ide om hvor det kommer fra, måske rummets egenresonans. Nogen der ved hvad jordens egenresonans er. Når jeg Googler finder jeg 7,83 Hz men som electromagnetisk frekvens?

 • 0
 • 0

Ja, jeg vågnede i sengen, og hørte en bunke underlige lyde, som om ejendommen 'gav sig'. Hørte først senere i radioen at der havde været jordskælv.

Jeg troede at det var lydene de vækkede mig, men sengen må vel også have rystet. 3. sal på Frederikssundsvej, Husum, København.

 • 0
 • 0

"Jordskælv i Danmark målt til 4,7 på Richterskalaen" er vist ikke en helt korrekt overskrift. Mere korrekt ville det være hvis I skrev "Jordskælv i Sverige målt til 4,7 på Richterskalaen kunne mærkes i Danmark". Men det giver måske ikke så mange hits..

I Skåne, der som følge af den lille istid i dag er svensk, blev der nu målt 4,8. Det var i København der blev målt 4,8.

 • 0
 • 0

<Spøgefuld indledning start> Det er da meget pænt af politiet, at de er ude og checke højhuse for skader efter jordskælvet, som vistnok har kostet en pilskadde livet ... ( http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/art... ) </Spøg slut>

Men mere seriøst: Hvor i politiets uddannelse ligger den ingeniørmæssige fagkunnen, der skal til for at de kan bedømme bygningers tilstand?

MVH Jan - der sov som en sten under jordskælvet. Er vant til at en schæferhund eller to kravler ind under sengen.... ;-)

 • 0
 • 0

Gorm. De målinger jeg laver "optagelser" er absolut uautoriserede. ! Jeg har virkeligt forsøgt og finde information og ikke mindst min fortåelse for problemet. Men jo mere jeg søger des mere bliver jeg forrviret. Jeg har boret små huller i mit beton gulv, både i huset og udendørs. Der har jeg anbragt mine mikrofoner og tætnæt med modulervoks.

Der er altid meget lavfrekvent lyd der. Vind forstærker det. Her i huset 100m2 har jeg mit "udstyr". Hvis jeg langsomt ca. 2-3 gange pr. sekund åbner-lukker dør med bevægelser på 1-2 cm. til bryggers/gang/toilet (20m2) giver det voldsomme udslag på Spektrumet i huset. Det er altså ekstremt lidt der skal til før vi opfatter trykændringer, og evt. opfatter ubehag ved det. De 73? Hz stoller jeg ikke på af den simple grund, at jeg ved at lyd kan både trænge gennem en konstruktion og derved giver som du skriver resonanser. Hvad er hvad ? Hvis mit beton gulv afgiver vibrationer til rumet bliver det lidt håbløst og finde årsagen. Hvor mange af os føler ubehag/mangel på søvn /uro ved det? Marek.

P.S. Kender nogen af jer til målinger af vibrationer under 1.5 G?

 • 0
 • 0

De 73? Hz

Lydens hastighed er omkring 340m/s, ved 73Hz svarer til ca. 4.65 meter stående bølge i luften.

Tror du ikke bare det en to parallel vægge i et af husets rum ?

Det passer meget godt med at tonen ofte anslås sammen med noget der ligner 2. og 3. harmoniske på ca. 145 Hz og 210 Hz.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten