Jordskælv blev forudsagt, ti sekunder før det skete
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Jordskælv blev forudsagt, ti sekunder før det skete

Videoen nedenfor siger måske ikke så meget, men den viser rent faktisk et system, som forudser jordskælvet, som ramte Californien søndag med styrke 6.0. Systemet gav et advarselssignal, ti sekunder før jordskælvet ramte, skriver LA Times.

Ifølge University of California i Berkeley, som står bag systemet, forudser systemet, hvor og hvornår jordskælvet rammer, ved at analysere de første små rystelser, de såkaldte primary waves.

Forskerne arbejder på at få systemet til at dække hele Californien, og når det er fuldt ud funktionsdygtigt, vil det kunne forudse det store jordskælv fra San Antonio-forkastningen med 40 til 50 sekunder.

Det lyder måske ikke af meget, men det vil give tid til, at elevatorer kan stoppe, brandmænd kan åbne deres garagedøre, højhastighedstog kan bremse op for at undgå afsporinger, og kirurger kan nå at fjerne kniven fra deres patienter.

Systemet er dog ikke helt billigt. Det koster 80 millioner dollars over fem år at sætte op, og derudover koster det 12 millioner dollars at holde systemet kørende hvert år. Manglende finansiering betyder, at forskerne ikke har systemet oppe at køre.

Kilde LA Times
Emner : Geologi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er fascinerende at man på den måde kan forudsige jordskælv, og på den måde reducere eventuelle risici. Derfor forstår jeg også udemærket ønsket om at udbygge systemet. Men man er nok nødt til at spørge sig selv om det er pengene værd, i forhold til sikkerhed i hvert fald. Det er trods alt relativt få man kan redde per krone (eller dollar) i forhold til hvor pengene ellers kan bruges. Om der så kan være noget forskningsmæssigt interessant i det, er naturligvis en anden historie.

  • 0
  • 7

Det vil helt sikkert give en unik viden om hvordan man forudsiger jordskælv og på sigt vil et sådan system måske være grunden til at man finder på en metode til at give 5 minutters varsel, en times varsel, et døgns varsel...


Der er ikke tale om forudsigelse af jordskælv, men om et varsel om et allerede udløst skælv. En seismisk målestation nær epicentret detekterer de såkaldte P-bølger fra et kraftigt skælv og sender lynhurtigt (med nær lysets hastighed) et varsel til alle kritiske installationer i området. De ødelæggende S-bølger udbreder sig relativt langsomt (enkelte km/s), og varslet kan derfor nå at ankomme adskillige sekunder før skælvet rammer (det gælder naturligvis ikke hvis man befinder sig lige ved epicentret).

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten