Jorden rundt uden brændstof: Solar Impulse 2 er lettet

Solar Impulse 2 under en af testflyvninger over Abu Dhabi. Illustration: Solar Impulse

En 35.000 kilometer lang rejse rundt om Jorden uden brændstof er begyndt. Det schweiziske solcellefly Solar Impulse 2 er lettet fra Abu Dhabi, og over de næste fem måneder skal det hoppe fra kontinent til kontinent, før det efter planen skal lande i ørkenstaten igen.

Der er langtfra tale om et højhastighedsfly, og med en fart på mellem 50 og 100 km/h skal det på de længste stræk være i luften i fem dage i træk. Det er lang tid at opholde sig i en kabine, der kun måler omkring 4 kubikmeter, og grundet den beskedne størrelse kan de to piloter ikke være om bord på samme tid.

»Vi kan være nødt til at flyve i fem dage og fem nætter, og det bliver udfordrende,« siger Andre Borschberg, der er en af de to piloter, til BBC.

Læs også: Soldrevet fly skal Jorden rundt: Nu er ruten klar

Solar Impulse 2 har et vingespænd på 72 meter, og vingerne er beklædt med 17.000 solceller, der driver fire elektriske motorer. Den overskydende energi lagres i 280 batterier, og netop derfor er det muligt at holde det 2.300 kg tunge fly på vingerne i nattetimerne.

Første stop er Muscat i Oman, og derefter er der fire yderligere mellemlandinger, før det lange stræk over Stillehavet fra Kina til Hawaii venter.