Jorden rundt uden brændstof: Solar Impulse 2 er lettet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Jorden rundt uden brændstof: Solar Impulse 2 er lettet

Solar Impulse 2 under en af testflyvninger over Abu Dhabi. Illustration: Solar Impulse

En 35.000 kilometer lang rejse rundt om Jorden uden brændstof er begyndt. Det schweiziske solcellefly Solar Impulse 2 er lettet fra Abu Dhabi, og over de næste fem måneder skal det hoppe fra kontinent til kontinent, før det efter planen skal lande i ørkenstaten igen.

Der er langtfra tale om et højhastighedsfly, og med en fart på mellem 50 og 100 km/h skal det på de længste stræk være i luften i fem dage i træk. Det er lang tid at opholde sig i en kabine, der kun måler omkring 4 kubikmeter, og grundet den beskedne størrelse kan de to piloter ikke være om bord på samme tid.

»Vi kan være nødt til at flyve i fem dage og fem nætter, og det bliver udfordrende,« siger Andre Borschberg, der er en af de to piloter, til BBC.

Læs også: Soldrevet fly skal Jorden rundt: Nu er ruten klar

Solar Impulse 2 har et vingespænd på 72 meter, og vingerne er beklædt med 17.000 solceller, der driver fire elektriske motorer. Den overskydende energi lagres i 280 batterier, og netop derfor er det muligt at holde det 2.300 kg tunge fly på vingerne i nattetimerne.

Første stop er Muscat i Oman, og derefter er der fire yderligere mellemlandinger, før det lange stræk over Stillehavet fra Kina til Hawaii venter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten