Jorden brænder under dansk monopol

Konkurrencestyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen er i fællesskab på vej med et indgreb på det danske marked for elstik, som kan koste Lauritz Knudsen sin status som den altdominerende producent af eludstyr herhjemme. Samtidig kan det skaffe forbrugerne billigere stikpropper og -dåser.

De to styrelser vil åbne det danske marked ved at ændre på stikstandarder.

»Vi har været grumme kede af de nationale standarder. Vi har generelt prøvet at presse på, for at der skulle ske noget, for vi synes de nuværende tilstande på elmarkedet er fuldstændig uacceptable,« konstaterer kontorchef Sven Westh, Konkurrencestyrelsen.

Lauritz Knudsen sidder på 95 pct. af markedet for stikkontakter og ifølge egne oplysninger på 25 pct. af markedet for stikpropper. Virksomheden har været under beskydning for at være skyld i, at det er unødigt dyrt at købe eludstyr i Danmark. Årsagen er bl.a., at særegne danske stikstandarder gør det mindre attraktivt for udenlandske konkurrenter at gå ind på markedet. Det er forbudt at montere stikdåser efter den tyske schuko-standard, som ellers har flere end 380 mio. brugere på verdensplan.

I første omgang er det dog ikke sikkert, at de tyske Schuko-stikdåser bliver tilladt herhjemme. Derimod bekræfter Sven Westh, at en af de to muligheder, som Konkurrencestyrelsen overvejer, er at forbyde de særlige danske stikpropper, som kan kile sig fast i Schuko-stikdåserne og ifølge Sikkerhedsstyrelsen udgøre en fare for brugerne. Hvis de danske stikpropper bliver forbudt, kan det bane vejen for, at Schuko-kontakter på lang sigt kan tillades.

»Det ville da løse noget af problemet. Der findes jo små elegante stik, som er langt mindre klodsede end de, der sælges i øjeblikket. Det er vanskeligt at sige, hvorfor man ikke skulle bruge et pænere og mindre klodset stik,« siger kontorchefen.

Styrelse skifter holdning

Konkurrencestyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen er i fællesskab på vej med et indgreb på det danske marked for elstik, som kan koste Lauritz Knudsen sin status som den altdominerende producent af eludstyr herhjemme. Samtidig kan det skaffe forbrugerne billigere stikpropper og -dåser.

Så sent som i juni konkluderede Sikkerhedsstyrelsens rådgivende tekniske sikkerhedsråd tilbage efter Ingeniørens omtale af elmarkedet, at det ud fra en sikkerhedsmæssig vurdering ikke var forsvarligt at tillade en sammenblanding af den danske og udenlandske stikstandard.

Nu har styrelsen skiftet holdning, og direktør Søren Krøigaard bebuder et forslag sammen med Konkurrencestyrelsen, som vil forbedre konkurrencen uden at gå på kompromis med sikkerheden på det danske elmarked. Han bekræfter, at det er en ændring eller måske et farvel til de danske stikstandarder, der er i fokus for arbejdet.

»Vi kunne sørge for at ændre standarderne omgående for at undgå fastkiling af danske stikpropper, når man blander standarderne, men der er en smule mere forbundet med det. Vi vil nu gennemtænke en samlet løsning. Om det resulterer i, at vi åbner markedet for andre stikkontakter eller på anden måde skaber mere konkurrence, kan jeg endnu ikke svare på,« siger Søren Krøigaard.

Tidligere på året sagde han ellers, at der efter Sikkerhedsstyrelsens opfattelse ikke var hindringer for konkurrencen på det danske elmarked.

»Den opfattelse har vi for så vidt stadig. Vi har en standard som er udgivet på dansk og engelsk. Det er jo fuldstændig forkert, at vi blokerer for udenlandsk producerede stik. Vi blokerer for stik, der ikke overholder den danske standard,« siger han.

Søren Krøigaard erkender dog, at de faktiske forhold med Lauritz Knudsen som en altdominerende producent har skabt problemer og høje priser for forbrugerne.

»På trods af at alle kan producere til markedet, er der lige præcis på stikkontaktområdet en markedsdominans, som er uheldig,« siger Søren Krøigaard.

Han ønsker ikke at sætte en fast dato for styrelsens efterårsudspil.