Jordboerne kaster sig over rå billeder af Jupiters røde plet

Richard Oesterling har grebet Nasas udfordring og leget med citizen science - borgerdreven videnskab - ved at farvelægge Jupiters røde plet. Richards billedtekst: OH NO GODZILLA! Red Eye, Godzilla stayed up late and is pretty irritated ... Illustration: Grafik: Richard Oesterling © PUBLIC DOMAIN og Nasa

Pletter over alt … Nasas store Juno-mission ved Jupiter fløj direkte hen over gasplanetens røde plet natten til tirsdag, mens samtlige instrumenter, herunder kameraet JunoCam oplevede det hele.

Det var første gang, at et menneskeskabt fartøj fløj så tæt forbi den røde plet, der rummer en storm, der muligvis har varet i flere hundrede år. Pletten måler 16.000 km i bredden og indeholder en såkaldt anticyklon. Afstanden til toppen af stormens skyer var 9000 km.

Nasa har siden lagt råfilerne ud, så mennesker på hele jordkloden kan lege med citizen science - borgerdreven videnskab – og selv farvelægge Jupiters plet og uploade billederne på JunoCam-hjemmesiden.

Nu strømmer det ind med farvestrålende billeder på hjemmesiden.

»Det vigtigste indtryk for mig er deres (billedernes, red.) skønhed,« siger Juno-programforsker i Nasas hovedkvarter i New York Jared Espley til The Guardian og sammenligner det med naturkunst.

Leg selv med og del billederne med os

Lige nu er Nasa og agenturets samarbejdspartnere – herunder DTU Space – i gang med at undersøge JunoCams billeder af den gigantiske røde plet og analysere de data, som man har downloadet til Jorden fra Junos andre instrumenter. Forskerne vil finde ud af, hvad der gemmer sig under skyerne på Jupiter.

Læs også: Rumsonde kigger for første gang dybt ind i Jupiters røde plet

Vil du gøre Nasas citizen scientists kunsten efter og farvelægge billederne fra den røde plet, så gå ind på hjemmesiden og hent manualen og råfilerne.

Nasa skriver, at rumorganisationen glæder sig til at se Jupiter ikke kun gennem JunoCams øjne, men også vores øjne. Så lad kreativitet og nysgerrighed få frit spil.

Del gerne linket med os i kommentarfeltet under artiklen, hvis du farvelægger Jupiters storm. God fornøjelse :-)

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kunne jo også lægge en stregtegning ud af Månen, og så kan man selv farvelægge den - f.eks. som en grøn ost :-) Jeg har godt nok svært ved at se den dybere mening med sådan noget ligegyldigt pjat, men hvad gør man ikke for "kunsten":-(

Til Andrew Rump: Vand på Fladjordsbevægelsens mølle? Nu er de jo ikke den eneste sekt eller trosretning der er fakta-resistente, og mest grotesk er vel nok, at de gang på gang afslører sig selv i komplet uvidenhed om ganske banal fysik og færden, og så bliver det hele ganske rigtigt lidt uhyggeligt, for de har sikkert millioner af "tilhængere" ikke mindst i USA. Her er sikkert også folk der benægter Trumps eksistens:-)

Går vi tilbage til vores egen middelalder i Europa, var der folk der mistede knoppen ved at påstå jorden var en rund kugle, trods menneskeheden generelt havde kendt til solsystemets natur i årtusinder, såh...

 • 2
 • 0

Jeg synes desværre også, at det endnu engang siger noget om ing.dks redaktion. Hvorfor skal vi bombarderes med ligegyldige "klik-artikler" når der er rigeligt med seriøse emner at tage fat på :-(

 • 1
 • 3

Modsat flere andre her, så syndes jeg det er meget rart med sådanne artikler indimellem. Hvis i ikke kan lide artiklen, så lad da vær med at spilde jeres tid på at læse og kommenter den. Jeg finder emnet spændende. Det hele behøver ikke være seriøst og tungt for at være interessante. Lad os bare få nogle af denne slags en gang imellem.

MVH Thomas Lodberg

 • 4
 • 1

Det er jo lidt svært at bedømme en artikels indhold før man har læst den? Jo, der skal vel være noget for enhver smag, men ing.dk lægger selv op til mere seriøse emner, og forsøger at overlade det mest poppede til Illustreret Videnskab, Se&Hør, EB m.v. I lighed med de mere poppede medier, betyder clicks nok langt mere for ing.dk end læserne lige tænker over, men tju-hej hvor det går i disse Twitter og fake-news tider :-) ps: seriøst behøver da ikke at være tungt?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten