Joe Biden vil stoppe rørledning til Canadas tjæresands-olie

18. januar 2021 kl. 15:5115
Joe Biden vil stoppe rørledning til Canadas tjæresands-olie
Illustration: Divya777 / Bigstock Photo.
USA's kommende præsident, Joe Biden, vil ifølge CBC ophæve tilladelsen til det store Keystone XL-projekt om at bringe olie fra Canada til USA.
Artiklen er ældre end 30 dage

Joe Biden vil på sin første dag som USA's præsident ophæve en kontroversiel tilladelse til den såkaldte Keystone XL-rørledning - et projekt til fire milliarder dollars om at bringe olie fra tjæresand i Canada til USA.

Det bekræfter flere kilder over for CBC News, efter et notat fra den kommende præsidents overgangshold efter sigende er blevet uddelt i løbet af weekenden.

»Ophæv Keystone XL-rørledningstilladelsen,« skulle der stå på en liste for det, som Joe Biden skal gøre i løbet af sin første dag i Det Hvide Hus.

Demokraten Joe Biden har tidligere meldt ud, at han ville annulere tilladelsen til det store projekt, hvis han blev præsident.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byggeriet af rørledningen er godt i gang i Canada, mens TC Energy Corp, der driver rørledningen, har startet byggeriet af pumpestationer i de amerikanske stater, som ledningen skal passere, skriver Reuters.

Canadas ambassadør i USA, Kirsten Hillman, vil dog ifølge Reuters fortsætte med at promovere projektet, som ifølge hende passer godt ind i begge landes miljøplaner.

»Der er ingen bedre partner for USA i forhold til klimahandling end Canada, da vi arbejder sammen om en grøn omstilling,« udtaler hun.

Projektet om at bringe olie fra tjæresandet i den canadiske provins Alberta til den amerikanske delstat Nebraska har været forsinket i USA på grund af juridiske problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover har miljøforkæmpere været modstandere af Keystone XL-rørledningerne, der skal flytte canadisk råolie til amerikanske raddinaderier, skriver Reuters.

I et langt tweet udtrykker Albertas premierminister, Jason Kenney, dybe bekymringer omkring at stoppe projektet, som i hans øjne vil fjerne jobs på begge sider af grænsen, svække relationen mellem USA og Canada og underminere den amerikanske sikkerhed ved at gøre USA mere afhængig af olie fra OPEC-landene.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
23. januar 2021 kl. 22:11

Jeg giver Søren Lund fuldstændig ret. Markedet vil helt af sig selv eliminere tjæresand olien fra Canada på grund af prisen efterhånden som efterspørgslen af råolie reduceres..

Der var derfor ingen rationel grund til at annullere tilladelsen til at færdiggøre rørledningen.

Jeg kan imidlertid se to grunde til at Biden gjorde det alligevel:

  1. For at signalisere til miljøgrupper at Amerikansk politik på området nu er ændret.
  2. At redde investorerne i rørledningen fra de tab som de sikkert vil få. Jeg gætter på at de bidrog signifikant til Bidens valgkampagne.
14
22. januar 2021 kl. 13:14

Derudover vil beslutningen ikke reducere produktionen af olien da den vil blive transporteret med jernbaner i stedet, som ikke kan forhindres med dekreter eller sagsanlæg. Alt i alt en idiotisk beslutning på den første dag som præsident.

Det kræver jo først og fremmest at der er et marked, der er villige til at ofre 3x oliens energiindhold, for at få det produceret, og derefter betale ekstra for at få det transporteret.

Vi har allerede set de første tydelige tegn på hvad der sker med olieprisen, når efterspørgslen svinder. Den canadiske tjæreolie, er den allerdyreste måde at producere olie på, og vil derfor være den første produktion, der sættes i stå, når elektrificeringen tager over.

Keystone XL ville således blive overflødig allerede inden den stod færdig, og ville derfor ende som selve symbolet på idioti, hvis den blev bygget færdig.

13
22. januar 2021 kl. 10:11

Tror jeg......bragesnak er det danske begreb.

11
21. januar 2021 kl. 20:29

Nu er det nok den Amerikanske skatteyder der kommer til at hænge på den regning. Det forventes at Canada vil lægge sag an inden for NAFTA reglerne og vil vinde.

Derudover vil beslutningen ikke reducere produktionen af olien da den vil blive transporteret med jernbaner i stedet, som ikke kan forhindres med dekreter eller sagsanlæg. Alt i alt en idiotisk beslutning på den første dag som præsident.

9
20. januar 2021 kl. 15:36

NRA har erklæret sig konkurs i New York - for at slippe for at stå til ansvar for svindel og bedrag der. Nu flytter de så deres virksomhed til Texas og jeg tror ikke, at de på nogen måde har opgivet (desværre).

https://home.nra.org/

8
20. januar 2021 kl. 13:00

Hvis våbenlobbyen reelt er gået konkurs, så er det måske et spørgsmål om tid før folkets repræsentanter stemmer for et seriøst indhug i retten til at bære våben.

7
19. januar 2021 kl. 19:00

Obama stod fast imod Keystone og retsvæsenet holdt længe stand, men så kom Trump.

Nu er almindeligt omløb i hovedet genindført og investorerne har kun mistet 9Milliarder USD. Havde de bygget færdigt ville det bliver meget værre.

Det virker meget som om at fossil industrien regner med at staten skal rage kastanierne ud af ilden igen igen.

For mindre end et år siden fik fossil industrien i USA en hand out til mere end hele industrien er værdisat til og fossil baserede industrier som luftfart og bilindustrien fik samme venlige behandling.

5
18. januar 2021 kl. 23:25

Tiden vil vise om det er på tide, at indskrænke retten til automatvåben besiddelse derovre. Det skal nok være snart fo, våbenlobbyen er jo gået konkurs.

4
18. januar 2021 kl. 23:05

i det ovale kontor og bliver spurt om hvorledes han vil kunne forsvare USA., bliver det spændende hvad svaret bliver.

Hvis man ikke finder ud af at gøre sig fri af fossile brændsler, så er det kun et spørgsmål om tid, før der ikke findes et godt svar på det spørgsmål.

Har Trump forresten nogensinde svaret på det spørgsmål?

Var militærledelsen klar over at det først fremmest var ham selv og hans tilhængere, landet skulle forsvares imod?

3
18. januar 2021 kl. 22:55

At du skal overlade det investorerne og Joe Biden og så afvente resultatet. Jeg håber ikke at du bliver skuffet.

2
18. januar 2021 kl. 22:50

Keystone er fuldstændig vanvittig afbrænding af investorernes penge. At de så ikke selv fatter det er en anden historie.

1
18. januar 2021 kl. 17:13

i det ovale kontor og bliver spurt om hvorledes han vil kunne forsvare USA., bliver det spændende hvad svaret bliver.