Jod i salt gør danskerne mindre syge

Berigelse af salt med jod har haft direkte indflydelse på danskernes sundhedstilstand. Langt færre får konstateret forstørret skjoldbruskkirtel (struma) og et for højt stofskifte hos især ældre i Danmark.

Det viser en ny rapport fra Center for Forebyggelse af Struma og Stofskiftesygdomme, der er en status på effekten af at berige danske fødevarer med jod. Centret er et samarbejde mellem Aalborg Sygehus, Bispebjerg Hospital, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed samt DTU Fødevareinstituttet.

Siden juli 2000 er husholdningssalt og brødsalt blevet tilsat jod i Danmark. Beslutningen blev truffet, da en række undersøgelser gennem 1990'erne viste en udbredt jodmangel.

Efter at jodberigelsen blev iværksat, er den gennemsnitlige udskillelse af jod i urinen steget med ca. 50 mikrogram pr. liter om dagen til lige over 100 mikrogram i 2004, hvilket svarer til det anbefalede niveau.

Registreringen af danskernes stofskifte begyndte i 1997 ved løbende dag-til-dag-screening af alle blodprøvesvar fra laboratorier i optageområderne ved Bispebjerg/Frederiksberg (ca. 225.000 personer) og Aalborg (ca. 310.000 personer) sygehuse. Danmark er det eneste land, hvor en sådan registrering er påbegyndt allerede før jodberigelsen.

Færre operationer

Ud over undersøgelsen af laboratorieprøver foretages der en løbende landsdækkende registrering af udvikling i medicinsk og kirurgisk behandling af stofskiftesygdomme. Før jodberigelse blev der foretaget 28 procent flere operationer og behandlinger med radioaktivt jod for struma i det vestlige Danmark sammenlignet med det østlige, og 39 procent flere patienter blev sat i medicinsk behandling mod for højt stofskifte i Vestdanmark end i Østdanmark.

De geografiske forskelle skyldes ifølge seniorforsker Lone Banke Rasmussen, DTU Fødevareinstituttet, at der er forskelle i jodindholdet i grundvandet.

»Der er tale om geologiske forskelle, der betyder, at der er mere jod i grundvandet i det østlige Danmark end i det vestlige Danmark. Det har blandt andet noget at gøre med aflejringer fra den seneste istid, der har betydet, at jorden så at sige er "ældre" i det vestlige Danmark, hvilket har betydet, at mere jod er vasket ud af undergrunden,« siger hun.

Forskerne bag undersøgelsen gør dog opmærksom på, at både for høj og for lav jodindtagelse øger risikoen for stofskiftesygdomme. Selv om effekten af jodberigelsen overvejende er positiv, er det derfor vigtigt fortsat at følge danskernes indtagelse af jod og udviklingen i stofskiftesygdomme i befolkningen.

Dokumentation

DTU Food: Berigelse med jod gør færre syge

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg finder det temmelig betænkeligt at "berige" fødevarer og berettige det ud fra statistiske betragtninger. Som nævnt i artiklen er det galt med både for lidt og for meget jod. Selvom overskriften på DTUs artikel sikkert bare er dårligt formuleret, kan der være noget om det. "Berigelse med jod gør færre syge", men gør måske nogen syge...

 • 0
 • 0

Det mest betænkelige er at en tilsætning af disse uhyre små mængder af iod, der har været anvendt i næsten 100 år i alpeegnene for at undgå kretinisme, først bliver taget op i Danmark i år hhv. 1998 og 2000.

Det er nu 13 MILLIgram/kg salt der tilsættes - hvilket vi give et tilskud i MIKROgram området selv med store saltindtag.

Hvornår mon vi begynder at tilsætte de vitaminer, der er fjernet fra de fedtfrie mælkeprodukter (minimælk, letmælk)? I Sverige der ellers er så kritisk overfor dårlig fødevarekvalitet gøres det systematisk.

Den danske helvreligiøse angst for at "tilsætte noget" gør at vi får tåbelige produkter på markedet, når man nu ikke er bange for "at fjerne noget" (fedtet i mælk).

 • 0
 • 0

..men det er det der ikke skal stå!

Det er Milligram pr. kg i saltet og mikrogram pr. dag som et menneska skal have! Hvis et menneske spiser et gram salt med 13 milligram iod, så får man 13 mikrogram.

 • 0
 • 0

Undskyld jeg blander mig, men d'herrer angiver altså denne samme mængde jod.

13 mikrogram jod/gram salt=13 MILLIgram/kg salt.

I Østrig har jeg stødt på fluor beriget salt. Det var måske også værd at overveje ovenpå successen med jod.

 • 0
 • 0

milligram/kg = mikrogram/gram

Det er ikke så svært...

edit: som også er skrevet ovenfor...

 • 0
 • 0

Hovsa - det må du undskylde. Jeg havde selvfølgelig overset - og det flere gange i træk - at du opgav pr. GRAM. resten af dagen har eller været god.

 • 0
 • 0

Det mest betænkelige er at en tilsætning af disse uhyre små mængder af iod, der har været anvendt i næsten 100 år i alpeegnene for at undgå kretinisme, først bliver taget op i Danmark i år hhv. 1998 og 2000.

Jeg mener at der også blev tilsat Jod i salt i mine ungdomsår ca. 1970. Så blev det forbudt, og man er så blevet klogere, og har tilladt det igen.

 • 0
 • 0

Jeg husker at NOGLE fabrikanter af "bordsalt" -bl.a. Kelp i Roskilde reklamerede kraftigt med at der var tilsat jod i saltet - men jeg er ikke sikker på at det var tilsat generelt i DK.

Ihvertfald er med de nye regler blevet opmærksom på at det er fødevareindustrien, der skal (eller ikke skal) bruge iodberiget salt - det forslår noget, mens iodindholdet i det salt, man kommer på ægget ikke har megen betydning for den brede befolkning.

 • 0
 • 0

Hej.

Det lyder da meget godt med berigelse af mad med iod. Det er jo en af måderne at gøre det på.

Men jeg er langt mere stemt for den anden måde; nemlig at tage en multi-vitamin/mineral-pille. I sådan en pille får jeg jo ikke kun iod men også D-vitamin, antioxidanterne C- og E-vitamin, jern, selen, folinsyre m.m.

I multi-pillen "Livol Multi Total 50+" er der ca. 20-25 forskellige vitaminer og mineraler. Så ved at tage sådan en pille slår du ca. 20-25 fluer med at smæk Ved at berige maden med iod slår du kun en flue med et smæk.

Jeg mener, at jeg bør have ret til ikke at indtage beriget mad. Jeg er imod iod-berigelsen.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

 • 0
 • 0

Jeg er personlig ganske positiv overfor tanken om at tage en multivitaminpille om dagen.

Der er bare en del af befolkningen der ikke gør det, så hvis tilsættelse af Iod i ubetydelige doser gør nogle af disse mennesker raskere så det er en samfundsøkonomisk gevinst, er spørgsmålet - hvorfor ikke?

Desuden er der så spørgsmålet om din krop rent faktisk kan optage alle de vitaminer og mineraler der er i sådan en multivitaminpille når de kommer i een massiv dosis på den måde.

Der er trods alt vitaminer og mineraler der indbyrdes hæmmer/fremmer optagelsen af hinanden, så en fordeling på lidt flere piller taget på forskellige tidspunkter burde virke bedre.

Indtagelse af den samme dosis vitaminer og mineraler fordelt over hele dagen ved at det generelt indgår i kosten burde også være mere effektivt end at skulle optage det hele på een gang.

mvh. Claus

 • 0
 • 0

Hej Claus.

Jeg synes, at dit indlæg er utroligt spændende. Du kommer ind på en række vigtige ting.

Du har selvfølgelig ret i, at der er en del af befolkningen, som ikke indtager en multi-vitamin/mineral-pille. Denne gruppe kan være svære at nå gennem kampagner. Alligevel mener jeg, at myndighederne skal nå så mange af disse som muligt ved kampagner, oplysning i folkeskolens 8-9-10-klasser, OBS-udsendelser og små artikler i aviser.

Angående optagelse tror jeg, at du har ret. Jeg kan ikke dokumentere det. Men umiddelbart virker det, som du skriver, rigtigt. At få flere piller fordelt over hele dagen virker rigtigt. Problemet er bare, at der nok er en stor del af danskerne, der ikke "gider" tage flere piller fordelt over hele dagen.

"Livol Multi Total 50+" har som dagsdosis 2 tabletter. Så ved disse kan man tage en morgen og en aften. (Jeg tjener ingen penge på at nævne det mærke).

Ellers er der megen videnskab - og ligefrem "religionskrig" - om, hvordan man får mest muligt ud af sin multi-vitamin/mineral-pille.

En producent som Bioforce/A.Vogel lavede en pille med helt naturlige ingredienser i. Producenten tog en masse naturlige vitamin-rige ingredienser og proppede i en pille.

De 2 mærker Maximum og Spektro - hedder den vist - praler med at indeholde utrolig mange slags stoffer fra planter. De reklamerer vist med 100 ja måske 200 stoffer. Det mener producenterne bag disse multi-piller er bedst. Personligt er jeg dybt uenig. Forskerne kan ikke holde styr på, om 50-100-200 stoffer modarbejder hinanden.

En producent tilsatte planter til vitamin/mineral-blandingen. Så vidt jeg husker var påstanden, at planterne hjalp på udnyttelsen af vitaminer/mineraler.

Så vidt jeg husker, har der også været depot / slow release piller på markedet af visse stoffer.

Nogle producenter vælger en form for mineraler. Andre vælger andre former for mineraler.

Så der er forskllige opfattelser af, hvordan man får mest muligt ud af sine piller.

Som sagt kan jeg godt se det smarte i IKKE at få det hele på en gang men derimod fordelt over hele dagen. Og ja, man kan selvfølge vælge løsninge med berigelse af maden med iod, da du så får iod fordelt over hele dagen.

Vh Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Hvis eet mennet menneske spiser et gram salt med 13 milligram iod, så får man 13 mikrogram.

-og hvis man spiser 1 kg salt er man død...!

Dog ikke af jodforgiftning.

Indtil 1985 kunne man købe salt med tilsat jod i Danmark, men på grund af de danske myndigheders halv-religiøse holdning til berigelse af fødevarer og at en undersøgelse dengang ikke påviste forøget forekomst af struma i Danmark, blev det forbudt.

Senere viste en undersøgelse så stærkt forhøjet forekomst af struma i Danmark, at man ikke længere kunne fastholde overbevisningen om at al berigelse af fødevarer var af det onde, så fødevaremyndighederne måtte sluge kamelen og påbyde jodberigelse af salt.

Nu mangler vi så berigelse af fødevarer med selen (skandinavien er et selenfattigt område) og D-vitamin. Desværre er mangelsymptomerne på disse stoffer ikke så entydige, som jodmangel, så det har nok lange udsigter.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten