Jobsøgning anno 1987: Efter annoncens første sætning var han klar til at søge

Efter kun tre måneder i sit første job på et patentbureau begyndte civilingeniør Carsten Hendriksen at kigge sig om efter noget andet. Der var for meget fokus på de sproglige og for lidt på de ingeniørfaglige kompetencer. I sin søgen faldt han i oktober 1987 over en annonce fra Elkraft med overskriften ‘Ingeniør (M)’.

»Godt, så kan jeg roligt læse videre, tænkte jeg. Da der allerede i første sætning stod ‘beregninger og undersøgelse på energiområdet med anvendelse af edb-programmer’, var jeg ret sikker på, at det her skulle jeg søge,« fortæller Carsten Hendriksen.

Knap 30 år senere arbejder han stadig i virksomheden, som efter flere navneforandringer og fusioner hedder Dong Energy.

Læs også: Ingeniørernes jobmarked i 125 år: Plads søges – job tilbydes

Holdt hvad den lovede

Annoncen holdt ‘i høj grad’, hvad den lovede, og de første knap fem år stod der energioptimering og samproduktion af el og varme på programmet.

Siden har han varetaget et væld af forskellige opgaver og er i dag Lead Technology Specialist. I begyndelsen af sin ansættelse var han i et halvt års praktik på Asnæsværket, hvor han arbejdede med vedligehold af dampturbiner. I midten af 1990’erne arbejdede han med forgasning, og frem til årtusindskiftet kom han med i en projektgruppe på Avedøre 2-projektet.

Herefter var han på studieophold tre måneder i Sverige, hvor han arbejdede med vandkraftanlæg, inden han igen kom til at arbejde med tekniske beregninger og optimering af processer. Siden 2013 har han arbejdet med udvikling af projekter i forretningsområdet Bioenergy & Thermal Power.

»Jobbet og firmanavnet har ændret sig en del gennem tiden, men det har passet rigtig godt til mine kvalifikationer og mit temperament,« fastslår han.

Kortfattet og generel

Når Carsten Hendriksen genlæser den gamle jobannonce, hæfter han sig i første omgang ved, at den er meget kortfattet og så generel, at den vil appellere til mange forskellige ingeniørtyper:

»Dengang var de fleste annoncer meget kortfattede og havde stort fokus på det ingeniørfaglige. Selvom den er generel, er den også skarpt formuleret. Det er skønt, når nogen kan formulere noget tilpas kort, som stadig er dækkende. Det er en dyd, jeg selv ynder. I dag er der ofte alt for mange klicheer i jobannoncer.«

De personlige egenskaber bliver bestemt heller ikke penslet ud i annoncen. Eneste personlige krav til den nye ingeniør lyder på ‘Gode samarbejdsevner’:

»I dag er der ekstremt fokus på de personlige egenskaber, også for meget en gang imellem. Jeg tænker, at det kan afholde folk fra søge noget, de er kvalificerede til, når de remser en masse personlige egenskaber op, som man ret beset kun kan vurdere, hvis man mødes til en personlig samtale, og der er en god kemi,« siger han.

Emner : Arbejdsmarked