Jobsamtale: 5 diskrete signaler afslører, om du får jobbet

Illustration: karn684/Bigstock

Ofte kan du mærke, hvis dit jobinterview slet ikke forløber, som du håbede.

Kigger arbejdsgiver surt på dig, når du prøver at lette stemningen med en lille joke, eller forsøger den ansvarlige hurtigt at få dig ud af døren igen, kan det være indikatorer på, at det ikke er gået supergodt.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek Jobfinder.

Men tit vil du være i tvivl, når du forlader lokalet og løber jobsamtalen igennem i hovedet på repeat.

Flere tegn kan dog være nyttige til at give dig et praj om, hvorvidt dine chancer for at få jobbet stadig lever.

Samtalen skifter ind på fordele om personalegoder

Hvis din mulige chef begynder at fremhæve bestemte firmafordele, som virksomheder tilbyder deres ansætte, er det en solid hentydning. Som et minimum prøver personen at vise, hvad firmaet har at byde på, hvis du nu skulle have fået andre lokkende tilbud.

Design- og udviklingsingeniører er fortsat i høj kurs. Find dit drømmejob.

Men det kan også være et udtryk for, at de allerede har besluttet sig for at give dig en kontrakt, hvis du takker ja. Ingen vil bruge tid på at forklare dig om fordele ved at være medarbejder, hvis firmaet slet ikke har en intention om at hyre dig.

Derfor er en opremsning af personalegoder en handling, som symboliserer dit potentielle indtog i virksomheden.

I går over tid

Tiden flyver af sted, når man har det sjovt. Den gamle talemåde gælder også under jobsamtalen. Trækker interviewet ud, kan det være et tegn på, at virksomheden er interesseret i dig som kandidat.

Udskyder den HR-ansvarlige eller den ansættende leder deres frokost eller et andet møde, tyder det på, at du har fanget deres opmærksomhed. Dine kompetencer er altså noget, som firmaet jagter.

Stor efterspørgsel på it-udviklere. Se dine muligheder.

Dog kan der være situationer, hvor samtalen begyndte efter afsat tid, som er alternative grunde til, at jobsamtalen trækker ud. Læg mærke til, hvornår I går i gang, og hvornår I slutter, så du ikke fejrer en succesrig samtale, før kontrakten er skrevet under.

Samtalen bliver afslappet

Ud over at gå over tid kan samtalen også skifte karakter. Fra at føles som et formelt interview kan samtalen blive afslappet – og måske endda på grænsen til hyggelig.

Søger du job inden for procesteknik og kvalitet? Find det rette job for dig.

Hvis det sker, kan det være, fordi du og personen på den anden side af bordet klikker godt sammen. Og det er kun heldigt for dine jobchancer.

Bliver du venskabelig med den ansættende leder, styrker det tit dine muligheder. Det viser, at dine faglige evner lever op til firmaets krav, og at personen over for dig forsøger at lære dig bedre at kende. Og det er et første skridt til et nyt job.

De kan lide, hvad de hører

Nogle gange får du decideret at vide, at du har de helt rette kompetencer og den nødvendige personlighed til at passe ind. Dét er et signal, som kan give dig lov til at sove roligt, fordi det understreger, at du har dét, der skal til.

Men hvis den ansættende leder ikke tager disse ord i sin mund, kan det være svært at afgøre chancerne som jobsøger.

En måde at fremprovokere netop den slags udtalelser på kan være at spørge, hvad en ideel medarbejder skal kunne for at udfylde positionen. Hvis vedkommende nævner de kompetencer, du selv har fremhævet, eller de karaktertræk, som du har lagt vægt på, er det en tilkendegivelse af, at du stadig er med i kampen om stillingen.

Ikke ’hvis’, men ’når’

En sidste detalje kan afsløre sandsynligheden for, at du får jobbet.

It-branchen mangler specialister samt ledere. Find det rette job for dig.

Benytter arbejdsgiver formuleringer som »Når du begynder ...« eller »I dine første uger hos os ...«, kan det være et klart signal om, at de planlægger at ansætte dig.

Der kan selvfølgelig forekomme fortalelser, så led derfor efter andre tegn på, at du står til at hive jobbet med hjem.

Artiklen er inspireret af karrieremediet Glassdoor.