Jernbaneselskabers indkøbte tog afsløret for store til de nordspanske tunneler

Plus10. februar kl. 12:1116
Jernbaneselskabers indkøbte tog afsløret for store til de nordspanske tunneler
Smalspor er ikke et ligeså sjældent syn i Spanien, som det er i Danmark. Alligevel havde de spanske svar på DSB og Banedanmark glemt at tage højde for det, da de bestilte nye tog. Illustration: Wikimedia Commons.
31 tog kan ikke køre i gamle 1800-tals tunneler. Nu er togkøb for milliarder udsat.
Artiklen er ældre end 30 dage

En designfejl med store konsekvenser har kostet chefer i de spanske svar på Banedanmark og DSB - Adif og Renfe - jobbet.

Til en pris på 258 millioner euro blev der bestilt 31 nye tog til at dække linjer i Nordspanien, men en lokalavis afslørede, at togene var for store til at passere strækningernes tunneler, der blev opført i 1800-tallet, skriver The Times.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
12. februar kl. 23:54

Sporvidden er forholdsvis uinteressant. Det væsentlige er hvad der bliver plads til ovenover. Banerne tjener deres indtægter ved at flytte rundt på gods og rejsende: Flest muligt rejsende, alle størrelser ISO containere, sættevogne og veksellad.

For mange lokalbaner er det ikke relevant at køre godstrafik, og så er ingen grund til at bruge pengen på et frirumsprofil til rullende landevej. Og bygger man tunnelbaner kan store frirumsprofiler være en showstopper se #15. Det var vel også en del af begrundelsen for at Metro Bilbao holdt fast i meterspor.

Signalprogrammet ændrer ikke sporvidden men så snart danskerne får pillet alle de grimme signaler ned bliver det - på visse strækninger- realistisk at køre med 3½ m brede tog

Bare det var så enkelt !

Vil man øge frirumsprofilet er det ikke nok at fjerne signalmasterne, man skal også flytte køreledningsmasterne. Man skal også flytte sporet der hvor der er dobbeltspor, ellers vil modkørende tog kunne støde sammen. Derudover er der broene, hvor man skal sikre at der er plads til et størrer frirumsprofil.

realistisk at køre med 3½ m brede tog som flytter 20% flere passagerer for ca. de samme penge.

IC3 og IC4 er bygget til dansk frirumsprofil, der sider man med god plads 2+2. Skal der flere rejsende ind i en bredere vogn, skal man side 2+3 eller 3+3, men det midtersæde bliver aldrig populært.

De kommende IC5 bliver bygget til standart UIC-profil, ca. 20 cm smallerer end IC3, men fortsat 2+2. Samme "produktivitet" som IC3, lidt mindre plads, men stadig langt bedre end en bus. DSB ledelsen er tilsyneladende blevet skræmt af IC4. Med 100-150 tog ~500-750 vognkasser, kunne man godt have desinet en bredere vognkasse, i forvejen fremstiller man en smallerer vognkasse til UK.

De kommende afløsere til SA S-toget bliver vist også en mere traditionel konstruktion. Den buttede vognkasse, på enkeltakslede buggier, er en DSB - Alstom konstruktion.

15
12. februar kl. 23:10

Det koster dem en del arbejde at komme på 1435mm standardbredde.</p>
<p>De har gjort det lidt besværligt for dem selv

Nu er standarden i Spanien iberisk bredspor 1668 mm, men skulle man have bygget de baner til normalspor eller bredspor fra begyndelsen, var de nok aldrig blevet bygget.

I dag vil man aldrig bygge smalspor, hvis man starter fra grunden. For det er ikke sporviden der koster, det betyder bare lidt længerer sveller. Det der koster er stigningsgradient, kurveradier og frirumsprofil. Metroen i Kbh. er bygget med normalspor, men med et væsentlig mindre frirumsprofil end S-tog, et profil der svare til Berlig U-bahn og Paris Metro. Alle tidligerer undergrundsbane projekter strandede på at man spurte DSB, og de regnede ud fra S-togs standard, så det blev alt for dyrt. Letbanerne køre også på normalspor, med små kurveradier, og smalle vogne 2,65 m, de gamle sporvogne var kun 2,3 m. Alle moderne bybaner tillader store stigninger, for man har elektrisk træk på mange aksler. Hvorimod de aktuelle bjergbaner er bygget til damplokomotiver med begrænset trækkraft.

14
12. februar kl. 15:28

Det koster dem en del arbejde at komme på 1435 mm standardbredde</p>
<p>

Hold nu op med den sporvidde!

Sporvidden er forholdsvis uinteressant. Det væsentlige er hvad der bliver plads til ovenover. Banerne tjener deres indtægter ved at flytte rundt på gods og rejsende: Flest muligt rejsende, alle størrelser ISO containere, sættevogne og veksellad.

Men apropos sporvidde var det tanken at anlægge Metro Bilbao i normalspor. Den tanke holdt ikke længere end til de opdagede at de kunne få meget mere metro for de samme penge ved at holde sig til det lokalt gænse meterspor. Så derved blev det.

https://de.wikipedia.org/wiki/Metro_Bilbao

Danmark er også et godt eksempel. Signalprogrammet ændrer ikke sporvidden men så snart danskerne får pillet alle de grimme signaler ned bliver det - på visse strækninger- realistisk at køre med 3½ m brede tog som flytter 20% flere passagerer for ca. de samme penge. Det hele et spørgsmål om hvor god plads der oppe over sporet bliver til det væsentligste.

12
10. februar kl. 23:50

Ulrikens "gamle" tunnel er blevet/bliver udvidet i begge ender. Det er derfor der sprænges:

Ja man har udvidet i enderne for at kunne isolerer, men det gennemgående frirumsprofil er uændret.

Det samme gjaldt Simplon (for at alt det man ikke ville have på landevejen kunne køres på banen uden at rive lofterne ned):

Ja man har sænket sporet, det tog 8 år. Det lyder dyrt !

Det lyder som noget der er uden for økonomisk rækkevide, for en spansk smalsporsbane.

Det der skulle berettige en ombygning, var en ombygning til iberisk bredspor, for at muliggøre gennemgående tog til det nationale jernbanenet. Men det er ikke det der er aktuelt.

11
10. februar kl. 23:06
9
10. februar kl. 21:41

Der er tilsyneladende ingen der har læst de artikler der er refferance til !

Nu har det kostet lidt penge og tid, men ellers er det egentlig en ganske underholdende historie.

RENFE-FEVE er et 1200 km netværk af forskellige 1800-talsjernbaner, oprindeligt bygget med forskellige sporvider, 1435 mm, 1065 mm, 1000 mm, 914 mm og 750 mm. Alle er konverteret til meterspor 1000 mm. Banerne løber primært gennem bjergen langs Spaniens nordkyst, med mange tuneller, hvor de forbinder alle de store byer langs kysten. Trafikken er gennemgående turisttrafik, og pendlertrafik omkring de størrer byer. Containertrafik er der ligesom ikke grundlag for når man forbinder en række havnebyer. Men der er en del trafik med kul, malm og stål.

Problemet er at med alle de forskellige baner, så har man ikke et fælles veldefineret frirumsprofil. Normalt vil man designe en vognkasse ud fra banens profiltegning. Leverandøren har så arbejdet ud fra nogle mere eller mindre tilfældige profiftegninger i to år. Man har dog kun tegnet på de nye tog, man har ikke bygget dem.

Når man ikke har en profiltegning, så må man tage en eksisterende vogn, der gennem mange års drift har vist at den holder sig inden for profil, og designe de nye vogne ud fra denne. Der lyder jo meget enkelt, men den skal godkendes af de lokale jernbanemyndigheder, som mangler dokumentation for at den er kompartibel med banens frirumsprofil. Sådan et problem ville også kunne stoppe et nyt tog , hos den danske Bygge-, Bolig- og Trafikforstyrelse. Spørg bare hos letbanerne i Aarhus og Odense !

Nu er det at designe en vognkasse til et specifikt profil, ikke noget stort problem. Men ellers kan man nok finde en vognkasse af passende størelse, hvis man spørger rudt i Europa. Særligt Schweiz har mange forskellige smalsporsbaner.

8
10. februar kl. 20:32

Det er afgørende for en realistisk og økonomisk løsning

Her er der sandsynligvis tale om strækninger med en begrænset trafikmængde. Ellers var de nok blevet udvidet tidligere. Smalsporede baner har en ret begrænset person og godskapacitet. Mine egne erfaring på det område er smalsporede jernbaner i Rumænien. Her var der plads til 32 passagerer i en personvogn. 2 kupeer hver med 4 grupper af 4 sæder.

7
10. februar kl. 18:41

Det er afgørende for en realistisk og økonomisk løsning at vide hvor mange/hvor lange tunneller der er tale om. Det er ikke korte viadukter. Mit begrænsede kendskab til Spanske jernbaner stammer fra en/flere TV udsendelser. Spanien har både normal- og smalsporsjernbaner. Smalsporsbaner er mest i det nordlige bjergrige Spanien.

6
10. februar kl. 16:35

Men modsat Norge og Schweiz så svømmer Spanien ikke i penge...

Det gjorde ingen af de nævnte lande før de fik anlagt deres jernbaner.

Men penge har det med at strømme rundt i kredsløb. Ofrer man penge på at forbedre sine jernbanetunneler kommer pengene ind igen som skatter og afgifter, dels ved beskatning af arbejdskraften oa. og dels ved forbedret produktivitet generelt.

John Maynard Keynes har skrevet et par ord om fænomenet.

5
10. februar kl. 16:13

Men modsat Norge og Schweiz så svømmer Spanien ikke i penge...

4
10. februar kl. 15:34

Hvis et større tunnelprofil medfører at man fremover får mulighed for at indkøbe "standardtog" frem for at skulle udvikle sine egne, får mulighed for at køre containere og sættevogne, får mulighed for at elektrificere og for at afvande bedre kan det godt - på langt sigt - gå hen og kunne betale sig.

Det var/er derfor man gjorde/gør det i Schweiz og i Norge.

3
10. februar kl. 15:26

Jeg synes at kunne huske at herhjemme måtte nogle perroner bygges om da de nye tog ikke passede. Og så var der noget med en hel del senge der ikke kunne komme gennem dørene på et hospital.

2
10. februar kl. 15:20

'Bare'? Tænk lidt over arbejde og omkostninger sammenholdt med at anskaffe tog, der passer i de nuværende tunneller.

1
10. februar kl. 15:06

Så må tunnelerne bare gøres større. Det er gjort i Simplon og Ulriken; det kan man vel også gøre i Spanien.