Jernbanedæmning forsvandt: Satellitter kan spotte når jord, skærver og fundament eroderer

Plus1. september 2022 kl. 06:003
Jernbanedæmning forsvandt: Satellitter kan spotte når jord, skærver og fundament eroderer
En jernbanedæmning i Vestjylland blev skyllet væk under et skybrud sidste uge. Begyndende erodering kunne potentielt være fanget tidligere med satellitter eller sensorer. I dag bruger Banedanmark kun årlige inspektioner. Illustration: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Satellitter og sensorer kan screene jernbanedæmninger for begyndende erodering, lyder det fra jernbaneingeniør og geofysiker, efter en jernbanedæmning i Vestjylland skyllede væk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det var tæt på at gå galt da Arriva-toget RA5362 fra Skjern mod Herning passerede en dæmning ved Kibæk.

Et voldsomt skybrud underminerede dæmningen og fritlagde flere meters skinner. Eroderingen blev først opdaget, da en opmærksom lokotivfører slog alarm.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
2. september 2022 kl. 09:20

Satellitter? og her gik jeg og troede, at det var den efterfølgende databehandling, som fandt forsætningerne - som det kræver mere end én overflyvning at spotte.

Lidt ligesom det ikke var den, der digitaliserede stratigrafien i undergrunden ud fra seismikken (mig). der fandt olien i Nordsøen.

2
1. september 2022 kl. 15:27

Interessant at høre fra danske virksomheder, som arbejder med satellit-data/SAR til mange forskellige anvendelser! Remote sensing og observation af jorden igennem satellit-data er netop dét jeg er aspirerende til, og det giver håb om en fremtid i Danmark efter uddannelse, når jeg læser dette :)

1
1. september 2022 kl. 12:00

Jeg har med stor læst artiklen, som meget fint beskriver, hvordan banestrækninger kan overvåges vha radar satellitter og InSAR teknikken. Vi har i Geopartner Inspections (https://geopartner-inspections.com/) siden 2018 arbejdet med InSAR baseret overvågning af terrænbevægelser. Anvendelserne er mange inden for byggeri/anlæg, infrastruktur, forsyning og ikke mindst klimatilpasning. Vi har også blik for mulighederne for at overvåge banestræninger vha denne metode, men det er ikke altid ligetil idet geometrien defineret af satellitternes betragtningsvinkel, banelegemernes karakter og sporenes retning betragtningsgeometri har betydning for datadækningen. I de tilfælde, hvor det af denne grund kniber med datadækningen kan man vælge at opstille en radar reflektor. Vi har i Geopartner Inspections udviklet forskellighe typer af radar reflektorer til forskellige formål, og det er i dag en kerne-aktivitetfor os at opstille radar reflektorer rundt omkring i landet for vores kunder bl.a. omfatter havne, kommuner, statslige styrelser og virksomheder.