Jens Ramskov får H.C. Ørsted-medalje

Illustration: Privatfoto

Ingeniørens videnskabsredaktør, Jens Ramskov, skal have en medalje. Og det er ikke en hvilken som helst medalje, men en H.C. Ørsted Sølvmedalje, som dermed for blot tredie gang går til en videnskabsjournalist i særklasse. Tidligere modtagere var redaktør på Naturens Verden Niels Blædel i 1988 og videnskabsredaktør på Berlingske, Jens Jørgen Kjærgaard i 1990. Og Jens Ramskov er derudover kommet i selskab med Anja C. Andersen, Ove Nathan, Thomas Bolander og Jens Martin Knudsen.

Indstillingen fra direktionen for Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) lyder:

»Jens Ramskov har med sin baggrund som ingeniør en særlig forståelse for sit publikum, som han ikke er bange for at udfordre på et højt niveau. Selv matematik viger han ikke tilbage for at skrive klummer om, og hans dybe indsigt i teknisk videnskabelig forskning gør det muligt for ham at formidle til de teknisk orienterede læsere af netop Ingeniøren, så de kan relatere den nyeste forskning til deres eget fagfelt. Men han viger heller ikke tilbage for at begive sig dybt ind i grundforskningens univers, fx inden for kemi og matematik. Derfor er man altid blevet klogere, når man har læst en artikel af Jens Ramskov.«

Redaktionens vidensbank

På redaktionen er vi så enige, man overhovedet kan være. For Jens er ikke bare en ubegribeligt imponerende vidensbank, der kaster sig over al viden med sin glubske klæbehjerne. Han besidder også en uopslidelig tålmodighed med sine kolleger.

Selv om vi nok ved, at vores spørgsmål ofte må vidne om meget ringe videnskabelig indsigt i forhold til Jens’, er det altid med stor pædagogisk og tilgivende vilje, Jens forklarer og fortæller. Det være sig matematikformler, kvantefysik, klima­modeller, nanoteknologi. Vi spørger jævnligt hinanden: Er der da ingen huller i mandens viden? Vi har ikke kunnet finde dem.

Det er Selskabet for Naturlærens Udbredelse – stiftet af H.C. Ørsted selv – der tildeler H.C. Ørsted Sølvmedalje. Jens Ramskov modtager efter planen sin 2. juli. Illustration: Privatfoto

Fremragende formidling

Sølvmedaljen gives for fremragende forskningsformidling af eksakt naturvidenskab til bredere kredse. Også det er sandt. Men selv om Jens’ artikler rammer bredere kredse, er det ikke altid ensbetydende med, at alle forstår dem. Men det gør ikke noget. For historierne er så veloplagt skrevet, at man ikke kan undgå at læse til ende, selv om størstedelen er for viderekomne. Og ofte kan Jens give sin læser en følelse af at forstå emnet. Det er en meget svær balance, men det giver en læseglæde i sig selv.

Som redigerende for Jens må man derfor undertiden sende noget til tryk, man ikke selv forstår. Ikke mindst når artiklerne indeholder formler, som kun Jens kan forstå og i øvrigt finde frem i tekstbehandlingen. Jens går hele vejen i sin fordybelse.

Hvad Jens Ramskov derimod ikke gør, er at løbe med på enhver pressemeddelelse fra en forskningsinstitution eller en virksomhed, der mener at have en videnskabsnyhed. Mens antallet af videnskabsnyheder er eksploderet de seneste år, blandt andet som følge af markante udvidelser hos universiteternes kommunikationsafdelinger, er Jens Ramskov garant for, at kun det lødige og mest betydningsfulde kommer igennem. Så på redaktionen håber alle, at Jens ignorerer fødselsdatoen og bliver ved tasterne. For han er i særklasse.

Emner : Forskning
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Stort tillykke Jens. Du er den person der i øjeblikket gør at Ingeniøren er værd at læse. Altid en fornøjelse. Håber du bliver ved længe endnu.

 • 16
 • 0

... at man ikke kan undgå at læse til ende, selv om størstedelen er for viderekomne. Og ofte kan Jens give sin læser en følelse af at forstå emnet.

Elegant formuleret - for sådan er det oftest med artiklerne fra Jens Ramskov.

 • 11
 • 0

Bravo. Stort tillykke herfra. Og tusind tak for de mange højt læseværdige artikler igennem årene. Din evne til at formidle vanskeligt stof til mindre kyndige personer som mig selv er next to none.

 • 6
 • 0

Tillykke til Jens Ramskov - Hvem er han ? Nåe jo han der en af de jornalister som ING nærmest konsikvnet har bag betalingsmur i en af deres mange betalings sektioner :o(

ING er jo efterhånden nærmest blot en opslagstavle , for at lokke folk til at komme indenfor deres snævre betalings sektioner.

Hvor meget får ING i offentlig mediestøtte ? forpligter det ? Er det et demokratisk problem at vigtige informationer kun er tilgængelige for "den store tegnebog " ?

Vil ING stoppe med at lave indlæg på FB som kræver + abb ? ( som minimum oplyser at en given artikkel kræver + abb !! )

 • 2
 • 25

Tillykke Jens Ramskov!

(Og så håber jeg, at du vil fortsætte uanfægtet af det kommentarerspor, der følger, når visse emner berøres i dine fine artikler!)

 • 5
 • 0

Jens er en kæmpe og har lavet en kæmpe indsats i mange år for vidensformidling på et meget højt fagligt og formidlingsmæssigt niveau. Få mestrer som ham balancen mellem at skrive engagerende og spændende, og stadig lade os smage æblet fra kundskabens træ uden for meget cellofan indpakning og krydderi. Super fortjent!!!!!! Hilsen Peter!!!

 • 12
 • 0

Til lykke - kan ikke siges bedre end ovenfor.

Ing.dk kunne så, som SIN anerkendelse, konsekvent - i fremtiden - lægge Jens artikler UDENFOR betalingsmuren.

Selvom den er hadet, med god grund, så vil de fleste læsere også forstå, at den øvrige gode journalistik koster penge. Valget er højere pris for alle, med tab af læsere, eller højere pris for en gruppe læsere.

At prisstrukturen så er HÅBLØS, og udelukker ALLE pensionister (altså de som ikke har firma-abonnement) er en anden, men alvorlig, sag. Når der kan. ære studenter-rabat, hvorfor så ikke pensionist-rabat ? Prisen udelukker de fleste pensionister, det rigtige grå guld, fra at bidrage med viden i debatter og Blogs.

 • 4
 • 0

ING får meget lidt i offentlig støtte -jeg kan ikke huske det. Men først skar man det helt væk til ugeaviser . Aviser derimod får 400 mio kr årligt, heraf er Kristeligt Dagblad med få læsere og det smalleste udbud den største modtager - jeg har prøvet et abonnement - kan anbefale, for man slipper ikke ud igen (derfor de får så stort tilskud?). Ja det er trist, at det hele efterhånden er gemt bag en mur Ing udmærker sig netop ved en god indsats, og er redaktøren ikke hjemme i stoffet er der ofte en vidende læser, der beriger emnet, noget der er umuligt på de 'såkaldte forkæmpere for den fri presse' som Politikken's hus, DR og alle de andre. Der gives 5,6 mia kr til TV (inkl moms) og 500 mio til det kongelige teater alene. Jeg har disse tal, fordi jeg godt nok synes, det er et voldsomt spring og med stor forskelsbehandling - altså svært forstålig forskel på den ene og den anden. DR opkrævede som bekendt i mange år fejlagtigt moms, og disse penge er ikke kommet retur. Dagbladene har vist stadig en momsfritagelse, det har 'Ingeniøren' ikke - derfor er en online udgave vigtig.

 • 1
 • 1

Tillykke til Ramskov. Jeg ønsker at ikke ALLE Ramskov artiklerne gemmes bag PLUS. Årsagen er at når alt kun publiceres i PLUS-artikler, så kan folk som mig ikke få tilgang til dem. Hvem er folk som mig? Jeg er Udlandsdansker og jeg er overført fra IDA medlemskab til en organisation i et andet land.

 • 3
 • 0

Det er godt gået. Sølvmedaljen er tidligere tildelt astrofysikeren Anja Andersen og fysikerne Jens Martin Knudsen og Ove Nathan, så du er havnet i et fornemt selskab

(Og i dit og deres selskab savner jeg egentlig kun vores fremragende videnskabshistoriker Helge Kraghs selskab - han fortjener det ligesom dig bevågenhed - om nogen med hans talrige fremragende og for lægmand forståelige og internationalt anerkendte publikationer bag sig).

De af dine artikler i Ingeniøren, som ikke er skjult bag betalingsmuren, sprudler af indlevelse og energi, som lover godt for fremtiden. Jeg fornemmer, at du stortrives ved at berette fra de mere ikke-klassiske dele af fysikken.

Det forpligter. Så jeg håber, at du fortsætter mange år endnu. Endnu engang tillykke i håbet om, at du fortsat vil berige Ing. og dets læsere med dine fremragende indspark fra fysikkens for nogle måske mere obskure verden.

Med medaljen følger formentlig en forpligtigelse til at holde et foredrag i SNU, Selskabet for Naturlærens Udbredelse.

Jeg ser frem til at høre dit foredrag.

 • 3
 • 0

Har, for mig, altid været de mest interessante på ing.dk. Udover det sjældne tilfælde der nåede samme niveau. Hæderen kunne ikke være mere fortjent! ??

Kun begræder jeg, at jeg nu, og i fremtiden, vil være udelukket fra flertallet af hans artikler, af en nyoprettet betalingsmur. ?

 • 2
 • 0

Hvor er det fortjent! Jeg læser altid hans artikler før noget andet i bladet...og de holder vand selv overfor den allernyeste teoretiske forskning ifm fysik/astronomi/standardmodel osv. Så fedt at man ved der er en "voksen" til stede når man skal bruge guidance ?

 • 2
 • 0

Det er altid en fornøjelse at læse Jens Ramskovs artikler. Tillykke med hædersmedaljen, den er fuldt fortjent.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

 • 1
 • 0

Først og fremmest et uforbeholdent tillyke til Jens. Det er er indiskutabelt dine artikler jeg læser med størst interesse på disse sider. Om nogle har du bevist at videnskab og teknologi kan være interessant, ja ligefrem smukt, hvis man har den fornødne indsigt til at formidle stoffet på den rigtige måde.

 • tillykke

Og med det en opfordring til @Redaktionen.....

I min barndom var det altid en fest om fredagen når "ingeniøren" lå i postkassen. Dengang (i sen-havfjerserne) var der en langt større teknisk tyngde i bladet end jeg finder i de fleste ing.dk artikler nuomdags. Bladet er (generelt) skiftet fra at være drevet af kærlighed til teknik til at være journalistisk drevet, dvs meget light på reel teknisk indsigt. Det er synd - meget synd, fordi det i sidste ende marginaliserer ing.dk i en internetverden hvor man ikke behøver en avis for at få "nem" information.

Hvad jeg syntes er læsværdigt i ing.dk her og nu er artikler skrevet af Jens R., Christian Bierlach, Peter Bøgild og PHK. Hvorfor er ovenstående læseværdigt? Simpelthen fordi de skriver med kærlighed til teknik, respekt for data - og fordi de ikke skriver præcis det samme som jeg ville finde alle andre steder ved at søge på "trending tech" fra en tilfældig browser, en tilfældig dag, et tilfældigt sted.

Hvad der er tankevækkende i ovenstående liste er, at det (vist) kun er Jens der er fastansat på ing.dk. Resten er eksterne der skriver fordi de har lyst og fordi de har en glæde ved at formidle. Tænk over det: 3/4 af det virkeligt læseværdige materiale på disse sider kommer ikke fra egne kilder, men fra eksterne "donationer" der principielt kan tørre ud med dags varsel.

Med det på plads, så kommer opfordringen: Få nu for sa.... ansat nogle dygtige teknikere, det være sig ingeniører, fysikere, kemikere eller biologer eller whatever i den boldgade. Det er kun dem der har grundforudsætningerne for at lave fremtidens læsværdige videnskabsjournalistik hvilket bør være det bærende element på ing.dk.

 • 8
 • 0

Jeg sætter meget pris på dine artikler. Og seriøs kuratering og formidling af videnskabelige resultater er en mangelvare i vores samfund. Prisen er særdeles velfortjent.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten