Japanske eksperter tilkaldes til 41 cm revnet akrylglas til klumpfisk

Nordeuropas største akvarium ved Oceanariet ved Hirtshals bliver nu tømt for 1,5 mio. liter vand. Det sker, efter at en tre meter lang revne i morges blev opdaget i akvariets største rude. Området er nu afspærret for publikum.

Akvariet rummer normalt 4,5 mio. liter vand, og revnen sidder i den øvre del af ruden.

En ekspert fra rådgivningsfirmaet Niras har vurderet skaden, fortæller Karl Henrik Laursen, direktør for Oceanariet, og der er ikke umiddelbart fare på færde.

Det revnede glas er 6 gange 12 meter og 41 cm tykt. Det er lavet af akryl og er specialfremstillet i Japan. Akvariet rummer normalt 4,5 millioner liter vand men bliver tømt for 1,5 millioner liter vand for at bringe vandspejlet under revnen. Akvariet indholder blandt andet klumpfisk og makrelstimer (Foto: Nordsøen Oceanarium) Illustration: Nordsøen Ocenarium

»Han siger, der ikke er nogen fare for, at ruden krakelerer, men der er en fare for, at ruden bliver utæt ved revnen, så nu pumper vi 1,5 mio. liter vand ud af tanken,« siger Karl Henrik Laursen.

»For at vi tør åbne for publikum igen, er vi nødt til at gå med livrem og seler. Så nu sænker vi vandstanden ned til underkanten af revnen. Når vi har fået en sikkerhedsvurdering, regner vi med, at vi kan åbne for publikum igen. Vi skal selvfølgelig have vores tilsynsmyndighed inde omkring den del af det.«

Det revnede akvarium rummer blandt andet den sjældne klumpfisk.

»Det specielle ved det her oceanarium er, at vi har stimefisk - store makrel- og sildestimer - gående. Og så har vi den største turistattraktion, nemlig fire klumpfisk, gående. De er jo meget sjældne,« siger han.

Karl Henrik Laursen ved endnu ikke med sikkerhed, om der er fare for fiskenes ve og vel.

»Det kan vi ikke sige noget om endnu. Vi er lige begyndt at pumpe, det tager fem til seks timer, inden vi har fået tømt Ocenariet med en tredjedel. Men vores biologer og dyrepassere siger, at der er plads nok til de fisk, der nu er der, inklusive klumpfisk.«

Det revnede glas er 6 gange 12 meter og 41 cm tykt. Det er lavet af akryl og er specialfremstillet i Japan.

»Vi skal have de eksperter, der har produceret ruden, et japansk firma, på banen, og så må de over og vurdere, hvorledes de kan reparere ruden. Jeg ved det ikke,« siger Karl Henrik Laursen og tilføjer:

»Vi håber selvfølgelig, vi kan reparere ruden, som den er, eller garantere sikkerheden, så vi kan få fyldt vandet op igen.«

Karl Henrik Laursen forventer, det kan tage dage eller uger, inden der igen bliver åbnet for publikum ved det revnede akvarium. Han ved ikke, hvordan revnen, der blev opdaget i morges af en zoolog, er opstået.

Emner : Plast
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Den er nu nok lige tyk nok. Hvis der kom en revne foran mig ville jeg vende rumpen til den meget hurtigt, og så ville skosålerne nærmest brænde gummi på underlaget.

41 cm tykt! Der er muligvis nogle spændinger i 'glasset' der ikke er fjernet. Om det har været acryl skal jeg ikke lige sige, men vindskærmsglas til både har man set blive skørt /sprødt - er det fordi der er 'blødgørere' der fordamper, eller er der andre påvirkninger der ligesom UV-lys kan nedbryde materialet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten