Japansk satellit smadret på stepperne i Kasakhstan

Opsendelsen af den 18 etager høje russiske Proton-M-raket fandt sted natten til torsdag kl. 00.43 dansk tid fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan. Raketten består af fire trin og blev opsendt at International Launch Services (ILS).

Raketten medbragte en japansk kommerciel kommunikationssatellit. Opsendelsen var planlagt til at tage syv timer, inden satellitten skulle være placeret i den planlagte geostationære overførelsesbane.

Så langt nåede projektet imidlertid ikke. Proton-M's første trin fungerede, som det skulle, med de seks hydrazin-drevne raketemotorer.

Men to minutter inde i opsendelsen opstod der problemer med rakettens andet trin. Her skulle trinnets fire motorer antændes, efter at første trin var kastet bort. Det skete ikke, og resten af rakettens tre trin faldt derefter ned på stepperne i Kasakhstan sammen med satellitten - og blev tilintetgjort.

ILS markedsfører Proton-raketterne i vesten for det russiske rumfirma Khrunichev State Research and Production Center, som bygger dem. Opsendelsen var den 42. Proton-opsendelse for ILS og den fjerde, som gik galt. De tidligere uheld i 1997, 2002 og 2006 skyldes alle problemer med motorerne i det øverste trin.

De nederste trin i raketten har ikke haft problemer de seneste otte år. Seneste uheld var i 1999, hvor et par statslige satellitter gik tabtn. Her viste årsagen sig at være manglende kvalitet og forurening i motorerne. Opsendelsen var nr. 327 i alt for en Proton-raket.

Proton-M-raketten medbragte den japanske Jcsat-11-satellit som er bygget af Lockheed Martin og blev opsendt for Jsat Corp. i Tokyo.

Satellitten var den første kommercielle japanske satellit på en Proton-raket. Den skulle have været placeret i geostationær bane og med sine 30 Ku-bånds og 12 C-båndstranspondere leveret telekommunikation til Japan, Stillehavsområdet og Hawaii. Jsat oplyser, at Jcsat-11 skulle have været reserve for en anden satellit, så uheldet få ikke umiddelbart konsekvenser for kunderne.

ILS oplyser, at der er nedsat en russisk undersøgelseskommission for at finde årsagen til uheldet.

Dokumentation

International launch Services (ILS) om Proton-raketterne