Japansk rumsonde skal filme Jordens opvågen

Illustration: Jaxa

Månen får snart besøg af det største fartøj siden Apollo-programmet. Det sker, efter den japanske rumfartsorganisation, Jaxa, opsendte sin store Månesonde Kaguya fredag morgen kl.03.31.

Opsendelsen af Kaguya var blevet udsat en enkelt dag på grund af vejret, men fredag morgen forlod H-IIA-raketten affyringsrampen på Tanegashima-rumcenteret.

45 minutter efter opsendelsen, kunne Jaxa bekræfte af Kaguya var blev frigjort fra raketten.

High definition-film af Jorden

Japan har investeret over 1,7 milliarder kroner i månesonden. Missionen hed oprindeligt Selene (SELenological and ENgineering Explorer), men er siden blevet omdøbt til Kaguya.

Opsendelsen af Kaguya har været udsat fra juli i år på grund af en række tekniske problemer, hvor der skulle udskifte dele.
Kaguya vejer næsten 3 ton og medbringer 2 mindre månesonder på hver 50 kg, samt 14 instrumenter til undersøgelser af Månen i løbet af den 1 år lange mission.

Instrumenterne skal bl.a. kortlægge fordelingen af mineraler i overfladen og længere ned i Månens overflade, dens tyngdefelt og resterne af Månens magnetfelt. Desuden vil man undersøge, hvordan energi- og plasma-partikler opfører sig omkring Månen.

Sonden medbringer også et High definition tv-kamera, som skal optage film af Jorden, når den står op over månehorisonten.

Tre fartøjer i kredsløb om Månen

Med Kaguya og dens to mindre månesonder får Japan allerede i år tre fartøjer i kredsløb om Månen.

Modersatellitten Kaguya skal kredse omkring Månen i 100 kilometers højde. Den er 4,8 meter høj og 2,1 meter i bredden. På siden sidder et stort solpanel, som leverer 3,5 kW og en antenne til kommunikation med jorden og dens relæsatellit.

De to mindre månesonder skal frigives i polære baner. Den ene satellit skal fungere som relæsatellit med jorden fra en elliptisk bane, mens den anden, kaldet Vrad, benyttes til at måle Månena gravitationsfelt og den tynde ionesfære.

Kina har planlagt opsendelsen af deres månesonde Chang-1 inden råets udgang. I løbet af næste vil Nasa opsende sin Lunar Reconnaissance Orbiter til Månen og Indien sin egen Chandrayaan-1 månesonde.

Dokumentation

Jaxa om Kaguya
ISAS om Kaguya