Japansk rumsonde havde asteroidepartikler med hjem

Den uheldsplagede rumsonde Hayabusa sendte den 13. juni i år sin landingskapsel til landing i Australien efter en syv år og to milliarder kilometer lang rejse. De japanske forskere håbede, til trods for den lange rejse og den mange problemer under vejs, at det var lykkedes Hayabusa at opsamle prøver fra asteroiden Itokawa.

Igår efter fire måneders analyser bekræfter den japanske rumfartsorganisation Jaxa, at nogle af de partikler man have fundet i rumsondens prøvekamre stammer fra Itokawa. Siden juli har man vist, at der fandtes partikler i prøvekamrene, men ikke om der var tale om partikler fra asteroiden, kosmisk støv eller jordisk forurening.

»Omkring 1.500 støvkorn er blevet identificeret som klippepartikler. De fleste af partiklerne er blevet identificeret som værende af ikke-jordisk oprindelse, og stammer helt sikker fra Itokawa,« oplyser Jaxa i en pressemeddelelse.

Til avisen Mainichi Daily News udtaler Hayabusa' projektleder Junichiro Kawaguchi:
»Det at kunne hente materiale fra et himmellegeme uden fra rummet var mere end vi havde håbet på. At få materialet hjem var som en drøm, så jeg kan ikke udtrykke hvor glade vi for, det overgår langt vores forventninger,« siger han.

De japanske forskere har undersøgte partiklerne med elektronmikroskop. Her fandt de tegn på mineraler som olivin, pyroxen og andre, hvis egenskaber svarer til de målinger, som blevet fortaget på Itokawa under Hayabusas besøg. De fleste partikler er 10 mikrometer eller en tiendedel af et hårsbredde. Forskerne påpeger, at partiklerne mere ligner primitive meteoritter end kendte jordiske klippematerialer.

Det andet prøvekammer fra landingssonden er endnu ikke blevet åbnet, og forventes at indeholde endnu mere materiale.

Hayabusa blev opsendt i 2003 og ankom til asteroiden Itokawa i 2005. Her fik den taget 1.600 billeder af den kartoffelformede asteroide. Men et forsøg på at landsætte minirobotten Minerva på asteroiden i november 2005 mislykkedes, og den drev i stedet væk i rummet. Efterfølgende fløj Hayabusa to gange ned på Itokawas overflade i forsøget på at indsamle prøver. Forskerne håber, at blot nogle få siliciumrige partikler fra asteroiden er kommet ind i indsamlingskamrene.

Jaxa arbejde nu på en ny rumsonde, Hayabusa-2, som skal besøge en kulstofholdig asteroide. Opsendelsen vil finde sted i 2014 og den skal bringe nye prøver hjem til Jorden i 2020.

Dokumentation

Jaxa om Hayabusa: