Japansk rumskrotfjerner i udu brænder op i atmosfæren
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Japansk rumskrotfjerner i udu brænder op i atmosfæren

Konunotori6 bliver sluppet af robotarmen på ISS og begiver sig mod Jorden. Illustration: Jaxa

Ideen var ellers rigtig interessant: Udstyr alle rumfartøjer med et knap 1 kilometer langt kabel, der kan rulles ud i rummet. Når fartøjet har udført sin opgave, bliver der givet signal til at rulle kablet ud. Så bliver der sat strøm til, og Jordens magnetfelt vil få fartøjet til at komme ud af kredsløb og brænde op i atmosfæren.

Sådan lød grundideen til det eksperiment, som den japanske rumfartsorganisation, Jaxa, satte i gang i rummet 28. januar. Transportfartøjet Konunotori6, der havde leveret syv mikrosatellitter og forsyninger til astronauterne på ISS, var nemlig blevet udstyret med et 700 meter langt metalkabel, og på sin vej mod Jorden prøvede Jaxa at folde det ud. Men intet skete, skriver det japanske nyhedsbureau Kyodo.

Fartøj blev til stjerneskud

Der er ingen præcise meldinger om, hvad der gik galt, men de foreløbige meldinger lyder på, at det ikke er kablet, den er gal med, men udløsermekanismen. Jaxa har opgivet forsøget, og Konunotori6 er nu blevet til et stjerneskud.

Eksperimentet skulle ellers have været verdens første forsøg på at fjerne rumskrot, men det bliver ikke det sidste. Der findes nemlig omkring en halv million stykker rumskrot større end en halv engelsk tomme (1,27 cm) omkring Jorden, så flere lande arbejder på lignende projekter.

Net, harpuner og sejl

Storbritannien er i år på vej med eksperimenter, der involverer net, harpuner og sejl, og ESA foreslår at teste net og robotarme til indsamling af rumskrot i 2023, skriver New Scientist.

Det fejlede rumskroteksperiment markerer endnu en nedtur for Jaxa. For et år siden mistede Jaxa sin to milliarder kroner dyre ASTRO-H-satellit, som var udviklet i samarbejde med Nasa, og i sidste måned lykkedes det ikke engang Japan at gennemføre en succesfuld opsendelse af deres 9,5 meter lange SS520-raket, der skulle sende en Cubesat i rummet, skriver Nasaspaceflight.com.

Emner : Rumfartøjer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ideen var at udstyre fremtidige satellitter med systemet, så de selv drattede ned i tide.
Det gik ikke ud på at fjerne eksisterende skrot. En opgave jeg anser for umulig, afstandene taget i betragtning.
Hvordan så linen skal holdes nogenlunde stram og udrullet vides ikke rigtigt, men det kan virke.
De små cubesats holder orienteringen ved hjælp af jordens magnetfelt og nogle spoler.

  • 1
  • 0